Φουντώνουν οι αντιδράσεις περί κακοδιοίκησης του Ζάππειου Μεγάρου

Φουντώνουν οι αντιδράσεις περί κακοδιοίκησης του Ζάππειου Μεγάρου

Η πασίγνωστη «Αίγλη» και ο παρακείμενος κινηματογράφος ρημάζουν, βυθισμένα στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη

Η απαξίωση του Ζαππείου φαντάζει σε ειδήμονες και μη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Δεν πάει πολύς καιρός, άλλωστε, που κάποιοι διεκδικούσαν ακόμη και δικαστικά τον πιο εμβληματικό χώρο της ελληνικής πρωτεύουσας, επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνεται στον προορισμό του.

Η πασίγνωστη «Αίγλη» και ο παρακείμενος κινηματογράφος ρημάζουν, βυθισμένα στην αδιαφορία και την εγκατάλειψη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεθοδεύεται και το άδειασμα της ιστορικής «Όασης», παρότι ο ενοικιαστής ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του.

Οι Ηπειρώτες έχουν ξεσηκωθεί, αλλά οι διαμαρτυρίες τους πέφτουν στο κενό. Τα δημοσιεύματα περί κακοδιοίκησης αφήνουν αδιάφορη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό με τα σχόλια πως «κάτι τρέχει» να διαδέχονται το ένα το άλλο. Συνεχίζει να διαφεντεύει η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, όπως αποκαλείται η διοίκηση του Ζαππείου, που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και η θητεία της οποίας έχει λήξει από τον Νοέμβριο 2020.

Και ακόμη χειρότερα συνεχίζει απτόητη το έργο της η διορισμένη πρόεδρος Χρυσάνθη Βαγενά, επί τετραετία συνεργάτιδα του Νίκου Κοτζιά, διακηρύσσοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι θα ξαναδιοριστεί πρόεδρος!

«Θα τρίζουν τα κόκαλα του αγωνιστή του 1821 Ζάππα φέτος», δηλώνει παράγοντας που υπηρετεί το Ζάππειο εθελοντικά και συμπληρώνει ότι «το όραμά του αποδομείται και συρρικνώνεται ολοένα η περιουσία του, όχι μόνο η υλική, αλλά και η ιδεολογική και όσα αντιπροσωπεύει». Κανείς δεν περίμενε ότι το Ζάππειο που γνώρισε πολέμους και κατοχές θα έφτανε σε τέτοια κατάσταση σε περίοδο φιλελεύθερης διακυβέρνησης.

Η διαθήκη του Βαγγέλη Ζάππα

Ίσως γι' αυτό ο έξυπνος και διορατικός Βαγγέλης Ζάππας καλούσε με τη διαθήκη του τους Έλληνες να προστατεύουν το κληροδότημά του. Όπως μας αναφέρει παράγοντας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, η διαθήκη του αναγράφει επί λέξει ότι «πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».

Στο πνεύμα της διαθήκης διαπιστώνονται αρρυθμίες τις οποίες έπρεπε να προασπίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Εξάλλου διαχειρίζονται δημόσια περιουσία και θεωρούνται υπόλογοι για κάθε ζημιά, είτε προέρχεται από δόλο, είτε από βαριά αμέλεια, δηλαδή ακόμη και αν με παραλείψεις τους δεν προστατεύουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό επικαλούνται έγκυρες πηγές, επισημαίνοντας ότι μέρος της περιουσίας του Ζαππείου και μέρος των εσόδων του προέρχονται από την Αίγλη, την Όαση, κ.λπ.

Μερίμνησε η διοίκηση ώστε να προβεί σε έξωση ή κατάσχεση ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Ζαππείου έναντι της ενοικιάστριας εταιρίας; Επέτρεψε πράγματι στον μισθωτή να ξεγυμνώσει το κτίριο το οποίο πλέον δεν είναι ελκυστικό σε νέους μισθωτές ή ευτελές, οπότε θα ενοικιαστεί αντί πινακίου φακής; Η Αίγλη έκλεισε στις 20 Οκτωβρίου 2020 και τα κλειδιά παραδόθηκαν περίπου έξι μήνες αργότερα, στις 15 Μαρτίου 2021. Εν τω μεταξύ δεν προχώρησε νέος διαγωνισμός μίσθωσης.

Διακίνηση «μαύρου χρήματος»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η διοίκηση επέτρεψε σε παρκαδόρο να λυμαίνεται το Ζάππειο, ζητώντας από ανυποψίαστους οδηγούς 10 ευρώ. Επέτρεψε δηλαδή συστηματικά διακίνηση «μαύρου χρήματος» σε χώρο εποπτευόμενο από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης ότι υπήρξαν προτάσεις αξιοποίησης, όπως η ενοικίαση του κινηματογράφου από τη Σπέντζος Φιλμς, αντί 45.000 ευρώ, η οποία αποκρούστηκε αναίτια. Ή ότι επιτράπηκε στο κυλικείο το Φωκιανού να ανοίξει δίοδο προς τον Κήπο του Ζαππείου, καταπατώντας χώρο του.

Αλλά δεν έχουν τέλος όσα καταγγέλλουν πηγές και ενδιαφερόμενοι. Όπως ότι μεθοδευμένα επιχειρείται η απομάκρυνση του ενοικιαστή του καταστήματος Όαση, με την επίκληση ότι δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Διακινείται, ωστόσο, έγγραφο της ΑΑΔΕ στις υπηρεσίες του Ζαππείου ότι είναι κλειστό λόγω lockdown και υπόκειται στις σχετικές ρυθμίσεις.

Κατόπιν τούτων δικαιολογημένα ανησυχούν φορείς και ιδιώτες, οι οποίοι ζητούν από τους αρμοδίους να γίνει έλεγχος σε βάθος των πεπραγμένων και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην ανανεώσει τη θητεία της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθετη περίπτωση και ενώ όλοι οι ενδιαφερόμενοι, θεσμικοί φορείς (Δικηγορικός Σύλλογος, Δήμος Αθηναίων, υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Τ.Ε.Ε. κ.ά.) και οργανώσεις, όπως η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έχουν καταθέσει εγγράφως προτεινόμενα πρόσωπα, θα επιβεβαιωθούν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι κακά δεινά περιμένουν τον πλέον εμβληματικό χώρο της Αθήνας.

πηγη:newsbreak.gr

Μόνο δύο πρόσωπα ελληνικής καταγωγής στη Αλβανική ...
Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον Ράμα και καλούν την αντιπολί...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

14 Σεπτεμβρίου 2021
Με μία κοινή επιστολή τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο καλούν τον γγ του Ο...
11 Σεπτεμβρίου 2021
«Δεν υπάρχουν θρησκείες που διδάσκουν τη βία και το θάνατο, αλλά θρησκείες που διδάσκουν την αγάπη, ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Μνημόνιο Επιστημονικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονί...
29 Αυγούστου 2021
Περισσότερα από 750.000 δολάρια έχουν ήδη συγκεντρωθεί από το Ταμείο Αρωγής της πατρίδας μας, που συ...
13 Σεπτεμβρίου 2021
Κυριάκος ο Αγκωνίτης και Marin Barleti , οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα της ...
12 Σεπτεμβρίου 2021
Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού η Εκκλησία τιμά ως Αγίους και Νεομάρτυρες τον Χρυσόστ...
09 Σεπτεμβρίου 2021
Τα διαχρονικά «έργα ανάπτυξης» στην Βόρειο Ήπειρο….που δεν έγιναν ποτέ! Γράφει ο Φώτης Φράγκος Με έκ...
04 Σεπτεμβρίου 2021
Ο ασκός του Αιόλου για δρομολόγηση γεγονότων με θέατρο εξελίξεων την Βόρεια Ήπειρο έχει ήδη ανοίξει ...