ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Δωρεά drones και συμφωνίες συνεργασίας Τουρκίας – Αλβανίας υπέγραψαν Ερντογάν – Ράμα στα Τίρανα

Δωρεά drones και συμφωνίες συνεργασίας Τουρκίας – Αλβανίας υπέγραψαν Ερντογάν – Ράμα στα Τίρανα

Ο τούρκος πρόεδρος Rexhep Taip Erdogan και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη δεύτερη συνεδρίαση του συμβουλίου συνεργασίας υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα, μετά την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε στις 11:00 στην αλβανική πρωτεύουσα για επίσημη επίσκεψη με μονοήμερη ατζέντα, μέρος της οποίας ήταν τα εγκαίνια του τζαμιού Namazgja , το δώρο του τουρκικού λαού στους μουσουλμάνους αδελφούς της Αλβανίας.

Ερντογάν και Ράμα κα την διάρκεια της συνάντησής τους υπέγραψαν διάφορες συμφωνίες, που αφορούν:

-Συνεργασία στον Τομέα της Κρατικής Υποστηριζόμενης Αγροτικής Ασφάλισης μεταξύ του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας.

-Πρωτόκολλο για το άνοιγμα Προγραμμάτων Σπουδών από το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης στην Αλβανία, που υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Αθλητισμού της Αλβανίας και του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας της Τουρκίας.

-Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία στον Τομέα των Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, μεταξύ του Οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών της Αλβανίας και της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας.

Οι παραπάνω συμφωνίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε βασικούς τομείς όπως η γεωργία, η εκπαίδευση και η επικοινωνία, συμβάλλοντας στην αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.

Δωρεά Drone "καμικάζι"

Η Τουρκία θα παράσχει επίσης την απαραίτητη υποστήριξη για την κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού και της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Τουρκία θα δωρίσει σημαντικό αριθμό drones καμικάζι, τα οποία ο Ράμα φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση αλλά για ενίσχυση της ικανότητας ασφαλείας.

Εγκαίνια του τζαμιού Namazgja

Το απόγευμα Ερντογάν και Ράμα εγκαινίασαν μαζί το μεγαλύτερο τζαμί των βαλκανίων το οποίο καλύπτει 10.000 τ.μ. σε έκταση και θα εξυπηρετεί 10 χιλιάδες μουσουλμάνους και την διεύθυνση θα την αναλάβει είναι ο αρχιμουφτής των Τιράνων.

Ο Ράμα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Τούρκο πρόεδρο για την ανέγερση του ναού του, που θα αποτελέσει κόμπο για τον άρρηκτο δεσμό των δύο λαών.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Προέδρος χαρακτήρισε το τέμενος Namazgja, που είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, σύμβολο φιλίας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας.

Ο Ερντογάν μετά την Αλβανία αναχωρησε για το Βελιγράδι. 


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

12 Οκτωβρίου 2024
Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Παρασκευής, 11 Οκτωβρ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Επίσκεψη στο Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποίησ...
27 Σεπτεμβρίου 2024
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2...
25 Σεπτεμβρίου 2024
Το υπό επεξεργασία Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό του υπουργείου Εξωτερικών παρουσίασε ...
03 Οκτωβρίου 2024
Ουδόλως απλό ζήτημα η ανακοίνωσις του Πρωθυπουργού της Aλβανίας Έντι Ράμα ότι προτίθεται να δημιουργ...
26 Σεπτεμβρίου 2024
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στα Τίρανα προσελκύει νέους απ' όλη την Αλβανία. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσ...
15 Σεπτεμβρίου 2024
Για την ιστορία της Χιμάρας γνωρίζω μεν αρκετά, αλλά έχω την άποψη ότι η Χιμάρα του σήμερα δεν είναι...
13 Σεπτεμβρίου 2024
«…Η Αλβανική Κυβέρνησις συλλαμβάνει την επομένην της σχολικής απεργίας ως υποκινητάς δήθεν αυτής, πλ...