Από Newsroom σε Κυριακή, 19 Ιουνίου 2022
Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστημονικό συνέδριο για τον Φαν Νόλι στην Κορυτσά

Με αφορμή την επέτειο των 140 χρόνων από τη γέννηση του Φαν Νόλι (Θεοφάνη Στυλιανού Νόλι ή Μαυρομάτη), κληρικού, συγγραφέα, λόγιου, διπλωμάτη, πολιτικού, ιστορικού, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου επιστημονικό συνέδριο.

Στο συνέδριο, που οργανώθηκε από την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κορυτσάς, που φέρει τ' όνομά του, με θέμα «Φαν Νόλι -πολύπλευρη προσωπικότητα», ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος εκπροσωπήθηκε από τον Επίσκοπο Βίλίδος Άστιο.

Ο κ. Άστιος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκκλησιαστικές μεταφράσεις του χρησιμοποιούνται και σήμερα στις ακολουθίες.

​Εξάλλου χαρακτήρισε γόνιμη τη συνεργασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας με την Ακαδημία Επιστημών και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Μάλιστα στο συνέδριο υπήρξε και εισήγηση του Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας δρ. Θεώδωρου Πέτση με θέμα: «Νολιανή ενσωμάτωση λειτουργικών κειμένων στα αλβανικά με βυζαντινές ψαλτικές μελωδίες».

Πράγματι ο Φαν Νόλι αναδείχθηκε ως μια πολυσχιδής μορφή, που ασχολήθηκε με πολλά πράγματα και ήταν πάρα πολύ δημιουργικός.

Δραστήριο μέλος της αλβανικής διασποράς Αμερικής, μετά τη δημιουργία του αλβανικού κράτους, το 1912, οπότε η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας εισήλθε σε νέα φάση, εργάστηκε για την ανεξαρτητοποίηση της από κέντρα εκτός Αλβανίας.

Κατέλαβε ηγετικές θέσεις, αρχικά στην Εκκλησία (μητροπολίτης Δυρραχίου) και στη συνέχεια στην αλβανική πολιτεία (υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός, 1924).

Ιδιαίτερη ήταν η ενασχόλησή του με τη μετάφραση πολλών εκκλησιαστικών κειμένων στην αλβανική, που επέμενε να εισαχθούν στην λατρεία.

Μια αναφορά του, που μπορεί να θεωρηθεί και επίκαιρη όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και γενικότερα, είναι ενδεικτική του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του.

«Στην χώρα μας βασιλεύει η σύγχυση των πέντε αναρχιών.

Αν Ζωντάνευε ο Ηρόδοτος πάλι θα έβλεπε ότι οι πολυθρονοφάγοι μας θα είναι πιο δυνατοί από αυτόν τον θρυλικό παλικάρι της αρχαίας Ελλάδος. Για να τους απομακρύνεις τους δικούς μας από τις πολυθρόνες πρέπει να τους κόψεις όχι μόνο τα χέρια και τα πόδια, αλλά και το σώμα και τα πόδια».

π. Ηλία Μάκος / ekklisiaonline.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σχετικές Δημοσιεύσεις