DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ανάγκη για μια νέα αλβανική πολιτική…

Ανάγκη για μια νέα αλβανική πολιτική…

Το θέμα του Κοσόβου το αφήνω κατά μέρος. Ας το διαχειριστεί η κυβέρνηση αναλόγως των συμφερόντων της χώρας. 

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι η ανάγκη μιας νέας αλβανικής πολιτικής. Μέχρι σήμερα την καθόρισαν τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν στις αρχές του αιώνα, όταν η Αλβανία δημιουργήθηκε ως κράτος. Ήταν εύλογη μια ελληνοαλβανική αντιπαράθεση τη στιγμή που ένα μέρος ελληνισμού, η Βόρειος Ήπειρος, παραχωρείτο στην Αλβανία. Χωρίς εγκατάλειψη του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού μια νέα προσέγγιση με την Αλβανία είναι απαραίτητη. 

Στα Βαλκάνια, η τουρκική διείσδυση διαμορφώνει συμμαχίες και συνεργασίες οι οποίες δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορη την Ελλάδα. Μια Σερβία που θα συγκλίνει με την Τουρκία δεν θα το κάνει, μόνο, οικονομικά. Η οικονομική σύγκλιση επιφέρει και πολιτική. Η Τουρκία διεκδικεί τον ρόλο του τοπάρχη και στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία. Μέχρι σήμερα δεν της έχει αναγνωρισθεί (από τις ΗΠΑ, κυρίως, γιατί αυτές μοιράζουν, ακόμη, το παιχνίδι) αλλά διαμορφώνει τετελεσμένα ώστε να εκβιάσει την αποδοχή της. Η Γερμανία δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Άγκυρα και η Γαλλία δεν έπαιρνε σοβαρά έναν ηγετικό ρόλο. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Καλό θα ήταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να ενδιαφερθούν σοβαρότερα για την περιοχή αλλά όσο κυριαρχεί η γερμανική αντίληψη στην Ευρώπη δεν θα το κάνουν. Ή, δεν θα το κάνουν, όπως επιθυμεί η Ελλάδα. 

Επειδή το ζήτημα είναι μείζον για την ελληνική ασφάλεια, η Αθήνα θα πρέπει να δει τις λεπτές ισορροπίες και να πλησιάσει τις δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί. Παρά το βεβαρυμμένο, πρόσφατο, παρελθόν, η Αλβανία είναι μια από αυτές. Η Αλβανία είναι μια γειτονική χώρα και στην Ελλάδα ήλθαν, εγκαταστάθηκαν και ζουν, μετά το 1990, περίπου ένα εκατομμύριο Αλβανοί. Πολλοί από αυτούς δεν ενσωματώθηκαν, απλώς, στην ελληνική κοινωνία. Αφομοιώθηκαν. Οι Αλβανοί δεν είναι σαν τους άλλους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα. Είναι ένας ευρωπαϊκός λαός, γειτονικός της Ελλάδας και δεν έχουν πρόβλημα αφομοίωσης. Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, οι Αλβανικής καταγωγής, Έλληνες, πλέον, πρωτοστατούν στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Είναι, ακόμη, παραδοσιακά επιφυλακτικοί απέναντι στους Σλαύους. 

Από τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς, υπο την επιτήρηση του Ερντογάν, προσέξτε ότι παρά τις βαθύτατες διαφορές με τους Αλβανούς δεν τους αποκλείει από μια συνεργασία την οποία φαίνεται να αναπτύσσει με την Τουρκία. Βεβαίως, πρέπει να ξαναϊδωθεί και το θέμα των ελληοσερβικών σχέσεων και να τεθεί σε νέα βάση. 

Π.Σαβ.


πηγη:anixneuseis.gr

Το περιουσιακό ζήτημα της Ελληνικής Μειονότητας στ...
Η φιλία Σερβίας– Τουρκίας εγγύηση για τη σταθερότη...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

13 Οκτωβρίου 2021
H επιλογή του ομογενή Γιώργου Τσούνη να είναι υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει δεχθεί επικρ...
08 Οκτωβρίου 2021
O Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης είναι η πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν γι...
04 Οκτωβρίου 2021
Ως κεραυνός αν αιθρία έπεσε η είδηση στην Ομογένεια του Λόουελ, αλλά και γενικότερα στους Αμερικανού...
25 Σεπτεμβρίου 2021
Απλοποιείται, από το νέο έτος, η διαδικασία καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων Ελλήνων πολιτών στο εξωτ...