ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Ολοκληρώθηκε το 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων

​Ολοκληρώθηκε το 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων

 Με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των πρωθυπουργών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας, Έντι Ράμα, αλλά και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τη μεριά των τοπικών μέσων ενημέρωσης ολοκληρώθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης το 1ο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, το θέμα του οποίου ήταν «Θέτοντας τα θεμέλια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία».

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων στην Βόρεια Μακεδονία.

Το συνέδριο άνοιξε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σημείωσε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ σημαίνει ασφάλεια και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη. Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για εγχώριους και ξένους επενδυτές και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χαμηλή φορολογία (10%), η οποία όπως είπε αποτελεί κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων .

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος στο περιθώριο του Φόρουμ είχε συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ είπε ότι η μη λήψη απόφασης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι αποτυχία της Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., είναι σημαντικό πλέον να γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός, σημειώνοντας ότι η υπόσχεση που έδωσε η Ε.Ε. στα Βαλκάνια, η οποία ξεκίνησε με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003, πρέπει πλέον να τηρηθεί και να ολοκληρωθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, Ιωάννης Σμυρλής, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι φιλοδοξία της Ελλάδος είναι να καταστεί καταλύτης για την καλύτερη συνεργασία και ανάπτυξη των χωρών της περιοχής μέσω της αύξησης των επενδύσεων και του ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών. Αναφέρθηκε στα ενεργειακά επενδυτικά σχέδια Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας ενώ επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του μεταφορικού δικτύου μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ.Σμυρλής σημείωσε ότι η πιστή εφαρμογή και τήρησή της αξιολογείται συνεχώς και αποτελεί κριτήριο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Kate Marie Byrnes, εξέφρασε την απογοήτευσή της χώρας της για το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Βόρεια Μακεδονία. Επισήμανε δε, ότι στην περιοχή πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, τη λειτουργία του κράτους δικαίου και τη βελτίωση των υποδομών.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Ρούσσος Κούνδουρος ανέφερε ότι η Ελλάδα παγίως υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει τη βάση για τη δημιουργία διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επισημαίνοντας όμως ότι η πιστή εφαρμογή της αποτελεί κριτήριο για την αξιολόγησή της ευρωπαϊκής προόδου της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ανέφερε ότι ο επενδυτικός προσανατολισμός της Βόρειας Μακεδονίας και των χωρών της περιοχής πρέπει να παρουσιάσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και σημείωσε ότι αναφορικά με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικό είναι το τι πράττουν οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής προς την κατεύθυνση αυτή.

πηγη:ΑΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...