DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μπακογιάννης: «Εδώ στη Χειμάρρα έχει πολύ φόβο»

Μπακογιάννης: «Εδώ στη Χειμάρρα έχει πολύ φόβο»

Χειμάρρα. Παραμονή Δεκαπενταύγουστου. Σουρουπώνει, αλλά η παραλία είναι γεμάτη λουόμενους. Σκέπτομαι πως και εδώ όπως και στους Αγίους Σαράντα δεν έχουν μάθει από τα δικά μας λάθη. Ταχύρρυθμη, πυκνή και άναρχη δόμηση. Ψηλά κτίρια. Τσιμέντο.

Τα αλβανικά παράλια μπαίνουν κι αυτά στον τουριστικό χάρτη. Την ίδια ημέρα, στον διπλανό κόλπο ο αλβανός πρωθυπουργός Ράμα καλωσορίζει την ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι και την οικογένειά της στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία.

Τρεις ημέρες μετά οι Times της Νέας Υόρκης φιλοξενούν ρεπορτάζ προβάλλοντας στο παγκόσμιο κοινό τον πιο φτηνό προορισμό στην Ευρώπη. Το ενδιαφέρον των επενδυτών, κυρίως ντόπιων ολοένα και αυξάνεται, όπως ακριβώς αυξάνονται και οι αξίες της γης,

Ο πεζόδρομος γεμάτος, Ακούω πρώτα το Ελλάς Ελλάς, η ατμόσφαιρα με διαπερνά. Περισσότερα από χίλια άτομα με πλακάτ και πανό. Άνδρες και γυναίκες. Όλες οι ηλικίες. Ολόκληρες οικογένειες από τον παππού μέχρι την εγγονή. Έχουν παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Η αστυνομία είναι κι αυτή στον χώρα αλλά η παρουσία της είναι μάλλον διακριτική. Όλη αυτή την ώρα το κλίμα είναι τεταμένο λόγω των απειλών. Μόλις λίγο νωρίτερα είχε απαγορευθεί η ανασυγκέντρωση που σχεδίαζαν οι αλβανοί εθνικιστές.

Η συγκίνηση είναι διάχυτη. Φωνές Αγκαλιές Φιλιά. Και ψίθυροι. Να διώξετε τον φόβο μου είπε μια κυρία στην ηλικία της μητέρας μου. «Εδώ στη Χειμάρρα έχει πολύ φόβο». «Μη μας ξεχάσετε», «μη μας ξεχάσετε», μη μας ξεχάσετε» μου έλεγαν και μου ξαναέλεγαν. Να τα πεις κάτω.

Οι ομιλίες ξεκινούν. Στα ελληνικά και στα αλβανικά. Δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, δικαιώματα. Καθένας από τους συμμετέχοντες ομιλητές και ακροατές ήταν ο Φρέντης. Η κατάληξη κοινή η επιθυμία ίδια Ειρηνική και αρμονική συμβίωση Ελλήνων και Αλβανών. Αλβανών και Ελλήνων.

Μιλώ ως δήμαρχος ως πρόεδρος του δικτύου Β40 που αποτελείται από δεκάδες δήμος 11 χωρών των Βαλκανίων. Μεταφέρω την ομόθυμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων. Ο Φρέντης Μπελέρης δικαιούται μια δίκαιη δίκη. Η παράνομη προφυλάκιση παραβιάζει το κράτος δικαίου και το τεκμήριο αθωότητας.

Ο Φρέντης Μπελέρης δικαιούται να ορκιστεί δήμαρχος και να αναλάβει τα καθήκοντα που του εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες του. Το δικαιούται ο ίδιος. Το δικαιούται ο λαός της Χειμάρρας. Μιλώ και ως Ευρωπαίος. Ναι θέλουμε να καλωσορίσουμε την Αλβανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και να ζήσουμε όλοι μαζί στο μεγάλο ευρωπαϊκό μας σπίτι.

Η Ευρώπη υπάρχει γιατί έχει αξίες. Γερά θεμέλια αρχές αδιαπραγμάτευτες. Τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, τα πολιτικά δικαιώματα. Η συγκέντρωση ολοκληρώνεται με μαγνητοφωνημένο χαιρετισμό του ίδιου του Φρέντη Μπελέρη από τη φυλακή. Απόλυτη ησυχία στον πεζόδρομο. Δεν μετανιώνει. Δεν φοβάται. Πορεύεται με πίστη και αγώνα. Για τα δικαιώματα όλων να ζουν και να ευημερούν στην πατρογονική γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα στην περιουσία στην εθνική ταυτότητα. Κλείνει ευχόμενος καλή αντάμωση. Η σιωπή σπάει και το πλήθος γίνεται πάλι ένα.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Αθηναίων


tovima.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Σεπτεμβρίου 2023
«Η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία θα στηρίζει τα εθνικά...
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...