Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστρίας πραγματοποίησε μια εις βάθος ανασκόπηση της αγοράς ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Σύμφωνα με το νομισματικό ίδρυμα, η αλβανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τον κατασκευαστικό τομέα. Το 2022, η προστιθέμενη αξία των κατασκευών στο ΑΕΠ ήταν 12%, δύο φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το Κόσοβο έρχεται μετά την Αλβανία με σχεδόν 11%.
Επίσης, η Αλβανία προηγείται στην κατάταξη για επενδύσεις σε στέγαση (μετρούμενα ως ακαθάριστες δαπάνες σχηματισμού κεφαλαίου), στο 12% του ΑΕΠ, γεγονός που δείχνει ότι η στέγαση θεωρείται ως μια μορφή επένδυσης με γρήγορες αποδόσεις έναντι της έλλειψης ανάπτυξης των αγορών κατοικίας. κεφάλαιο.
Πώς όμως χρηματοδοτείται η αγορά ακινήτων στην Αλβανία; Το αυστριακό ίδρυμα σημειώνει ότι το δάνειο που λαμβάνεται για αγορά κατοικίας είναι σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερο από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά το φαινόμενο κατανέμεται και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Αυστριακή Τράπεζα σημειώνει ότι τα εμβάσματα από τη διασπορά αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης.
Όσον αφορά τις τιμές, η Αλβανία έχει την ισχυρότερη ανάπτυξη από το 2019 με 90% σύμφωνα με τον δείκτη Fischer της Τράπεζας της Αλβανίας. Στη Σερβία, η αύξηση ήταν κατά 58%, ενώ στη Βόρεια Μακεδονία κατά περίπου 40%.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η BQA, η πλειοψηφία των αλβανικών νοικοκυριών αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων. Οι προσδοκίες για τις τιμές των κατοικιών, επισημαίνει η έρευνα, σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα αλλά και με τις πληθωριστικές προσδοκίες. Η Αυστριακή Τράπεζα προτείνει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρώσουν το έργο τους στον δείκτη τιμών των κατοικιών, λόγω του σημαντικού βάρους του στην οικονομία.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι ότι οι κατασκευές στην Αλβανία απασχολούν περίπου το 7% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δείχνοντας από αυτή την άποψη ότι δεν παίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας άρα λιγότερο στην πραγματική οικονομία.