ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Συνάντηση Πλακιωτάκη με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού κοινοβουλίου

Συνάντηση Πλακιωτάκη με τον αντιπρόεδρο του Αλβανικού κοινοβουλίου

Για την δυνατότητα βελτίωσης του κλίματος μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, τη λήψη μέτρων για εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, το σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την αποφυγή οποιασδήποτε υποκίνησης εχθρικών αισθημάτων μεταξύ των δυο λαών, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, ο Α ´ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης σε συνάντηση, που είχε με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, κ. Agron Gjekmarkaj.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι: «Η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, η οποία όμως πρέπει να βασίζεται στις θεμελιώδεις κοινοτικές αρχές».

Παράλληλα, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, τονίζοντας παράλληλα και το αναφαίρετο δικαίωμά του για μια δίκαιη δίκη με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, ότι η επικέντρωση για προκλήσεις κοινού ενδιαφέροντος στο οικονομικό και το γεωπολιτικό πεδίο, καθώς και στους τομείς της «γαλάζιας» οικονομίας, της διαχείρισης των λιμένων, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, του αγροτικού τομέα και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαών.

Μεγαλύτερη εμβάθυνση δε στις διμερείς σχέσεις μπορεί να επέλθει μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, ώστε να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της ΕΕ.

Ο κ. Agron Gjekmarkaj εξέφρασε τα ευχαριστήρια στον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στον δρόμο προς την Ευρώπη και την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στην εσωτερική κατάσταση της χώρας του καθώς και την περαιτέρω βοήθεια, που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι η παρουσία μεγάλου αριθμού Αλβανών στην Ελλάδα αποτελεί παράγοντα επιπλέον ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Τέλος έκανε ειδική αναφορά στη παρουσία μειονότητας Ελλήνων στην Αλβανία, η οποία όπως είπε δημιουργεί «γέφυρα» σύνδεσης των δύο χωρών. Μία «γέφυρα», που θα μπορούσε να διευκολύνει τόσο την προσέλκυση Ελλήνων επιχειρηματιών στην Αλβανία, όσο και στη συνεργασία στους τομείς της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του πολιτισμού, όπως ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου του γειτονικού κράτους.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...