DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Από 300 έως 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία

Από 300 έως 700 εκατ. ευρώ εκτιμάται το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Αλβανία

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα εγκλήματα μεταξύ των αλβανικών εγκληματικών ομάδων.

Σε αναφορές εγχώριων και ξένων ιδρυμάτων, υπογραμμίζεται ότι αυξάνεται η χρήση εμπορικών εταιρειών, που χρησιμεύουν στη λήψη και μεταφορά των χρημάτων που κερδίζονται από εγκληματικές δραστηριότητες, διανέμοντάς τα μέσω επενδύσεων και τακτικών εμπορικών συναλλαγών.

Οι επενδύσεις σε κινητή περιουσία (μηχανοκίνητα οχήματα, πολυτελή ρούχα, ακριβά ρολόγια μάρκας, κοσμήματα κ.λπ.) και ακίνητα εξακολουθούν να παραμένουν από τις πιο προτιμώμενες μορφές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κυρίως σε διαμερίσματα, κτίρια, οικόπεδα, μονάδες εξυπηρέτησης κ.λπ. στην πόλη των Τιράνων, αλλά και σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές.

Άλλοι τομείς της οικονομίας όπου πραγματοποιείται αυτή η παράνομη δραστηριότητα είναι τα τηλεφωνικά κέντρα, τα τυχερά παιχνίδια, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Σύμφωνα με τον δείκτη της Βασιλείας, στην ετήσια ανάλυση του 2023, από 900 έως 1500 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ξεπλυθεί παγκοσμίως. Στην περιοχή των Βαλκανίων, τα στοιχεία για το ξέπλυμα χρήματος υπολογίζονται από 1,8 έως 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Αλβανία τα στοιχεία αναφέρονται από 300 έως 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η εκτίμηση της παρατυπίας στην Αλβανία υπολογίζεται στο 25-30% σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η EBRD την υπολογίζει σε 25-50%, η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ στο 40% και η Ernts@Young περίπου στο 22-40%.

Η πηγή βρώμικου χρήματος στην Αλβανία προέρχεται κυρίως από εγκληματικές δραστηριότητες, διαφθορά και φορολογική απάτη, που ξεπλένονται και διοχετεύονται στην οικονομία μέσω ακίνητης περιουσίας, κινητών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων, αναφέρει το euronewsal.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +
27 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2...
25 Σεπτεμβρίου 2024
Το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ...
16 Σεπτεμβρίου 2024
Με σημαντικές προβολές και παρουσιάσεις, οι οποίες απέσπασαν το σοβαρό ενδιαφέρον του κοινού, συνεχί...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...
26 Ιουλίου 2024
Κόντρα Ντούλε – Σπυροπάλη για την Χιμάρα- Ο Τάβος θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και θα ενώσει Έλλην...