Η Ολλανδία θα ψηφίσει υπέρ της έναρξης συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία

dutch-parliament-the-netherlands

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συμφώνησε να υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ με την Αλβανία και, ως εκ τούτου, τη διοργάνωση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης μόλις αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ, ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου η πρεσβεία τους στα Τίρανα . Η απόφαση θα ψηφιστεί επίσημα μέσω του ολλανδικού κοινοβουλίου την Πέμπτη.

Ακολουθεί τη θετική έκθεση της κυβέρνησης για την πρόοδο της Αλβανίας με την ενταξιακή μεταρρύθμιση στην ΕΕ και την εκπλήρωση των όρων που έθεσε το Μάρτιο του 2020 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την απόφαση αυτή χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ο οποίος δήλωσε ότι επιβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι οι Ολλανδοί μέχρι στιγμής αρνήθηκαν την Αλβανία για καθαρούς πολιτικούς λόγους, λόγω των γενικών εκλογών του Μαρτίου 2021.

Ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα επαίνεσε επίσης την απόφαση και υπενθύμισε τους ισχυρισμούς του Ράμα τα τελευταία χρόνια ότι είχαν ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με την Αλβανία.

Η έναρξη των συνομιλιών απαιτεί την ομόφωνη απόφαση και των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Οι Κάτω Χώρες, των οποίων η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο πρέπει και οι δύο να συμφωνήσουν σε ζητήματα διεύρυνσης της ΕΕ, έχουν μέχρι στιγμής εμποδίσει αυτήν τη φάση της προόδου της Αλβανίας λόγω ανεπαρκών επιτευγμάτων.

Το ολλανδικό κοινοβούλιο συμφώνησε με την εκτίμηση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Αλβανία πληρει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου.

Στην έκθεσή της που είχε κοινοποιήσει αυτό το μήνα, η κυβέρνηση θεώρησε ότι πληρούνται 6 προϋποθέσεις: εκλογική μεταρρύθμιση, εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, δημιουργία δομών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο , και τροποποίηση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

Δεν εξέτασε προβλήματα και ζητήματα που αφορούν τις μονομερείς αλλαγές στον εκλογικό νόμο ή το γεγονός ότι ο νόμος για τα μέσα ενημέρωσης δεν έχει τροποποιηθεί αλλά απλώς τέθηκε σε αναμονή.

Αποτελέσματα που αναμένονται από την Αλβανία, όπως διατυπώθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον Μάρτιο του 2020, συμπεριλήφθηκαν στις εκθέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της ολλανδικής κυβέρνησης ως «προτεραιότητες» που θα επιτευχθούν στο μέλλον, μετά την έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ στο πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη.

Περιλάμβαναν: άνοιγμα ποινικών υποθέσεων εναντίον δικαστών και εισαγγελέων που δεν κατάφεραν να εξεταστούν, ολοκλήρωση δικών εναντίων όσων κατηγορούνται για νοθεία ψήφων, ολοκλήρωση δικών εναντίων ανώτερων αξιωματούχων και πολιτικών που κατηγορούνται για διαφθορά, απόφαση για τη νομιμότητα των τοπικών εκλογών του 2019, έγκριση νομοθεσία για την προστασία των μειονοτήτων και τον απογραφικό νόμο.

Τον Μάρτιο του 2020, το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Στην περίπτωση της Αλβανίας, υπέβαλε ορισμένες προϋποθέσεις πριν από την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη. Παρά τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2020, τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, δεν συμφώνησαν ομόφωνα ότι η Αλβανία πληρούσε τους όρους.

Στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στα Δ.Βαλκάνια,...
​ΕΕ: Προς άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών με Αλβ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...