DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ένα οδυνηρό πλήγμα για τον Ελληνισμό της Αλβανίας!

Ένα οδυνηρό πλήγμα για τον Ελληνισμό της Αλβανίας!

Στα τέλη Απριλίου διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές στην γειτονική μας χώρα, στην Αλβανία.

Οι εκλογές ανέδειξαν, έστω και αν υπερίσχυσε ανορθόδοξα, το Κόμμα του Έντι Ράμα, ο οποίος για μια ακόμη τετραετία θα μηχανεύεται την απόσπαση του Νότου της Βορείου Ηπείρου δηλαδή, από τους μισητούς μειονοτικούς Έλληνες και τον εποικισμό του τόπου με βόρειους Αλβανούς και Κοσοβάρους.

Η Ελληνική μειονότητα στη νέα αλβανική Βουλή θα εκπροσωπείται μόνο από δύο μειονοτικούς βουλευτές. Ένας, που εξελέγη από τη συνασπισμένη αντιπολίτευση (ΚΕΑΔ) και ο άλλος από αλβανικό Κόμμα. Μετά το 1991 και μέχρι τις μέρες μας η μειονότητα είχε εκπροσωπηθεί συνολικά από δεκαοχτώ βουλευτές και στις εκλογές της 25ης Απριλίου εκπροσωπείται μόνο από δύο. Ο βουλευτής που εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αλβανικού Κόμματος, ασφαλώς, θα είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί την γραμμή του Κόμματος που τον εξέλεξε. Η φωνή του ενός βουλευτή που θα εκπροσωπήσει τη μειονότητα θα είναι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Θα είναι τόσο ασθενική, που ούτε καν θα ακούγεται.

Επώδυνο λοιπόν για τη μειονότητα το εκλογικό αποτέλεσμα, οδυνηρό και καίριο το πλήγμα. Ένα αποτέλεσμα που διαπερνάει την καρδιά του βορειοηπειρωτικού κόσμου και οδηγεί στη συρρίκνωση και στον αφανισμό του, προς μεγάλη ικανοποίηση των Αλβανών.

Αλλά, ποιοι είναι οι λόγοι που συνετέλεσαν στη συνεχή ελάττωση της παρουσίας της μειονότητας, κυρίως, από το 1991 μέχρι σήμερα; Οι λόγοι είναι πολλοί και οφείλονται τόσο στην έλλειψη προστασίας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας και στην ομαδική έξοδο του έμψυχου ελληνικού δυναμικού προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, όσο και στην αδράνεια και τα λάθη της Βορειοηπειρωτικής Οργάνωσης «Ομόνοια» και στον άκρατο αλβανικό εθνικισμό, που βυσσοδομεί εις βάρος του ελληνικού στοιχείου.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις είτε αδιαφορούν, είτε αδρανούν και εγκαταλείπουν την μειονότητα στην τύχη της, έρμαιο των Αλβανών, της επίσημης αλβανικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος πλειοδοτεί σε μισελληνισμό, καθώς και των ακραίων εθνικιστικών ομάδων, που απεργάζονται την καταστροφή του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Να μην ξεχνούμε ότι ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι «η φωνή του κυρίου του», του Ταγίπ Ερντογάν. Παίρνει εντολές από την Άγκυρα και ανάλογα πολιτεύεται.

Ένα μέρος της ευθύνης για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις που έδωσαν δικαιώματα στους Αλβανούς να βιαιοπραγούν εις βάρος των Ελλήνων.

Από ελληνικής πλευράς χρειάζονται δραστικά μέτρα ενίσχυσης και προστασίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για να μην καταλήξουμε να θρηνούμε επάνω σε συντρίμμια. Με την αλβανική ηγεσία «έφθασε ο κόμπος στο χτένι» και οι όποιες επιβραδύνσεις εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εγκυμονούν άμεσους και οδυνηρούς κινδύνους.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ομαδική φυγή των βορειοηπειρωτών προς την Ελλάδα. Αυτοί οι φυγάδες αποτελούσαν το νεανικό δυναμικό της μειονότητας. Η φυγή τους αποδυνάμωσε έτι περισσότερο τον τόπο. Το τελευταίο χτύπημα ήρθε με την εκφοβιστική απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης, η οποία προέβλεπε υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα σε όσους θα επισκέπτονταν την Αλβανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η απόφαση αυτή ευνόησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, γιατί Έλληνες βορειοηπειρώτες, αλλά και Αλβανοί που ζουν στην Ελλάδα δεν διακινδύνευσαν την μετάβασή τους στους τόπους της καταγωγής τους στην Αλβανία. Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους αυτούς, ίσως όλοι, θα καταψήφιζαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτό το γνώριζε πολύ καλά ο Ράμα και γι' αυτό εξέδωκε την κατάπτυστη αυτή απόφαση.

Άλλος λόγος, καταλυτικός θα έλεγα, είναι η αδράνεια ή πιο σωστά η διάλυση της «Ομόνοιας», του μοναδικού οργάνου στην Αλβανία που εκπροσωπεί τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό. Πριν από αρκετά χρόνια γράφαμε ότι χρειάζεται να αναβαπτιστεί η «Ομόνοια» και να συγκεντρώσει τους Έλληνες κάτω από τη στέγη της. Ανάγκη να σταθεί μακριά από δεσμεύσεις και κομματικούς εναγκαλισμούς. Οι μικροφιλοδοξίες, οι μικροκομματισμοί και τα μικροσυμφέροντα επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί και να πέσει σε «χειμερία νάρκη», από την οποία δεν φαίνεται να ξυπνάει.

Ας αναλογιστούν οι ηγέτες της «Ομόνοιας» και της μειονότητας τα λάθη που έγιναν και τις ευθύνες που επωμίζονται και να αναλάβουν δράση, ώστε η «Ομόνοια» να επιτελέσει τους καταστατικούς σκοπούς της. Οι τελευταίες εκλογές και το πλήγμα που υπέστη ο βορειοηπειρωτικός κόσμος, ας γίνει το έναυσμα για νέο, δημιουργικό και αποτελεσματικό ξεκίνημα.

Διαβάζουμε στον τύπο ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΗΠΑ θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για τις παρατυπίες που έγιναν στις αλβανικές εκλογές από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Αυτό μας θυμίζει τη λαϊκή θυμοσοφία «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Οι Αλβανοί είναι μαθημένοι από τέτοιες καταγγελίες και «δεν ιδρώνει το αυτί τους». Έως ότου διερευνηθούν οι κατηγορίες για εκλογικές νοθείες θα παρέλθει η τετραετία.

Νίκος Υφαντής / proinoslogos.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...