Δένδιας : Η διαφωνία του Ράμα και του Προέδρου της Αλβανίας καθυστερεί το συμφωνητικό για την Χάγη

Δένδιας : Η διαφωνία του Ράμα και του Προέδρου της Αλβανίας καθυστερεί το συμφωνητικό για την Χάγη

ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια συζήτησης στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα (3-5 Ιουνίου) αναφέρθηκε στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις , τις διαβουλεύσεις για την Χάγη αλλά και τις πολύ στενές σχέσεις του Έντι Ράμα με τον Ταγίπ Ερντογάν .

Ερώτηση Δημοσιογράφου

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ήθελα να ρωτήσω σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μας για να πάμε στη Χάγη. Και παρατηρούμε ότι ο Έντι Ράμα εξακολουθεί να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω αν προχωράνε οι διαβουλεύσεις για να πάμε στη Χάγη.

Η απάντηση του Νίκου Δενδια

Θα σας πω. Υπήρχε εκεί ένα ζήτημα, που δεν είχε να κάνει με τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Είχε να κάνει με τις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αλβανίας, τη μεγάλη διαφωνία αν ο Πρόεδρος θα έδινε πληρεξουσιότητα στον Πρωθυπουργό να διαπραγματευτεί τους όρους του συμφωνητικού για τη Χάγη, επί του οποίου ο Έντι Ράμα έχει δημοσίως δεσμευτεί και οφείλω να πω ότι το έχει επαναλάβει και πολλές φορές - δενυπάρχει κανένα ζήτημα.

Τώρα, από εκεί και πέρα, θα σας παρακαλέσω τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να μην τις βλέπετε στο πλαίσιο του οι Αλβανοί είναι φίλοι με τους Τούρκους, άρα αυτόματα δεν είναι φίλοι της Ελλάδας. Είναι πολύ πιο πολύπλοκο. Και αν μου επιτρέπετε να σας πω, η Αλβανία ιστορικά - και αν το δείτε στην προοπτική - έχει κάνει την επιλογή της.Το γεγονός ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, που σημαίνει να συνυπογράψει το σύνολο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού acquis, δείχνει πού θα είναι η Αλβανία σε 50, σε 100, σε 150 χρόνια από σήμερα. Και θα δείτε ότι η Αλβανία έχει έναν δείκτη σημαντικής συμμόρφωσης με τις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα λοιπόν, ναι, η Αλβανία έχει στενές σχέσεις με την Τουρκία. Ναι, ο Έντι Ράμα έχει προσωπικές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτά τα ξέρουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ένα τεράστιο έδαφος βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Και θα μου επιτρέψετε - σας το ξαναλέω - η Αλβανία κάνει αυτό, το οποίο θα ευχόμουν και στην Τουρκία κάποια στιγμή να αποφασίσει να κάνει, να στραφεί προς την Ευρώπη, να αγκαλιάσει τις ευρωπαϊκές αξίες και να προσπαθήσει να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αυτό ντετερμινιστικά θα την φέρει πολύ κοντά στην Ελλάδα στο μέλλον, αρκεί να το καταλάβουμε, να το δούμε και να το καλλιεργήσουμε. Και βεβαίως, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση προς την αλβανική πλευρά. Πρέπει απολύτως να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μεταξύ των άλλων και την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Όμως, χαίρομαι να πω ότι πιστεύω ότι η Αλβανία την επιλογή την έχει κάνει. Είναι θέμα χρόνου, προσπάθειας, αλλά τη βασική επιλογή την έχει κάνει


Ενενήντα πέντε εκατομμύρια δολάρια συγκεντρώθηκαν ...
Κατασχέθηκαν 15 κιλά ηρωίνης στο τελωνείο της Κακα...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...