ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΥφΑΑΤ: Κανονικά οι ελληνικές εξαγωγές πουλερικών στην Αλβανία

ARAMPATZH-696x493

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η γειτονική χώρα ανακάλεσε αστήρικτη και αντίθετη προς τους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ απόφασή της

Κανονικά εξάγονται από σήμερα τα ελληνικά πουλερικά στην Αλβανία καθώς, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης με πρωτοβουλία της αρμόδιας Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, η Υπουργός Γεωργίας της Αλβανίας, κ. Milva Ekonomi ανακάλεσε σήμερα, 11 Ιουνίου 2021, απόφασή της από τις 4 Ιουνίου 2021, με την οποία απαγορεύονταν οι εισαγωγές πουλερικών από συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η κ. Αραμπατζή, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε η απόφαση στις ελληνικές αρχές, ενημέρωσε τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ημέρα απέστειλε επιστολή στην κ. Milva Ekonomi ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης, η οποία, όπως επισήμανε «δεν δικαιολογείται από την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της νόσου στην Ελλάδα, καθώς αφορά «κρούσμα» της «γρίπης των πτηνών» που εντοπίστηκε σε άγριο πτηνό στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (προληπτικής) παρακολούθησης της υγείας του πληθυσμού των πτηνών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζωών (ΟΙΕ), μέλος του οποίου είναι και η Αλβανία.

Ο ΟΙΕ ορίζει με σαφήνεια, πως οι χώρες μέλη δεν μπορούν να επιβάλουν μέτρα απαγόρευσης εμπορίου ως απάντηση για εντοπισμό κρούσματος σε άγριο πτηνό, όπως αυτό που εντοπίστηκε στην Ελλάδα στις 20.04.2021», σημείωνε η κ. Αραμπατζή προσθέτοντας με έμφαση πως «η Ελλάδα τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις της, που επισημαίνονται ρητά στο σχετικό άρθρο του ΟΙΕ, ενημερώνοντας τον Οργανισμό για την ύπαρξη του σχετικού κρούσματος σε άγριο πτηνό και όχι σε πουλερικά».

Ταυτόχρονα, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή καθιστούσε σαφές ότι «η απόφαση παραβιάζει ξεκάθαρα και την ενωσιακή νομοθεσία, από την οποία απορρέουν για την Αλβανία συγκεκριμένες δεσμεύσεις καθώς έχει υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Δεσμεύσεις που αναφέρουν ρητά ότι δεν λαμβάνονται περιοριστικά του ελεύθερου εμπορίου μέτρα για τον κλάδο της πτηνοτροφίας, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος σε άγριο πτηνό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και σε συνεννόηση με την Υφυπουργό κινήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία Υφυπουργός κ. Κώστας Φραγκογιάννης, προχωρώντας στις δέουσες ενέργειες.

Παράλληλα, η κ. Αραμπατζή είχε συνεργασία με τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των περιοχών, που περιελάμβανε η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης, παρέχοντας την διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο με γνώμονα την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

«Κινηθήκαμε συντονισμένα, γρήγορα, αποφασιστικά, με «όπλο» μας την διεθνή νομιμότητα. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει και εργάζεται καθημερινά για την προστασία και την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, με το βαθύ αναπτυξιακό και κοινωνικό της αποτύπωμα», επισημαίνει σε δήλωσή της η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...