Από Newsroom σε Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2026
Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Δρόπολη τίμησε την πολιτιστική της κληρονομιά μέσα από ένα μοναδικό φεστιβάλ

​Σε επίκεντρο του πολιτισμού και της παράδοσης μετατράπηκε η Δερβιτσάνη, φιλοξενώντας με ιδιαίτερη επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Πολυφωνικών Τραγουδιών «Πήγαινέ με στο χωριό σου». Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκατοντάδες επισκέπτες από τη Δρόπολη, την Ελλάδα και διάφορες περιοχές της Αλβανίας, προσφέροντας ένα μοναδικό πολιτιστικό αντάμωμα γεμάτο μουσική, χορό και αυθεντικές παραδοσιακές εκφράσεις.

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Δρόπολη», με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού της Αλβανίας και τη συνδιοργάνωση του Δήμου Δρόπολης και του Δήμου Πωγωνίου, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας για τη διατήρηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Ναθαναήλ, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο κ. Σωκράτης Σουρβίνος, ο Δήμαρχος Δρόπολης κ. Δημητράκης Τόλης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινικαίων–Δρόπολης κα Άρτα Λάσκου, εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, καθώς και επιχειρηματίες της Δρόπολης που στηρίζουν διαχρονικά τις πολιτιστικές δράσεις της περιοχής.

Στη σκηνή του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν χορευτικά και πολυφωνικά σχήματα από την Ελλάδα και την Αλβανία, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών εθίμων. Συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δρόπολη, ο Πολυφωνικός Όμιλος Άνω Δρόπολης «Οι Κυράδες του Σελλειού», ο Πολιτιστικός Οργανισμός Λαγκαδά Θεσσαλονίκης «Μιγδονία» με θρακιώτικους και νησιώτικους χορούς, το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Ζίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γρεβενών «Πίνδος», το Πολυφωνικό Συγκρότημα Δερβιτσάνης, η Λαογραφική Ομάδα Λακωνίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αγίων Σαράντα «Ελπίδα», το Asambli Libohova και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή του αγαπημένου καλλιτέχνη και συντοπίτη Γιάννη Λίτσιου, ο οποίος, μαζί με τη Μαρία Χατζηιωαννίδου, χάρισαν στο κοινό εξαιρετικές ερμηνείες, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Σημαντική ήταν και η συμβολή της ορχήστρας, με τον Σταύρο Κουσκουρίδα στο κλαρίνο, τον Θάνο Ρούμπο στο βιολί, τον Χρήστο Καλαμπούκα στο λαούτο και τον Παναγιώτη Νάκο στα κρουστά. Με τη δεξιοτεχνία, το πάθος και την αυθεντική τους παρουσία, οι μουσικοί συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που ανέδειξε τη δύναμη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Πολυφωνικών Τραγουδιών «Πήγαινέ με στο χωριό σου» απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο πολιτισμός αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας και ενότητας μεταξύ των λαών. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η υψηλή ποιότητα των παρουσιάσεων επιβεβαίωσαν ότι ο θεσμός έχει πλέον καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές διοργανώσεις της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διατήρηση και προβολή της παράδοσης και του πολυφωνικού τραγουδιού για τις επόμενες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σχετικές Δημοσιεύσεις