DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Γ. Σούρλας: Ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας με Κίεβο και Οδησσό

28odessa2

Είναι ιστορικοί οι δεσμοί της Ελλάδος με την Ουκρανία που αυτές τις ημέρες δοκιμάζεται από τις βάρβαρες επιθέσεις των στρατευμάτων του Πούτιν.

Είναι η χώρα που από αιώνες φιλοξενεί Έλληνες και τους πρωτεργάτες της Επανάστασης του 1821.

Στο Κίεβο με την οικογένειά του εγκαταστάθηκε ο πρίγκηπας Κωνσταντίνος Υψηλάντης, ο πρωτεργάτης του ελληνικού κινήματος
απελευθερωτής του οθωμανικού ζυγού που είχε διατελέσει ηγεμόνας της Μολδαβίας και στην συνέχεια της Βλαχίας (1802-1806).

Στο Κίεβο πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια και ανδρώθηκαν οι γιοί του Κωνσταντίνου Υψηλάντη.

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας, που στις 24 Φεβρουαρίου 1821 κήρυξε την Επανάσταση στο Ιάσιο της Μολδαβίας.

Ο Δημήτριος Υψηλάντης, που ο Καποδίστριας τον διόρισε "στρατάρχη των χιλιάρχων", ο οποίος έδωσε την περήφανη νίκη στην τελευταία μάχη της Επανάστασης στην Πέτρα Βοιωτίας το 1829. Ο Αλέξανδρος κήρυξε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και ο αδελφός του Δημήτριος τον τερμάτισε 1829.

Στο Κίεβο σώζεται η οικία της ιστορικής οικογένειας των Υψηλάντηδων μνημείο αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, που χτίστηκε το 1799, το οποίο μετά από πολλές παρεμβάσεις το 2006 καταφέραμε να αποτρέψουμε την απόφαση να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί πολυώροφη πολυκατοικία.

Η Οδησσός, η «μικρή Ελλάδα» - όπως την αποκαλούμε - είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του ελληνισμού από βάθος χρόνου και με την οργανωμένη ελληνική παροικία.

Στην Οδησσό ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία το 1814 από τους Εμμανουήλ Ξανθό, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ.

Το σπίτι του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, που διετέλεσε και διοικητής στην Οδησσό για 16 χρόνια (1878- 1875) ήταν η έδρα της Φιλικής Εταιρίας. Το ιστορικό αυτό οίκημα παραχωρήθηκε για την ίδρυση Μουσείου της Φιλικής Εταιρίας.

Στην Οδησσό συνεχίζει να χτυπά δυνατά η καρδιά του ελληνισμού με την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας (1795), την οδό των Ελλήνων και την πλατεία των Ελλήνων στο κέντρο της πόλης.

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...