Από Newsroom σε Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020
Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιλίρ Μέτα: Ο σεβασμός της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου είναι το κλειδί για την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έκανε πρόσφατα μια ζοφερή πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον της αλβανικής οικονομίας, η πιο αρνητική όχι μόνο για τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή της ΕΤΑΑ», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ilir Meta.

Συγκεκριμένα, τόνισε, «η οικονομική ανάπτυξη για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να μειωθεί κατά 5,1% το 2020 ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του τουριστικού τομέα, της διακοπής της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, της χαμηλής βιομηχανικής παραγωγής, της μείωσης των ξένων επενδύσεων, καθώς και των εμβασμάτων από τη διασπορά».

«Ενώ η πρόβλεψη της οικονομικής ανάπτυξης για την Αλβανία για το 2020 είναι ύφεση -9,0% υψηλότερο σε σύγκριση με τις χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Meta.

Η οικονομική ύφεση στην Αλβανία είναι διπλάσια του μέσου όρου άλλων χωρών της περιοχής», πρόσθεσε ο Meta.

«Η πανδημία επηρέασε και επηρέασε αρνητικά τις επιδόσεις του τουρισμού, τόσο πολύ που η μείωση της τουριστικής δραστηριότητας συνέβαλε περισσότερο από το 1/5 της μείωσης της οικονομικής ανάπτυξης», συνέχισε ο Πρόεδρος της Αλβανίας.

Τόνισε επίσης, «οι εξαγωγές για την περίοδο 7 μηνών το 2020 μειώθηκαν στο -17%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.»

«Η μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών σημειώθηκε με την Ιταλία, περίπου στο 40% για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020. Ενώ η μείωση των εμβασμάτων σε περισσότερο από το 1/5 έχει επηρεάσει αρνητικά τη μείωση της κατανάλωσης», δήλωσε ο Meta, προσθέτοντας ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στη χώρα θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια για τους πολίτες».

«Ήρθε η ώρα να την πετάξουμε και να προχωρήσουμε. Επομένως, ο σεβασμός της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου είναι το κλειδί για την πολιτική σταθερότητα, αλλά και για την εθνική οικονομία και για κάθε αλβανική οικογένεια. «Ώρα να εμβαθύνουμε!», τόνισε ο Meta, σύμφωνα με το ibna.

Σχετικές Δημοσιεύσεις