Απεβίωσε ο Μιχάλης Σέρβος – επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, αγωνιστής και ευεργέτης της Βορείου Ηπείρου
Ο επιχειρηματίας, οραματιστής, ηγέτης, φιλάνθρωπος και ευεργέτης της Σωπικής της Βορείου Ηπείρου και της ίδιας της Ηπείρου Μιχάλης Σέρβος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου 2022, άφησε την τελευταία του πνοή στo Belleair Beach της Φλώριδας σε ηλικία 73 ετών έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του.
Ο απροσδόκητος θάνατός του μεταδόθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και πολλοί Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες επικοινώνησαν με τις «Αναμνήσεις» αφ ενός μεν γιατί δεν πίστευαν στα αυτιά τους, αφ ετέρου δε διότι ήθελαν να εκφράσουν την θλίψη τους διότι στο ραντεβού που είχαν δώσει για το καλοκαίρι του 2022 στην Βήσσανη νομού Ιωαννίνων για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Μπότσαρη στην πλατεία του χωριού δεν θα έχουν ανάμεσά τους τον ευεργέτη του τόπου τους, τον Μιχάλη Σέρβο.
Οι λεπτομέρειες για την κηδεία του αειμνήστου θα κοινοποιηθούν σήμερα, Τρίτη το απόγευμα, αμέσως μετά την συνάντηση της οικογένειας με το Γραφείο Τελετών.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Θεοδώρα, τα παιδιά του Βασίλειο και Ελένη, Εύη (Ευανθία) και Ιωάννη Χελιδόνα, τα εγγόνια του Θεοδώρα και Δήμητρα Σέρβου, Δημήτρη, Μιχάλη και Ελένη Χελιδόνα, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Η χαροκαμένη σύζυγός του Θεοδώρα και η κόρη τους Εύη μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση των ομογενών, των Ηπειρωτών και των Βορειοηπειρωτών και την αποφασιστικότητά τους να αξιοποιήσουν την βαριά παρακαταθήκη και να συνεχίσουν το έργο του Ιδρύματος Ελληνισμού Αμερικής. Πρόκειται για το τελευταίο και συνάμα ένα από τα αξιόλογα ιδρύματα της ομογένειας το οποίο έχει αφήσει τα αποτυπώματά του με μνημειώδη έργα στην Φλόριδα, στο Κολοράντο, στο Μέριλαντ, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και στην Βόρειο Ήπειρο.
Ο Μιχάλης Σέρβος αν και δεν είχε την τύχη και το προνόμιο να γεννηθεί στην Σωπική του Πωγωνίου της Βορείου Ηπείρου, εν τούτοις όχι μόνο γνώρισε την ιδιαίτερη πατρίδα των γονέων του, αλλά και την ευεργέτησε.
Όταν διείδε τον κίνδυνο της κατάρρευσης του δημοτικού σχολείου προθυμοποιήθηκε και ανέλαβε εξ ιδίων την ανακαίνιση του σχολείου και την μετατροπή του σε μουσείο. Και η Σωπική ανταπέδωσε μετονομάζοντας την κεντρική πλατεία σε Πλατεία Μιχάλη Σέρβου.
Η δωρεά του αγάλματος της Δροπολίτισσας νύφης στην κεντρική πλατεία της Δερβιτσιάνης, του προπύργιου του Ελληνικού Πολιτισμού ώθησε τον Δήμο Δρόπολης να τον τιμήσει απονέμοντάς του το τίτλο του επίτιμου δημότη.
Και δεν είναι μόνο ο Δήμος Δρόπολης, αλλά και οι δήμοι του Κλιαργουότερ και του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας τον έχουν προ πολλού ανακηρύξει επίτιμο δημότη και μάλιστα του είχαν παραδώσει και το χρυσό κλειδί των πόλεών τους.
Από το Δημοτικό Μουσείο Ιωαννίνων στο Αμερικανικό Όνειρο
Ο Μιχάλης Σέρβος γεννήθηκε στα Γιάννενα της Ηπείρου εντός του Δημοτικού Μουσείου των Ιωαννίνων στις 16 Σεπτεμβρίου 1948. Οι αείμνηστοι γονείς του Βασίλειος και Ανδρονίκη κατάγονταν από την Σωπική της Βορείου Ηπείρου. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Ηπείρου.
Μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 14 ετών, μαζί με τους γονείς του για να σπουδάσει και συνάμα να ζήσει το αμερικανικό όνειρο. Ήταν παντρεμένος με την Θεοδώρα με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά και συγκεκριμένα τον Βασίλη και την Ευανθία και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Το πάθος και η λατρεία του για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό έπαιξαν καταλυτικό ρόλο και στην υιοθέτηση του ψευδώνυμου Δημοσθένης Δωδωναίος
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Ιδρυτής και Πρόεδρος της Μεταφορικής Εταιρείας, FREIGHTZ SHIPPING COMPANY, με Ιστοσελίδα WWW.FREIGHTZ.COM η οποία αναπτύσσει Παγκόσμια δραστηριότητα.
Σπούδασε στην Σχολή RCA INSTITUTE, της Νέας Υόρκης, (4) τέσσερα χρόνια, Σκηνοθέτης και Παραγωγός.
Κοινωνική προσφορά
Ήταν ο συνιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου των Ηπειρωτών Φλώριδας, ΗΠΑ. Διοργάνωσε με επιτυχία τρία Εθνικά Συνέδρια της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής στο Clearwater της Φλώριδας. Α ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΦΛΩΡΙΔΑΣ
Ήταν συνιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Φλωριδας, ΗΠΑ, η οποία επί προεδρίας Μιχάλη Σέρβου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση του πρώτουPLATO ACADEMY CHARTER SCHOOL. Σ' αυτό το Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο στο Clearwater της Φλώριδας των ΗΠΑ, οι μαθητές από όλες τις Εθνικότητες του Κόσμου, διδάσκονται στην Ελληνική Γλώσσα, σήμερα λειτουργούν (10) δέκα Σχολεία στην περιοχή της Φλώριδας των ΗΠΑ.
Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Φλώριδας επί Προεδρίας Μιχάλη Σέρβου, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, για την δημιουργία Γενικού Προξενείου στην Τάμπα της Φλώριδας των ΗΠΑ. Με θετική απόφαση της Ελληνικής Βουλής λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία το Γενικό Προξενείο στην Τάμπα.
Δώρισε τον μπρούτζινο Ανδριάντα του Δον Θεόδωρου Γκριέκο, του πρώτου Έλληνα, που αποβιβάστηκε στην Ακτή της Δυτικής Φλώριδας, Αμερικής στις 14 Απριλίου 1528, που τοποθετήθηκε στο Clearwater Beach της Φλώριδας.
Είναι επίσης συν-ιδρυτής του ATHENIAN ACADEMY CHARTER SCHOOL, του Πρώτου Ιστορικού Δημόσιου Δημοτικού Σχολείου στο Dunedin της Φλώριδας, που διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα με επιτυχία.
Πανηπειρωτική Ομοσπονδία
Θήτευσε πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής. Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, επί Προεδρίας Μιχάλη Σέρβου, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργείο Μεταφορών της Ελλάδος, για την μετονοματοδοσία του Αερολιμένος των Ιωαννίνων σε (ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ). Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ελληνική Κυβέρνηση και το Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σήμερα ονομάζεται Βασιλεύς Πύρρος.
Μετά την μετονοματοδοσία του Αεροδρομίου, δώρισε την Προτομή του Βασιλιά Πύρρου, για να τοποθετηθεί στο Αεροδρόμιο, τιμώντας την μνήμη του Μεγάλου Στρατηλάτη.
Υπήρξε ταυτόχρονα ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ηπειρωτών των 5 Ηπείρων
Είναι ο εμπνευστής για την κατασκευή του Ανδριάντα της Ηπειρώτισσας Ολυμπιάδος, μητέρας του Μέγιστου των Ελλήνων Αλέξανδρου, φιλοτεχνήθηκε με την οικονομική υποστήριξη των Ηπειρωτών και φίλων της Αμερικής. Ο Ανδριάντας της Ολυμπιάδος τοποθετήθηκε στην Κεντρικη Πλατεία των Ιωαννίνων που μετονομάστηκε σε [ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΟΣ ], μετά από αίτημά του προς το Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Τίμησε τους Σωπικιώτες στην Βόρειο Ήπειρο, με την δωρεά του Μνημείου των Βαρελοποιών, που τοποθετήθηκε στην Σωπική.
Δώρισε στην Πόλη των Ιωαννίνων, την Πρωτεύουσα της Ηπείρου, τον Ανδριάντα του Βασιλιά Πύρρου που τοποθετήθηκε στην ομώνυμη [ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΡΡΟΥ] στα Ιωάννινα. Τα Αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
Εμπνευστής για την κατασκευή του Ανδριάντα της Πωγωνίσιας Μάνας. Ο Ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του αείμνηστου Χρήστου Πλιάτσικα και τοποθετήθηκε στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Ηπείρου με την παραδοσιακή τοπική Ενδυμασία.
Εμπνευστής και πρωτοπόρος για την έκδοση του Βιβλίου με τίτλο, «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ», σε (3) τρεις γλώσσες, ελληνική, αγγλική και αλβανική. Το περιεχόμενο του Βιβλίου, είναι η Ιστορική Αναδρομή της Βορείου Ηπείρου, μαζί με όλες τις Συμφωνίες και τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών σαν αναγνωρισμένη Μειονότητα Διεθνώς. Επίσης περιέχει τους Αγώνες της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής με Συγγραφέα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Θράκης κ. Φάνη Μαλκίδη.
Με πρωτοβουλία του, πραγματοποιήθηκε η δωρεά μέρους της Βιβλιοθήκης, από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, προς το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.
Ίδρυμα Ελληνισμού Αμερικής
Ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ. Με πρωτοβουλία του δημιούργησε την ιστοσελίδα WWW.HELLENES.COM με στόχο να προωθήσει Παγκοσμίως τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.
Δημιούργησε το πρώτο στην Φλόριδα Ελληνικό Κοιμητήριο με το όνομα ΜΟΡΦΕΑΣ, με επιγραφή στην Είσοδο, ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ, στο Palm Harbor της Δυτικής Φλώριδας, που αποτελεί κομμάτι της Ιστορίας του Ελληνισμού της Αμερικής. Πρωτοστάτησε στην δημιουργία Παρεκκλησιού Άγιος Δημήτριος στον ίδιο χώρο στο Ελληνικό Κοιμητήριο Μορφέας, που ο ίδιος δημιούργησε.
Εμπνευστής και δημιουργός του Ανδριάντα Λούη Τίκα Ανθρακωρύχου, καταγωγή από την Κρήτη, όπου πλήρωσε με την ζωή του, τους Αγώνες του για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Αμερικής στο Trinidad, Colorado. Το οικονομικό βάρος ανέλαβε η Ομογένεια.
Εμπνευστής για την κατασκευή και τοποθέτηση του Ανδριάντα της Δεροπολίτισσας με την Παραδοσιακή Ενδυμασία, στην Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. το οικονομικό βάρος ανέλαβε η κ. Ευανθία Σέρβου.
Εμπνευστής για την κατασκευή και τοποθέτηση του Ανδριάντα του Ιατρού Γεωργίου Παπανικολάου στο Πανεπιστήμιο του Μαιάμι της Φλώριδας των ΗΠΑ, για να τιμήσουμε την μνήμη του Παγκόσμιου Μέγιστου Ελληνο-Αμερικανού Εφευρέτη με την οικονομική Υποστήριξη Ελληνίδων Ομογενών της Αμερικής.
Πρωτοστάτησε στην ανακαίνιση και μετατροπή του Σχολείου στην Σωπική της Βορείου Ηπείρου σε Λαογραφικό Μουσείο Σωπικής – Πωγωνίου. Το οικονομικό βάρος ανέλαβε η οικογένεια Μιχάλη Σέρβου.
Εμπνευστής για την κατασκευή και τοποθέτηση του Ανδριάντα του Έλληνα καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Μπρούμιδη που ζωγράφισε ολόκληρο το Καπιτώλιο στην Washington D.C., που τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο στην Ανάπολη Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Πρωτοστάτησε στην δημιουργία Μνημείου Ηρώων τιμώντας τους Σωπικιώτες που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία στην κεντρική Πλατεία Μιχάλη Σέρβου στην Σωπική Πωγωνίου.
Εμπνευστής για την κατασκευή και τοποθέτηση του Ανδριάντα Πατέρα της Δημοκρατίας Κλεισθένη στην Είσοδο του Δημαρχείου Αιγάλεω, επί της Αρχαίας Ιστορικής Ιεράς Οδού. Το οικονομικό βάρος ανέλαβε η Ομογένεια της Αμερικής.
Εμπνευτής για την κατασκευή και τοποθέτηση της Προτομής του Εθνικού Ήρωα της Επανάστασης του 1821, Μάρκου Μπότσαρη, στην Κεντρική Πλατεία της Βήσσανης, Πωγωνίου, Ιωαννίνων, με την οικονομική υποστήριξη της οικογένειας, Μιχάλη Σέρβου.
Τιμητικές διακρίσεις
Το Έργο του, η προσφορά του και η πλούσια κοινωνική δραστηριότητά του, αναγνωρίστηκαν από την Ελλάδα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ομογένεια: Αφιερώθηκε από το Περιοδικό της Ελληνικής καθημερινής Εφημερίδας του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης το Πρόσωπο του μήνα Οκτωβρίου 2011, του Μιχάλη Σέρβου για την προσφορά του στον Ελληνισμό.
Απονομή του χρυσού Κλειδιού της πόλης του Clearwater της Φλώριδας, από τον Δήμαρχο κ. Frank Hibbard, στον Μιχάλη Σέρβο, αναγνωρίζοντας το Έργο του.
Το Έργο και η προσφορά του αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
Τιμητική διάκριση από τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Νίκο Γκόντα με το Ασημένιο Σύμβολο της Πόλης των Ιωαννίνων για την προσφορά μου, στην Πόλη των Τεχνών και των Γραμμάτων στην Πρωτεύουσα της Ηπείρου τα Ιωάννινα.
Τιμήθηκε από την Δήμαρχο κ. Beverly Billiris με το Κλειδί της Πόλης του Tarpon Springs της Φλώριδας, αναγνωρισμένη Ελληνική Πόλη των ΗΠΑ, για την προσφορά του στην Ελληνο-Αμερικάνικη Κοινότητα.
Τιμήθηκε με Περγαμηνή μετά Μεταλλίου από τον Σύνδεσμο Πωγωνησίων Βορείου Ηπείρου για την πρωτοβουλία του, τοποθέτησης του Αγάλματος της Πωγωνίσιας μάνας στην Πωγωνιανή, Ιωαννίνων Ηπείρου.
Ο Μιχάλης Σέρβος, αναγνωρίστηκε για την προσφορά του και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης, από τον Δήμο Δρόπολης της Βορείου Ηπείρου.
Τιμήθηκε από το Ελληνο-Αμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο, για την προσφορά του, προώθηση και δημιουργία των πρώτων Δημοσίων Δημοτικών Σχολείων (CHARTERS), που διδάσκεται η Ελληνική Γλώσσα σε Έλληνες και Αμερικανούς.
Οι Σωπικιώτες τον τίμησαν με την Ονομασία της Κεντρικής Πλατείας του χωριού σε [ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ
Τιμήθηκε από την κραταιά Οργάνωση, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, για την προσφορά του και την δημιουργία του Ανδριάντα Κρητικού Λούη Τίκα στο Κολοράντο των ΗΠΑ,
Τα έργα του, ο Εθελοντισμός του, η Προσφορά του και η Κοινωνική Δραστηριότητά του, που αφιέρωσε για την Ελληνισμό, περίπου μισό αιώνα από την ζωή του, είναι τα κριτήρια που του έδωσαν την έμπνευση να υιοθετήσει τον Τίτλο Πρεσβευτής του Ελληνισμού.
Η προσωπική και αποκλειστική του ρήση είναι χαραγμένη στον Τάφο του: ( Ελληνισμός είναι, η τέλεια μέθοδος της σκέψης, που υιοθετήθηκε από την Ανθρωπότητα )
Θέλει να τον θυμούνται, σαν έναν ανήσυχο επαναστάτη, που αρνείται να κατεβεί από τις σκαλωσιές, χτίζοντας έργα για τον Ελληνισμό.
Ο Μιχάλης Σέρβος, τόσο πολύ αγάπησε την πατρίδα του την Ήπειρο, όσο και ο Οδυσσέας αγάπησε την Ιθάκη του.
Η τελευταία του επιθυμία είναι, όταν φύγει για τον άλλο Κόσμο, η σορός του να σκεπαστεί με την Ελληνική Σημαία και να πάρει μαζί του λίγο χώμα από κεντρική Πλατεία του χωριού του, που φέρνει το όνομά του, ( ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΣΕΡΒΟΥ )
anamniseis.net