ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης για την αποφασιστική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο από τη συνάντηση Θεοδωρικάκου με 27 πρέσβεις στην Αλεξανδρούπολη

Μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, για την αποφασιστική φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία και στήριξης της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει την ευθύνη να φυλά τα σύνορα, βγαίνει από την ενημερωτική συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στην Αλεξανδρούπολη, με 27 πρέσβεις από χώρες της ΕΕ, χώρες συνδεδεμένες με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη Βρετανία.

«Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά. Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος στην παρέμβασή του.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκε με τους πρέσβεις τον Φράχτη στις Φέρρες, περιέγραψε στους διπλωματικούς εκπροσώπους των ευρωπαϊκών χωρών την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ανέφερε ότι στη διάρκεια του 2022 απετράπη η είσοδος 260.000 παρανόμων μεταναστών ενώ συνελήφθησαν περί τους 1.500 διακινητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε καθημερινά περίπου 300-400 παράνομοι μετανάστες αποτρέπονται από τις ελληνικές αρχές φύλαξης των συνόρων, να περάσουν τα σύνορα.

Αναφέρθηκε στον θετικό ρόλο της Frontex και ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες και αποτελούν τους σύγχρονους Ακρίτες της Ευρώπης. «Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Κάνοντας λόγο για ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου υποστήριξης αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζονται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφονται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών. «Στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών», πρόσθεσε.

Για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε τους ευρωπαίους διπλωμάτες, ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του Φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

«Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα. Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα», προσέθεσε.

«Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας», τόνισε προς τους πρέσβεις κι επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικου από την Τουρκία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

Aξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

Βρισκόμαστε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, αλλά εδώ -στη Θράκη- χτυπά η καρδιά των ιδεών που μας ενώνουν: οι Αρχές και οι Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

  • Η Δημοκρατία
  • Η Ελευθερία
  • Η Αλληλεγγύη
  • Η Αλληλοκατανόηση

Συνθέτουν τη βάση και τον πυρήνα της κοινής μας βούλησης, το μέτρο της ευθύνης μας στον σύγχρονο κόσμο των πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων.

H Ελληνική Κυβέρνηση -και φυσικά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του οποίου προΐσταμαι- αποδίδει ιδιαίτερη σημασία τόσο στη στενή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων, όσο και στην ενημέρωση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για τις μείζονες προκλήσεις, που η Ελλάδα -ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής- εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα έντονο τρόπο.

Γιατί, δυστυχώς, οι μεταναστευτικές ροές είναι συνεχείς και εντεινόμενες. Το 2022 οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομία απέτρεψαν – με την εγρήγορση και την παρουσία τους- την παράνομη είσοδο στην Ευρώπη σε 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Πρόκειται για δυστυχισμένους ανθρώπους που φτάνουν στα σύνορά καθοδηγούμενοι από αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα. Με την ανοχή και ορισμένες φορές με τη βοήθεια των τουρκικών Αρχών!

Χωρίς την παρουσία αυτών των σύγχρονων Ευρωπαίων ακριτών, των ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας και της Frontex, που λειτουργούν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά, θα είχαν κινηθεί στα σύνορα τα εκατομμύρια των μεταναστών που περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μία βάρβαρη εργαλειοποίηση της ανθρώπινης ανάγκης στα όρια της ασύμμετρης απειλής και του υβριδικού πολέμου. Γιατί, στο μυαλό κάποιων, στόχος φαίνεται να είναι η ανατροπή της ισορροπίας και της κοινωνικής συνοχής. Στόχος τους είναι η υπονόμευση θεσμών και αξιών. Δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων. Τους εκμεταλλεύονται οικονομικά και τους εντάσσουν στις δικές τους επιδιώξεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί ένα οργανωμένο δίκτυο υποστήριξης, αμφιβόλου ηθικής συγκρότησης, που εργάζεται με μία ξεκάθαρα πολιτική ατζέντα, καθώς στρέφεται ευθέως κατά των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η γνωστή πλέον υπόθεση της ομάδας των 38 μεταναστών το περασμένο καλοκαίρι είναι χαρακτηριστική. Επί έναν μήνα διεθνή ΜΜΕ και διάφορες ΜΚΟ εγκαλούσαν την Ελλάδα για αδιαφορία. Ότι δήθεν ήταν σε ελληνικό έδαφος. Σε μία νησίδα στον Έβρο, που το καλοκαίρι έχει μόλις λίγους πόντους νερό. Και ότι πέθανε και ένα κοριτσάκι -της είχαν δώσει και όνομα- από τσίμπημα σκορπιού. Κατηγορούσαν τους Έλληνες αστυνομικούς ως "δολοφόνους" και έλεγαν "αυτή είναι η Ευρώπη σας"!

Αποδείχτηκε ότι όλα ήταν ψέματα. Δεν υπήρχε νεκρό παιδί και μία ομάδα παράνομων μεταναστών εντοπίστηκε αργότερα σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Και πάλι, βέβαια, οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Ακρίτες της Ευρώπης ήταν εκεί. Τους προσέφεραν βοήθεια, τροφή και ιατρική περίθαλψη. Όπως έχουν κάνει σε αμέτρητες περιπτώσεις. Και πιο πρόσφατα που μια ομάδα 92 μεταναστών οδηγήθηκαν εντελώς γυμνοί στα σύνορά μας. Φαντάζομαι έχετε όλοι δει τις σχετικές φωτογραφίες για τις οποίες ενημέρωσα και την αρμόδια Επίτροπο, την κυρία Γιόχανσον.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπογραμμίσω το γεγονός ότι οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις έχουν διασώσει το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες ανθρώπους που επιχείρησαν να διασχίσουν παράνομα τα εξωτερικά μας σύνορα.

Για να είναι ξεκάθαρο ποιοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και ποιοι σώζουν ανθρώπινες ζωές. Ποιοι απειλούν και ποιοι προστατεύουν.

Κυρίες και κύριοι,

Υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, υπερασπιζόμαστε τις Αρχές και τις Αξίες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη.

Αλλά, δεν μπορεί και δεν πρέπει κανείς μας να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Έχουμε μία φράση εδώ στην Ελλάδα: να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Για το τι πραγματικά συμβαίνει και το ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις κάποιων και το πραγματικό διακύβευμα για όλους μας.

Την ίδια περίοδο που οδηγήθηκαν 260 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στα σύνορά μας στον Έβρο οι Ελληνικές Αρχές συνέλαβαν σχεδόν 1500 διακινητές.

Αυτά μόνο το 2022. Και η απειλή είναι ενεργή. Συνεχίζεται. Μόνο τις 14 πρώτες ημέρες αυτής της χρονιάς, του 2023, η Ελληνική Αστυνομία έχει συλλάβει στην περιοχή του Έβρου 26 διακινητές, καθώς αυτή την περίοδο επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα 300 – 400 άτομα καθημερινά, ακόμη και στο μέσον του χειμώνα.

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

και εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ,

οι ευθύνες της Τουρκίας για αυτή την κατάσταση που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολλές.

Όπως γνωρίζετε, η Άγκυρα, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ.-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου 2016, θα έπρεπε να εντείνει τις προσπάθειές της, με τελικό στόχο τον μηδενισμό των ροών, την πρόληψη διάνοιξης νέων οδών παράνομης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. και την εξάρθρωση των δικτύων διακινητών που δρουν στο έδαφός της.

Υπενθυμίζω ότι η χρηματοδότηση της Τουρκίας για τις ανάγκες των προσφύγων που φιλοξενεί στο έδαφός της συνεχίζεται απρόσκοπτα από την ΕΕ με επιπλέον 3 δις ευρώ μέχρι τέλος του 2023.

Δυστυχώς, η γειτονική χώρα, όχι μόνο δεν ενεργεί για την αποτελεσματική πρόληψη των ροών, όπως δεσμεύεται βάσει της ως άνω Δήλωσης, αλλά αντίθετα προωθεί μετανάστες στα σύνορά μας. Μάλιστα, χρησιμοποιεί νέες πρακτικές εργαλειοποίησης, μέσω της προώθησης προσφύγων σε νησίδες του Έβρου, όπως αυτή για την οποία σας μίλησα, με την ανοχή ή και ενεργή εμπλοκή των τουρκικών Αρχών.

Η Ελλάδα έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και ταυτόχρονα έχει συμπαρασταθεί σε άλλα κράτη μέλη (π.χ. Λιθουανία) που υπήρξαν θύματα παρόμοιας πολιτικής από τη Λευκορωσία, τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικής πρόληψης καταστάσεων εργαλειοποίησης.

Καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί την κατάσταση, φυλάσσοντας τα σύνορά μας, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, επί τη βάσει πάντα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας.

Θα ήθελα να αναδείξω την πολύτιμη συνεισφορά της Frontex , δεδομένου ότι οι προσπάθειές μας για αποτελεσματική διαχείριση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων ενισχύονται και μέσω της διενέργειας Κοινών Επιχειρήσεων στα εξωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Μόλις ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας θα επισκεφτούμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης με την Τουρκία, στην περιοχή των Φερών του Έβρου. Εκεί θα επισκεφθούμε ένα τμήμα του τεχνικού εμποδίου, του λεγόμενου φράχτη, όπου θα έχετε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές Αρχές και βέβαια οι ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για αναβάθμιση των μέτρων προστασίας στα σύνορα, μέσω της υλοποίησης του σχεδίου «Ακρίτας» που υλοποιεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράμε, σε πρώτη φάση, στην κατασκευή άλλων 35 χιλιομέτρων του τεχνητού εμποδίου, του λεγόμενου φράχτη στον Έβρο, ο οποίος επί του παρόντος εκτείνεται σε 37,5 χιλιόμετρα. Κατά την επίσκεψή μας στον Φράχτη, θα υπάρξει μια αναλυτική ενημέρωση Το έργο έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται στο σύνολο του από τον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επιπλέον, μέσα στο 2023 η συνοριοφυλακή μας ενισχύεται με άλλα 400 άτομα. Οι 250 αναλαμβάνουν υπηρεσία μέσα στο Φεβρουάριο. Στην περιοχή υπηρετούν σήμερα 1800 συνοριοφύλακες, οι σύγχρονοι Ακρίτες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις,

η οποία επωμίζεται μεγάλο βάρος των παράνομων μεταναστευτικών ροών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πτυχή της ασφάλειας και της προστασίας των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Αποτελεί πάγια θέση μας ότι τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής δεν μπορεί να είναι οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί προορισμοί. Θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και δίκαιος καταμερισμός ευθυνών. Η στενή συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων μας είναι απαραίτητη, προκειμένου να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μείζον αυτό πρόβλημα.

Ο στενός συντονισμός είναι απαραίτητος, όπως κάνουμε ήδη με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, με την οποία έχουμε εξαίρετη συνεργασία για το θέμα.

Η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των πολιτών τους έχει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και -συνεπώς- τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων εδώ στον Έβρο. Για αυτό, το έργο της φύλαξης από την ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές ασφάλειας συνολικά, χρειάζεται τη στήριξη όχι μόνο του ελληνικού Κράτους, αλλά και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών κρατών ξεχωριστά.

Η σημερινή συνάντησή μας εδώ, στέλνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης και εκφράζει την κοινή βούλησή μας για αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, και την αποφασιστικότητά μας για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

Σας ευχαριστώ και πάλι για τη σημερινή σας παρουσία.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
28 Φεβρουαρίου 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλ...
27 Φεβρουαρίου 2024
«Γ. Κώτσηρας: Ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο η Ομογένεια» Το διαρκές, έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης...
23 Φεβρουαρίου 2024
Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία εξέδωσε το Γενικό Προξενεί...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...