Εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού με επικεφαλής τον πρόεδρό της Λεωνίδα Ραπτάκη, γερουσιαστή των ΗΠΑ και επτά άλλους εκπροσώπους από Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Αλβανία, επισκέφτηκαν τα Γιάννινα κατά το διήμερο 14-15 Ιανουαρίου, όπου φιλοξενήθηκαν από τις Αρχές της πόλης και συζήτησαν θέματα εθνικά και θέματα που αφορούν την Ήπειρο και την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Ήταν αυτή η επίσκεψη των εκπροσώπων της ΠΑ.Δ.Ε.Ε.
στα Γιάννινα -με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Κων/νου Τασούλα-ένα σημαντικό γεγονός για την Ήπειρο, η οποία έχει ένα μεγάλο κομμάτι Ηπειρωτών που ζουν στα ξένα και αυτή η Ένωση του Ελληνισμού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο πατρίδων. Ο Έλληνας της ξενιτιάς ποτέ δεν ξεχνά την πατρίδα καταγωγής του. Η έγνοια των ξενιτεμένων παιδιών της Ελλάδας και η συμπαράστασή τους, ηθική και υλική, έχει καταγραφεί στην ιστορία μας στα δίσεκτα χρόνια που πέρασε η πατρίδα μας.
Με αφορμή αυτή την επίσκεψη των εκπροσώπων της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. στην Ήπειρο, θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στον Απόδημο Ελληνισμό και στους Ελληνογενείς(τους ξεχασμένους εκ καταγωγής Έλληνες). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, όπως έχουν καταγραφεί στην ιστοσελίδα της, το σύνολο των ομογενών ανά τον κόσμο το 2018 ήταν6.300.000 άτομα, που κατανέμονται σε 18 κράτη της Αμερικής, σε 37 της Ευρώπης, σε 24της Ασίας, σε 30 της Αφρικής και σε δύο της Ωκεανίας (Αυστραλία - Ν. Ζηλανδία). Δηλαδή, σε 111 κράτη από τα 199 ανεξάρτητα και τα 48 εξαρτώμενα.
Τα στοιχεία πήρα το 2018 από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσω για την συγγραφή του βιβλίου μου «Μικρή Εγκυκλοπαίδεια». Είναι ελλιπή αυτά τα στοιχεία, διότι οπωσδήποτε κατοικεί ένας απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων και σε κράτη που δεν συμπεριλαμβάνονται στα μητρώα της Γραμματείας, η οποία απογράφει τους ομογενείς με βάση την απογραφή των Κρατών και των Πρεσβειών. Χώρες με τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων είναι: Αμερική 3.000.000, Αυστραλία - Ν. Ζηλανδία750.000, Καναδάς 440.000, Γερμανία 440.000, Ηνωμένο Βασίλειο 400.000. Στην Αλβανία οι Έλληνες (Βορειοηπειρώτες) που ζουν σε 99 χωριά και σε δυο πόλεις (Αργυρόκαστρο και Κορυτσά) κατά τις ελληνικές πηγές είναι πάνω από200.000, ενώ το αλβανικό κράτος απογράφει 60.000. Πιστεύω πως μικρή θα είναι η διαφορά από τα σημερινά στοιχεία απογραφής.
Έλληνες εκ
καταγωγής (Ελληνογενείς)
Είναι πάρα πολλοί οι Ελληνογενείς, που οι πρόγονοί τους «ρίζωσαν» σε ξένες χώρες από τα πανάρχαια χρόνια. Από την προϊστορική Ελλάδα οι Έλληνες είχαν έντονη την ροπή της αποδημίας. Μέμφιδα, Ναύκρατις, Λιβύη, Θήβα, Φοινίκη-για να θυμηθούμε την Ελληνική Μυθολογία -είναι ελληνικά τοπωνύμια όπου αποίκησαν Έλληνες της προϊστορικής Ελλάδας. Ο Δαναός με τις πενήντα κόρες του (Δαναϊδες) ήταν οι Αργείοι που επέστρεψαν στο πάτριο έδαφος. Από τα αρχαία χρόνια (13ος αι.) οι Έλληνες μετανάστευαν στις παράκτιες χώρες της Μεσογείου: Μικρά Ασία, Εύξεινο Πόντο,Β. Αφρική, Μ. Ανατολή (Συρία, Λίβανο, Παλαιστίνη). Οι Φιλισταίοι, που πολεμούσαν με τους Ισραηλίτες, ήταν Κρήτες, όπως και οι Σαρακηνοί, που επισκέφτηκαν την Κρήτη πριν μερικές δεκαετίες. Από τον 8ο π.Χ. αι. μετανάστευαν προς τη Δύση (Κ. Ιταλία, Σικελία, Μασσαλία, Κορσική).Με την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου πολλοί Μακεδόνες έμειναν στην Ασία.
Το 167 π.Χ. οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν 70 πόλεις της Ηπείρου και πήραν στην Ιταλία 150 χιλιάδες Ηπειρώτες. Πολλοί από αυτούς έμειναν εκεί με το όνομα IPIROTE.Είναι πάρα πολλοί οι Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι των Βαλκανίων, είτε από την Βυζαντινή εποχή ή ακόμη και αλύτρωτοι Έλληνες μετά την Επανάσταση. Οι πιο πολλοί από αυτούς έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους. Με το πέρασμα του χρόνου αφομοιώθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό. Υπάρχουν όμως αρκετοί που μαρτυρούν την ελληνική καταγωγή τους, όπως οι Γκραικάνοι ή Γκρίκοι ή Γκραίκοι της Μεγάλης Ελλάδας(MagnaGraecia ) που κατοικούν στην Κ. Ιταλία,σε76χωριά και πόλεις: στην Καλαβρία, στην Γκρέτσια Σαλεντίνα, στην χερσόνησο Σαλέντο και στη Σικελία. Ελληνικής καταγωγής είναι και οι Καλάς του Β. Πακιστάν, οι εναπομείναντες στρατιώτες του Μ. Αλέξανδρου, οι Γιουνάν(Ίωνες),όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι λατρεύουν ακόμα τον Δία, τον Απόλλωνα και την Εστία. Μια ομάδα 20 Καλάς ήρθαν στα Γιάννινα το 1991.
Πόσοι είναι σήμερα οι Έλληνες και οι Ελληνογενείς σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι δύσκολο να αναφερθεί με ακρίβεια. Υπάρχουν μικρές κοινότητες και μειονότητες Ελλήνων και Ελληνογενών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υδρογείου που δεν έχουν απογραφεί. Επιστημονικές έρευνες διεξάγονται τα τελευταία χρόνια από αναγνωρισμένα διεθνή κέντρα, αξιοποιώντας τα ευρήματα της Γενετικής και της ανάλυσης του DNA. Η γενετική έρευνα του Ελβετικού Ινστιτούτου ΓενετικήςI – GENEA βρήκε300.000 Ελληνογενείς στα Σκόπια, 900.000 στην Αλβανία, 4.400.000 στη Βουλγαρία. Η Γερμανίδα ερευνήτριαLiesaNestman (1989)και ηΚουρδογερμανίδαAnna Grabolle-Celiker,οι οποίες ερεύνησαν γενετικά τους πληθυσμούς της Ανατολικής Τουρκίας και τους Κούρδους, βρήκαν σημαντικά στοιχεία που βεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου πληθυσμού Ελληνογενών. Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σταύρος Θεοφανίδης στην μελέτη του «Πληθυσμός και Ανάπτυξη στην Ελλάδα», Αθήνα 1998, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες και Ελληνογενείς σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπερνούν τα 100.000.000, ενώ μόνον στην Τουρκία υπάρχουν σήμερα περί τα 20.000.000 Έλληνες εκ καταγωγής.
Είναι φυσικό, οι όποιες έρευνες που κατά καιρούς δημοσιεύονται να δημιουργούν ερωτηματικά, αν και κατά πόσον ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κανείς όμως από τους ερευνητές και ιστορικούς δεν αμφισβητεί ότι σε χώρες της Βαλκανικής, της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Ρωσίας, της Μ. Ανατολής και της ΝΔ. Ευρώπης έμειναν άποικοι από την Αρχαιότητα ή τους Βυζαντινούς χρόνους που έχουν ξεχάσει την καταγωγή τους. Επιγραφές σε μνημεία με ελληνικά γράμματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, μαρτυρούν την παρουσία Ελλήνων στο απώτερο παρελθόν.