DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Χαιρετισμός Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξη Τσίπρα για την επέτειο 30 ετών από την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»

102615_1

εΑγαπητές φίλες, Αγαπητοί φίλοι,

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η ενότητα και η ομοψυχία των Ομογενών μας, έλαβε σάρκα και οστά στην οργάνωσή σας, που μέσα από την ενεργή δραστηριότητα και τις πρωτοβουλίες της έχει διαδραματίσει έναν εξόχως σημαντικό και ιστορικό ρόλο για την στήριξη του Ελληνισμού στην Αλβανία, όπως επίσης και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα.

Μου δίνεται, στο πλαίσιο αυτό, η δυνατότητα να επικοινωνήσω με όλους εσάς, τους Βορειοηπειρώτες Ομογενείς της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και ειδικά με εσάς που διαμένετε στις πατρογονικές εστίες. Θέλω πρώτα απ' όλα, να σας ευχηθώ από καρδιάς, υγεία αυτές τις δύσκολες στιγμές και να τονίσω ότι είμαι στο πλευρό σας, όπως πρέπει να είναι πάντα και η Πολιτεία. Είμαι στο πλευρό σας για να δικαιωθούν οι αγώνες σας για εθνική αξιοπρέπεια, για τη δημοκρατία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων σας.

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το κομμάτι αυτό του Ελληνισμού που επιβίωσε με αξιοπρέπεια σε δύσκολους καιρούς και ιστορικές συνθήκες, απέναντι στις αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Ενώ είναι αναμφισβήτητα μεγάλη η συνεισφορά των Ομογενών μας τα τελευταία 30 χρόνια, με την παρουσία τους στην Ελλάδα, στις επιστήμες, τον αθλητισμό, τις τέχνες, την εργασία, καθώς και σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Οι σκέψεις αυτές, αγαπητοί μου συμπατριώτες και στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δεν μπορεί να μην συνοδεύονται και από την διαπίστωση ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες, όπως θα έπρεπε.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση και μια σειρά ζητημάτων επιλύθηκε. Η πολυεπίπεδη στήριξη της ελληνικής εθνικής μειονότητας υπήρξε προτεραιότητα για την κυβέρνησή μου. Ως Πρωθυπουργός στήριξα την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, ενώ την ίδια στιγμή κατέστησα σαφές στη γειτονική χώρα της Αλβανίας ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων και η διασφάλιση του κράτους δικαίου είναι απαράβατα κριτήρια για την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Δεν θέλω όμως να σταθώ μόνο σε αυτά που έγιναν, τα οποία τα θεωρώ και αυτονόητες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους. Οφείλω να αναγνωρίσω, όπως οφείλει να αναγνωρίσει και η σημερινή Κυβέρνηση, ότι πρέπει ακόμα να γίνουν σημαντικά βήματα, στο συνταξιοδοτικό, την κατοχύρωση των περιουσιών, τον νόμο για αυτοπροσδιορισμό, τη στήριξη των διασυνοριακών υποδομών και της παιδείας. Και δεν πρέπει βέβαια να μείνουμε μόνο στην αναγνώριση των προβλημάτων, αλλά να δοθούν λύσεις. Πρέπει από κοινού να κάνουμε βήματα προς το μέλλον.

Είμαι βέβαιος ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ εκπληρώνοντας τον ιστορικό της ρόλο θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους Ομογενείς μας και θα είναι στήριγμα στους αγώνες τους. Είμαστε δίπλα σας!

Πιστεύουμε στις κοινές διεκδικήσεις για ένα καλύτερο μέλλον και θα είμαι προσωπικά αρωγός - όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο σύνολό του- στις προσπάθειές σας.

​Χαιρετισμός της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώ...
Δημήτριος Καραδήμας: Ο Δροπολίτης που επέζησε των ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

22 Σεπτεμβρίου 2022
Το μνημείο στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη...
13 Σεπτεμβρίου 2022
Με την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας στον τομέα της Διασποράς ολοκληρώθηκαν οι εργ...
10 Σεπτεμβρίου 2022
Με τη στήριξη και την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας το...
09 Σεπτεμβρίου 2022
Μεταξύ 38.000 διαγωνιζομένων μαθητών από επτά χώρες, ένας Έλληνας μαθητής της Β' Λυκείου, ο Αλκιβιάδ...
27 Σεπτεμβρίου 2022
Στα νότια του Γενούσου (Σκούμπι) ποταμού και σε ορισμένες περιοχές οι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι, γεγο...
25 Σεπτεμβρίου 2022
Πέρασε περίπου ένας χρόνος από τότε που ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα υποδεχόμενος 4.000 φιλοαμερικανο...
21 Σεπτεμβρίου 2022
Η παρουσία του Φατός Λουμπόνια στο διήμερο Φεστιβάλ Αντίστασης (Resistance Festival), που διοργάνωσε...
15 Σεπτεμβρίου 2022
Ο πονεμένος, αλλά μαχόμενος λαός της Ε. Ε. Μειονότητας στην Αλβανία έχει δώσει και δίνει τεράστιο αγ...