Υπό διαρκή πίεση είναι όλη αυτή την περίοδο η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Σκοπό των Τιράνων είναι η αναμόχλευση εντάσεων και παθών, χωρίς καμιά βάση και ουσιαστικό λόγο. Όμως, τούτο αποτελεί επιλογή της αλβανικής πολιτικής τάξης και προωθείται στο πεδίο των ελληνοαλβανικών επαφών κι ανταλλαγών, μέσα από ένα πλήθος ενεργειών αλβανικών κρατικών φορέων, αλλά και παρακρατικών κύκλων.
Βέβαια, μεταξύ τους δεν υπάρχει μόνο επικοινωνία και συναλλαγή, αλλά και συνεργασία για την συγκάλυψη υποθέσεων. Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Η περίπτωση του συγχωρεμένου Κωνσταντίνου Κατσίφα απ' τους Βουλιαράτες, που οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας εκτέλεσαν, είναι ενδεικτική των όσων αναφέρονται πιο πάνω. Υπενθυμίζουμε ότι η παράδοση της σορού του για ενταφιασμό είχε καθυστερήσει δέκα σχεδόν μέρες, κατά τα οθωμανικά τερτίπια.
Τρία χρόνια μετά την εκτέλεση του Κατσίφα και ακόμη οι αρμόδιες αρχές της εισαγγελίας δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε ένα πόρισμα, το οποίο, δεν αναμένει μόνο η οικογένεια, αλλά και οι Βορειοηπειρώτες και η Αθήνα. Επίσης –υπενθυμίζουμε– εκκρεμεί ως αίτημα, σαφώς διατυπωμένο, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλβανία τον χειμώνα του 2018.
Ο εισαγγελέας Αργυροκάστρου, ως κατά τόπο αρμόδιος για την διερεύνηση της υπόθεσης, επιχείρησε –προς το παρόν ανεπιτυχώς– να αρχειοθετήσει τον φάκελο, δείχνοντας να έχει πεισθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ολοφάνερα τις πιέσεις που του ασκούνται. Εξ άλλου, προ μηνών είχε ήδη υπάρξει "διαρροή" στον Τύπο ότι οι εισαγγελικές αρχές οδηγούνται στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας. Τότε, το είχαν διαψεύσει με επίσημη ανακοίνωση. Ήταν μάλλον μία βολιδοσκόπηση των ενδιαφερομένων και κατά το πλείστον αγορά χρόνου για το "χειρισμό" της υπόθεσης εκ μέρους του εισαγγελέα.
Αναδιοργάνωση της Δικαιοσύνης
Οι δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι αυτή την περίοδο. Εδώ και τρία χρόνια εξελίσσεται –με βάση ειδική νομοθεσία με χρηματοδότηση της ΕΕ και επίβλεψη της ίδιας και των ΗΠΑ– μια ιδιότυπη διαδικασία που στόχο έχει την κάθαρση του δικαστικού σώματος που σήπεται. Δεκάδες δικαστές και εισαγγελείς, αδυνατώντας να δικαιολογήσουν τον, αμύθητο πολλές φορές πλούτο τους (κυρίως σε ακίνητα), βρίσκονται ήδη εκτός υπηρεσίας.
Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις έχουν ξεκινήσει και διώξεις για την μη ορθή δήλωση εισοδημάτων και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Διακηρυγμένος στόχος των Αμερικανών είναι να θεμελιώσουν στην Αλβανία ένα αξιόπιστο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης και ασφαλώς ανεξάρτητο από τις παρεμβάσεις της πολιτικής τάξης και άλλων εξωθεσμικών παραγόντων. Η διαδικασία όμως της αξιολόγησης –το διαβόητο vetting– μάλλον τα αντίθετα επιφέρει με βάση καταγγελίες, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των ΜΜΕ.
Ακόμα και η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης διαπιστώνουν ότι ουκ ολίγες φορές ο μηχανισμός χρησιμοποιείται από την αλβανική κυβέρνηση για να ασκήσει πιέσεις στους δικαστικούς λειτουργούς και να σφετεριστεί το αναδομούμενο σύστημα. Ο αρμόδιος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αργυροκάστρου, μόλις προ ολίγου καιρού ενέκρινε –με αρκετές δυσκολίες και ενστάσεις– τις νέες διαδικασίες. Δεν έχει, όμως, ολοκληρωθεί η νέα δομή του συστήματος, δεδομένου ότι οι διαπιστευμένοι διεθνείς επιβλέποντες της διαδικασίας έχουν δικαίωμα έφεσης.
Η περίπτωση της Επισκοπής
Προ ολίγων ημερών, μάλιστα, η ειδική υπηρεσία της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στα Τίρανα, ολοκλήρωσε και αρχειοθέτησε την υπόθεση εις βάρος μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που αφορούσε στην επίθεση σε συνοριακό φυλάκιο της ελληνοαλβανικής μεθορίου στην Επισκοπή, την άνοιξη του 1994. Η έναρξη διερεύνησης της υπόθεσης αυτής είχε χρονικά συμπέσει(;) με το επεισόδιο στους Βουλιαράτες, που οδήγησε στην εκτέλεση του Κατσίφα.
Είχε επιχειρηθεί, μάλλον από τους "ενδιαφερόμενους" στα Τίρανα, η δημιουργία μιας ιδιάζουσας σύζευξης, με προφανή σκοπό ένα είδος συμψηφισμού. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι η αρμόδια δικαστής απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα η υπόθεση Κατσίφα να αρχειοθετηθεί σαν αυτοκτονία. Αυτό είναι τουλάχιστον ένδειξη, αν όχι απόδειξη, ότι η εισαγγελική έρευνα ήταν πρόχειρη, πιο σωστά κατευθυνόμενη από υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Ακριβώς, όπως και στην περίπτωση της προαναφερόμενης υπόθεσης για το επεισόδιο στην Επισκοπή…
Ορφέας Μπέτσης / slpress.gr