DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η εγκατάλειψη του Φρέντι Μπελέρη από την Αθήνα και το μήνυμα αντίστασης του δημάρχου Χειμάρρας

Η εγκατάλειψη του Φρέντι Μπελέρη από την Αθήνα και το μήνυμα αντίστασης του δημάρχου Χειμάρρας

Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσμα των εκλογών και ο δήμος Χειμάρρας να μην περάσει στα χέρια του νικητή των εκλογών του περασμένου Μαΐου, ανακοίνωσε το Δικαστήριο στα Τίρανα, καταδικάζο­ντας τον Φρέντι Μπελέρη σε φυλάκιση δύο ετών.

Σε μια διαδικασία η οποία σημαδεύτηκε από την εξόφθαλμη κατάρρευση του κατηγορητηρίου, την αυτοακύρωση των υποτιθέμενων μαρτύρων κατηγορίας και τον ορισμό δικαστών απολύτως ελεγχόμενων από το σύστημα Ράμα, ήταν περίπου αναμενόμενη η καταδίκη του Μπελέρη. Καθώς έτσι, ακόμη και αν μειωθεί η ποινή του στο Εφετείο, το «λερωμένο» ποινικό μητρώο δεν θα του επιτρέψει να αναλάβει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

Δυστυχώς, η Αθήνα, η οποία επέλεξε το τελευταίο διάστημα να χαλαρώσει την πίεση προς τον Έντι Ράμα, είδε τα αποτελέσματα της πολιτικής του «χαϊδέματος» των Τιράνων και φυσικά η πρώτη αντίδραση του ΥΠΕΞ ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Στέλνει, δε, το μήνυμα ότι οι αντιδράσεις της στις πολιτικές του Ράμα εναντίον της μειονότητας θα είναι περιορισμένες, κάτι που, δυστυχώς, έχει ως αποδέκτη και την ίδια τη μειονότητα.

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του, με δικολαβίστικη και διπλωματική προσέγγιση, κάνει λόγο για απόφαση που «εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας». Και συνεχίζει: «Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».

Και το ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη: «Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας». Μια αναφορά που είναι προβληματική καθώς σε ένα δικαστικό σύστημα το οποίο απέδειξε ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενο και απλώς ανακοινώνει αποφάσεις που υπαγορεύο­νται από τον Έντι Ράμα είναι τουλάχιστον παράξενο να επικαλείται το ελληνικό ΥΠΕΞ τον «δεύτερο βαθ­μό της δικαιοδοσίας».

Το μήνυμα, δυστυχώς, που εξέπεμψε η Αθήνα με την αντίδραση αυτή είναι ότι σταδιακά εγκαταλείπει την υπόθεση Μπελέρη, αποδεχόμενη τα τετελεσμένα που επέβαλε ο κ. Ράμα, προσβλέποντας πλέον στον… δεύτερο βαθμό εκδίκασης. Και έτσι φυσικά αποδέχεται ουσιαστικά το επιχείρημα της αλβανικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία πρόκειται περί μιας δικαστικής υπόθεσης στην οποία βεβαίως δεν νοούνται έξωθεν παρεμβάσεις στο έργο της αλβανικής δικαιοσύνης…

Το μήνυμα του Φρέντι Μπελέρη μετά την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης ήταν το εξής: «Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με ''διορισμένη'' δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή, όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».


paron.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...