DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αποκατάσταση μιας αλήθειας

Αποκατάσταση μιας αλήθειας

Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα στην αγαπημένη μας εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία» της 19ης/10/2021, την επιστολή του κ. Μάριου Ξηρομερίτη, δημοτικού συμβούλου Λαρισαίων με τίτλο «Σελλειό, το χωριό του ιδρυτή του «Μύλου του Παππά».

Στην επιστολή του, ο κύριος Ξηρομερίτης κάνει μια ειλικρινή προσπάθεια και σοβαρή θα έλεγα, σίγουρα μέσα από τεκμηριωμένα στοιχεία, να αποκαταστήσει μια αλήθεια που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια γύρω από τη γενέτειρα του Φωτίου Αρ. Παππά.

Μετά λύπης κατά καιρούς διαπίστωνα ότι διάφοροι αρθρογράφοι και δήμαρχοι της Λάρισας των Παππαδαίων (Κωνσταντίνος, Φώτιος, Μιχάλης, Χαράλαμπος κ.ά.) έδιναν μια ασαφή απάντηση γύρω από τη γενέτειρά τους, όπως γενικά καταγόμενοι από την Ήπειρο, το Αργυρόκαστρο ή τα Γιάννενα.

Η αλήθεια όμως μπορεί να άργησε, αλλά βγήκε στην επιφάνεια και η αλήθεια είναι ότι ο Φώτιος Παππάς έχει γεννηθεί στο χωριό Σελλειό της Άνω Δρόπολης και Πωγωνίου το 1885 που αποδεικνύεται από τις σελίδες του Μητρώου του χωριού το οποίο το φρόντιζαν και περιποιούνταν με ευλάβεια οι εκκλησιαστικές επιτροπές του Αγίου Αθανασίου, προστάτης του χωριού.
Το Σελλειό, για όσους θέλουν να μάθουν εν ολίγοις, είναι ένα μικρό αλλά πανέμορφο χωριό, χτισμένο στην αγκαλιά της Μουργκάνας, κρυμμένο πίσω από καταπράσινες ράχες και λόφους και για να το βρει κάποιος που θα το επισκεφτεί για πρώτη φορά δεν θα το έχει και τόσο εύκολο.

Θα αποζημιωθεί όμως με τον καλύτερο τρόπο: από το απόλυτο καθαρό φυσικό περιβάλλον, από τις ομορφιές του τόπου, την απλόχερη και ταπεινή φιλοξενία των κατοίκων και κυρίως από την πλούσια ιστορία του χωριού που ξεκινάει από την ίδια την ονομασία του, «Σελλειό», λέξη προερχόμενη από τους Σελλούς, αρχαίους Έλληνες της Δωδώνης.

Το κάστρο με τους πελώριους τοίχους στα δυτικά του χωριού ήταν κάποτε Μετόχι του Μαντείου της Δωδώνης.
Ο επισκέπτης θα μάθει για τη συμμετοχή των Σελλειστών στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αρχηγό τον καπετάν Χαλλάστρα (Σταύρο Βασιλείου), θα μάθει για τη συμβολή των χωριανών στα ελληνικά γράμματα, με πρώτο και καλύτερο το σύμβολο του χωριού, τον ποιητή Άλκη Καστρίτη (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και για πολλούς άλλους λειτουργούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ο επισκέπτης θα θαυμάσει τον πολυφωνικό όμιλο των γυναικών του χωριού «Οι κυράδες του Σελλειού», που με αστείρευτες δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση στους χορούς, τραγούδια, τα ήθη και έθιμα. Ο όμιλος αυτός έχει γίνει πλέον ξακουστός όχι μόνον στην Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Αν κάποτε, θέλημα Θεού, ο Δήμος Λαρισαίων αποφασίσει να αδελφοποιηθεί με το Σελλειό, οι εκπρόσωποι του οποίου που θα επισκεφθούν το χωριό, τη γενέτειρα του Φωτίου Παππά, ως ένδειξη ελάχιστου σεβασμού προς το αξέχαστο πρόσωπό του, εύκολα θα διαπιστώσουν όσα γράφω πιο πάνω, αλλά και θα συγκινηθούν ταυτόχρονα για μερικά προβλήματα ζωτικής σημασίας για το χωριό, τα οποία ο αείμνηστος Φ. Παππάς δεν θα επέτρεπε ποτέ να μείνουν άλυτα, με την αμέριμνη βοήθειά του, όπως έκανε άλλωστε ανέκαθεν όταν το επέτρεπαν οι καταστάσεις.

Με την επιστολή μου αυτή στην αγαπητή «Ελευθερία», θέλω να ευχαριστήσω θερμά προσωπικά, αλλά και εκ μέρους όλων των Σελλειωτών τον κ. Μάριο Ξηρομερίτη, για τη σοβαρή και ειλικρινή προσπάθειά του, για την αποκατάσταση της αλήθειας γύρω από το γενέθλιο χωριό του Φωτίου Αλ. Παππά, ιδρυτή του Μύλου του Παππά στη Λάρισα. Με σεβασμό


Ο συγχωριανός του Φ. Παππά
Σωτήρης Δήμας
κάτοικος Λάρισας

Πάνω από 6.300 τάφοι Ελλήνων στρατιωτών εντοπίστηκ...
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Β. Μακεδονία: Παρ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...