DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη έχει επιστρέψει στη σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων

20211123-161907

Στην εκτίμηση ότι «η Ευρώπη έχει επιστρέψει στην παλιά σκληρή πολιτική των κλειστών συνόρων, αρχής γενομένης από την οικονομική και στη συνέχεια την προσφυγική και υγειονομική κρίση, όπου οι περισσότερες χώρες έχουν θέσει ως προτεραιότητα το να προστατεύσουν τους δικούς τους πολίτες», προχώρησε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Όπως εξήγησε, «κατ' αυτόν τον τρόπο μένει στην άκρη αυτό πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: η πρακτική εφαρμογή των δύο βασικών αρχών, της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Βλέπουμε δυστυχώς μια οπισθοδρόμηση. Το βλέπουμε και στην άρνηση πολλών Ευρωπαίων πολιτών να εμβολιαστούν, να τηρήσουν τα μέτρα», προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι τα υγειονομικά συστήματα της Βόρειας Ευρώπης ήταν πιο ανθεκτικά, ενώ του Νότου είχαν γονατίσει κάτω από τα περιοριστικά μέτρα και τη δημοσιονομική προσαρμογή με πολλές περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα στο ξέσπασμα της πανδημίας να αποδειχθούν πιο αδύναμα. Όμως, συμπλήρωσε πως ενώ η Ευρώπη άργησε συνολικά να αντιδράσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Ελλάδα, κινήθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τις περισσότερες χώρες. Επίσης, σημείωσε ότι καθυστέρησε και ο ΠΟΥ κατά 3 μήνες να κηρύξει πανδημία.

«Η Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει ακόμη μπροστά, ολοκληρώνοντας ενιαίες πολιτικές και αυτό φαίνεται και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας, που έχει μείνει πίσω», εκτίμησε επίσης ο Δ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας πάντως ότι αρχίζουν να αλλάζουν οι συσχετισμοί και να διαμορφώνονται νέες σφαίρες επιρροής με κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες να θέλουν να συμμετέχουν. Τόνισε δε πως «η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας έχει και μια άλλη σημασία για την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη Μεσόγειο, όπου είναι ασθενής η παρουσία της. Η Μεσόγειος όμως εξελίσσεται σε ένα νέο τοπίο ανταγωνισμών ανάμεσα σε Κίνα, Ρωσία. Οι ΗΠΑ αποσύρονται αφήνοντας πίσω τους περιθώριο να κινηθεί η Ευρώπη, η οποία όμως δεν είναι παρούσα με ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον καιρό έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υπό την προϋπόθεση ότι σταδιακά θα απαλλάσσεται από τα ξεπερασμένα στερεότυπα μιας εξωτερικής πολιτικής που ανάγεται στο παρελθόν. Πολύ ορθά λοιπόν κινείται ο κ. Μητσοτάκης και στις σχέσεις του με τους γείτονες, αλλά και δίνοντας μια άλλη διάσταση στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Γι' αυτό, αυτή την ώρα θεωρώ ότι διαμορφώνονται νέες δυνατότητες για χώρες σαν την Ελλάδα, η οποία πάντα θα έχει την προστασία της Ευρώπης, και αυτό συνιστά και μια εγγύηση που ακυρώνει κάθε έννοια απειλής της χώρας. Εγώ δεν συμφωνώ με τις απόψεις ότι η Ελλάδα απειλείται. Γιατί όταν απειλείσαι φοβάσαι και όταν φοβάσαι ηττάσαι».

Τέλος, σχετικά με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ, ο Δ. Αβραμόπουλος εκτίμησε πως μπορεί να ανατάξει τις δυνάμεις του και προσέθεσε ότι «δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξαναδώσει ένα ισχυρό παρών στην ελληνική Βουλή, συμβάλλοντας στην ποιοτική αναβάθμιση της δημοκρατίας».


Πηγη: ΑΠΕ

Τα Βαλκάνια και πάλι βράζουν…
Συλλυπητήρια από Κ. Μητσοτάκη, Α. Τσίπρα και ΥΠΕΞ ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

02 Δεκεμβρίου 2021
Νέα έκκληση προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σ...
24 Νοεμβρίου 2021
Την ίδρυση Ανωτάτου Συμβουλίου Ελληνικής Παιδείας ανακοίνωσε η Αρχιεπισκοπή Αμερικήςκαι, μετά την δι...
22 Νοεμβρίου 2021
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια απευθύνει η Διοικούσα Επ...
13 Νοεμβρίου 2021
Τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφό...
03 Δεκεμβρίου 2021
Το νέο κύμα πανδημίας, που πλήττει εκ νέου τον πλανήτη και την Πατρίδα μας αποτελεί αναμφισβήτητα το...
01 Δεκεμβρίου 2021
Ένας ακούραστος εργάτης του καλού, που έδωσε προς όλους υπέροχο χριστιανικό και κοινωνικό μάθημα, έφ...
23 Νοεμβρίου 2021
Είναι πλέον φανερό ότι τα Βαλκάνια έχουν εισέλθει σε μια φάση μεγάλης αβεβαιότητας, εξαιτίας εσωτερι...
22 Νοεμβρίου 2021
1992. Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με πρόσκληση της Ε.Τ.Υ.Κ. (Ένωση ...