ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​Ενημέρωση της επιτροπής Συνταξιούχων για τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών

​Ενημέρωση της επιτροπής Συνταξιούχων για τις εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών

Συνεδρίασε χθες  η επιτροπή συνταξιούχων, αδελφοτήτων και συλλόγων Βορειοηπειρωτών υπό την αιγίδα της Ομόνοιας με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο συνταξιοδοτικό.

Ενημερώνουμε την κοινότητά μας για το μπαράζ συναντήσεων που είχε σήμερα στην Βουλή αντιπροσωπεία βορειοηπειρωτικών φορέων αποτελούμενη από τον πρόεδρο των συνταξιούχων κύριο Λεονάρδο Ταμπάκο, τον αντιπρόεδρο της Ομόνοιας κύριο Γιώργο Τζομάκα, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας κύριο Μιχάλη Παππά και τον συντονιστή αδελφοτήτων και βορειοηπειρωτικών συλλόγων κύριο Αλέξανδρο Μπάρη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κύριο Κωστή Χατζηδάκη. Στις συναντήσεις η επιτροπή ζήτησε την κατάργηση του άρθρου 7 του νόμου Ν. 4387/2016 (Κατρούγκαλου) που ταλαιπωρεί και αδικεί κατάφωρα την βορειοηπειρωτική κοινότητα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στάθηκαν υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου ώστε να βρεθεί μία λύση για την κοινότητά μας και υποσχέθηκαν πώς θα καταθέσουν τροπολογία για κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δια στόματος του κυρίου Χατζηδάκη έκανε λόγο για μηκατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου και πρότεινε να δοθεί μία λύση μειώνοντας τα 40 έτη σε 30 λαμβάνοντας υπόψη το 1992 ως χρονιά εισόδου στη χώρα και επαναπατρισμό των Βορειοηπειρωτών. Η επιτροπή ζήτησε από τον Υπουργό να διευκρινίσει με ποιο τρόπο θα γίνει η νομιμοποίηση του χρονικού διαστήματος 1992 έως 1998 χρονιά στην οποία χορηγήθηκε στους Βορειοηπειρώτες το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Ο υπουργός παρέπεμψε την επιτροπή στην γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας κυρία Παυλίνα Καρασιώτου και τον διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού του κυρίου Τσακλόγλου. Στη συνάντηση αυτή η επιτροπή ζήτησε να παρθεί πολιτική απόφαση ώστε οι Βορειοηπειρώτες να θεωρούνται μόνιμοι και νόμιμοι στην πατρίδα για το χρονικό διάστημα 1992-1998. Στη συνέχεια συζητήθηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι μονιμότητας και νομιμότητας των Βορειοηπειρωτών (αναγνώριση της πρώτης εισόδου στη χώρα με βίζα, του πρώτου ενσήμου, τραπεζικών βιβλιαρίων, βιβλιάριου υγείας, ελέγχου προόδου των παιδιών μας από τα σχολεία, βαπτιστικά πιστοποιητικά των παιδιών μας, πιστοποιητικά νοσηλείας και ούτω καθεξής) ώστε μέσω εγκυκλίου να σταλεί σε όλα τα καταστήματα ΕΦΚΑ της χώρας.

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα νέα δεδομένα για τους υπερήλικες ανασφάλιστους Βορειοηπειρώτες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το γραφείο της Υφυπουργού Εργασίας κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου σε χθεσινή συνάντηση επεξεργάζεται υπουργική απόφαση βάση της οποίας θα λαμβάνουν όλοι οι Βορειοηπειρώτες υπερήλικες ανεξαρτήτου διαμονής το ποσό του επιδόματος αφαιρώντας την μικρή σύνταξη που λαμβάνουν από το Αλβανικό κράτος.

Δεν υπήρξε σαφής χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα κατατεθεί η εγκύκλιος ως εκ τούτου η κοινότητα μας θα είναι σε επαγρύπνηση για όλα τα ενδεχόμενα.

Λεονάρδος Ταμπάκος πρόεδρος επιτροπής συνταξιούχων

Αλέξανδρος Μπάρης συντονιστής αδελφοτήτων και συλλόγων


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...