ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καλύτερη από ποτέ η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Καλύτερη από ποτέ η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

Στη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ αναφέρεται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» σημειώνοντας ότι η στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών «είναι καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε». Ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι «έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους οι ομάδες εργασίας» των δύο χωρών για να προχωρήσουν οι τροποποιήσεις επί της συμφωνίας ενισχύοντας τις υφιστάμενες κοινές υποδομές σε Σούδα, κεντρική Ελλάδα και Αλεξανδρούπολη. Όπως λέει, πιθανότατα θα επεκταθεί και η χρονική διάρκεια της συμφωνίας ενώ δεν υπάρχει επί του παρόντος ζήτημα πρόσθετων περιοχών αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Στις 21 Ιουλίου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα μεταβεί στη Γαλλία για την επίσημη παραλαβή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Rafale από τα συνολικώς 18 που θα ενισχύσουν την ελληνική Πολεμική Αεροπορία ως το καλοκαίρι του 2023. Όπως διευκρινίζει στη συμφωνία για τα Rafale προβλέπεται ότι θα υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε επίπεδο μελλοντικής συντήρησης και υποστήριξης των αεροσκαφών του συγκεκριμένου τύπου. Για τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που «χρειαστούν 2 με 3 μήνες για να ληφθεί η σωστή απόφαση δεν θα έχουμε ξεφύγει από το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει».

Αναφορικά με τα ελληνικά drones, ο υπουργός αναφέρει ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να επιδείξουμε απτά αποτελέσματα από ελληνική ερευνητική προσπάθεια» ενώ προσθέτει ότι «υπάρχει και η παράμετρος για συνέργεια με ισραηλινές εταιρείες για μεταφορά τεχνογνωσίας σε ελληνικές βιομηχανίες».

Για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθαρίζει ότι θα ακολουθηθεί «η γενική πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τον εμβολιασμό» ενώ συμπληρώνει: «Όπως αντιμετωπίσαμε επιτυχώς την κατάσταση σε επίπεδο κληρωτών θητείας και μονίμων στελεχών στις υπόλοιπες φάσεις της πανδημίας, έτσι θα κάνουμε και σε αυτήν (σ.σ.: για τη μετάλλαξη του ιού). Η στρατιωτική ηγεσία έχει εκπονήσει τα σχέδιά της. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τον τρόπο να τα εφαρμόζουμε επιτυχώς». Παρατηρεί, δε, ότι «είναι αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πολεμικό πλοίο εξαιτίας της αμέλειας μέλους του να θωρακιστεί απέναντι στον ιό, μη κάνοντας το εμβόλιο».

Επαναλαμβάνει, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, πως «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται» και συνεχίζει: «Όσο εκτιμά η Ελλάδα ότι υφίσταται στρατιωτική απειλή για τα νησιά της, τόσο διατηρεί το δικαίωμα να οργανώσει την άμυνα κάθε σπιθαμής του εδάφους της, στα νησιά και στο σύνολο της εδαφικής εκτάσεώς της». «Ευελπιστώ», επισημαίνει, «σε ένα ήρεμο καλοκαίρι χωρίς κανένα εφησυχασμό από πλευράς μας».

Για τη στρατιωτική θητεία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τονίζει «ότι είναι πολύ νωρίς να ανοίξουμε τη συζήτηση για στράτευση στα 18», ειδικά «προτού δούμε τον πραγματικό αντίκτυπο» από την πρόσφατη αύξηση της θητείας. «Τα επιτελεία», λέει, «παρακολουθούν από κοντά τα αριθμητικά δεδομένα».

Τέλος, για την επιτυχία της έκθεσης DEFEA 2021, ο υπουργός αναφέρει ότι είχε να πραγματοποιηθεί τέτοια έκθεση από το 2010 ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες «να παρουσιάσουν τη δυναμική τους και τα πιο σύγχρονα συστήματα άμυνας και ασφάλειας».


πηγη: ΑΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...