Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ο δήμος Χειμάρρας να μην περάσει στα χέρια του νικητή των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ανακοίνωσε το Δικαστήριο στα Τίρανα, καταδικάζοντας τον Φρέντι Μπελέρη σε φυλάκιση δύο ετών.
Σε μια διαδικασία η οποία σημαδεύτηκε από την εξόφθαλμη κατάρρευση του κατηγορητηρίου, την αυτοακύρωση των υποτιθέμενων μαρτύρων κατηγορίας και τον ορισμό δικαστών απολύτως ελεγχόμενων από το σύστημα Ράμα, ήταν περίπου αναμενόμενη η καταδίκη του Μπελέρη. Καθώς έτσι, ακόμη και αν μειωθεί η ποινή του στο Εφετείο, το «λερωμένο» ποινικό μητρώο δεν θα του επιτρέψει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.
Δυστυχώς, η Αθήνα, η οποία επέλεξε το τελευταίο διάστημα να χαλαρώσει την πίεση προς τον Έντι Ράμα, είδε τα αποτελέσματα της πολιτικής του «χαϊδέματος» των Τιράνων και φυσικά η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Στέλνει, δε, το μήνυμα ότι οι αντιδράσεις της στις πολιτικές του Ράμα εναντίον της μειονότητας θα είναι περιορισμένες, κάτι που, δυστυχώς, έχει ως αποδέκτη και την ίδια τη μειονότητα.
Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, με δικολαβίστικη και διπλωματική προσέγγιση, κάνει λόγο για απόφαση που «εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας». Και συνεχίζει: «Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».
Και το ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη: «Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Μια αναφορά που είναι προβληματική καθώς σε ένα δικαστικό σύστημα το οποίο απέδειξε ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενο και απλώς ανακοινώνει αποφάσεις που υπαγορεύονται από τον Έντι Ράμα είναι τουλάχιστον παράξενο να επικαλείται το ελληνικό ΥΠΕΞ τον «δεύτερο βαθμό της δικαιοδοσίας».
Το μήνυμα, δυστυχώς, που εξέπεμψε η Αθήνα με την αντίδραση αυτή είναι ότι σταδιακά εγκαταλείπει την υπόθεση Μπελέρη, αποδεχόμενη τα τετελεσμένα που επέβαλε ο κ. Ράμα, προσβλέποντας πλέον στον… δεύτερο βαθμό εκδίκασης. Και έτσι φυσικά αποδέχεται ουσιαστικά το επιχείρημα της αλβανικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία πρόκειται περί μιας δικαστικής υπόθεσης στην οποία βεβαίως δεν νοούνται έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της αλβανικής δικαιοσύνης…
Το μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ήταν το εξής: «Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με ''διορισμένη'' δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή, όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».
paron.gr