DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ανακαινίζεται ο ιστορικός ναός του Αγίου Αθανασίου στην Μοσχόπολη Κορυτσάς

download-21

Ένας από τους ιστορικούς ναούς της Μοσχόπολης στην Κορυτσά, αυτός του αγίου Αθανασίου, που αποτελεί και θρησκευτικό τουριστικό προορισμό, ανακαινίζεται.


Το έργο, που χρηματοδοτείται από την Abi Bank- American Bank of Investments και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, περιλαμβάνει αποκατάσταση θόλου, αντικατάσταση της στέγης, συντήρηση των φωτογραφιών κ. ά.

Ο ναός-μνημείο του αγίου Αθανασίου στη Μοσχόπολη Κορυτσάς, πάνω σε λόφο, έχει κτιστεί, όπως αναφέρουν επιγραφές γραμμένες στα Ελληνικά, το 1724 από αρχιτέκτονες της πόλης Κριμέα, δίπλα στην Καστοριά.


Διακρίνεται για τις υπέροχης τεχνοτροπίας αγιογραφίες του, που φιλοτέχνησαν οι αδελφοί Ζωγράφου κατά το 1744-1745, καθώς και για την εξωτερική διακόσμηση με κεραμικά και με χρωματιστές πέτρες.

Αυτός ο παλαιός ναός είναι μια ολοζώντανη μαρτυρία μέσα στο διάβα του χρόνου της αναζήτησης από τους ανθρώπους της αλήθειας, που φωλιάζει εντός του και της εσωτερικής λευτεριάς, που προσέφερε και προσφέρει.

Μέσα σαν αυτόν κατασταλάζει η ευτυχία του Θεού. Τις πικρές ώρες της αθεΐας, τις διαδέχθηκαν οι γλυκές στιγμές του θριάμβου της πίστης.

Ο πόλεμος κατά του Χριστού έγινε σήμερα, αυτό δείχνει ο ναός του αγίου Αθανασίου, ένα ασήμαντο, αλλά όχι ξεχασμένο, επεισόδιο στο αιώνιο πέλαγος του χρόνου.

Ειρηνικά αντηχούν τα βήματα του κάθε επισκέπτη στον ιστορικό ναό. Αχολογάει η καμπάνα ανεμπόδιστα πλέον και φτερουγίζουν τα ηθικά παραγγέλματα, που ξεπηδούν από το Ορθόδοξο πνεύμα, που προχωράει σ' αυτό τον τόπο.

Και ξυπνάει ο πόθος για ανύψωση. Ένας πόθος ασίγαστος, που δεν σβήνουν οι πρόχειρες θεωρήσεις, αλλά φουντώνει και γίνεται θύελλα και αναθεωρεί τη ζωή. Γίνεται η δυνατή φλόγα, που φωτίζει και ξεσηκώνει συνειδήσεις.

Αντήχησαν κάποτε, αντηχούν και τώρα με τους εσπερινούς και τους όρθρους και τις λειτουργίες, μελωδίες που τις συνθέτουν γυμνωμένες και αληθινές ψυχές, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ανέγγιχτες από τους καημούς και να σταθούν ασάλευτες στους άγριους βοριάδες.

του π. Ηλία Μάκου / ekklisiaonline.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...