Τελικά τα Σκόπια θα το βρουν από τη Βουλγαρία, που συνεχίζει να εμμένει στο βέτο της για την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του θέτει "κόκκινες" γραμμές για τις ιστορικές, εθνοτικές και γλωσσικές διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πολιτική της Σόφιας θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική πλευρά, που ανέχεται να τη δουλεύει ψιλό γαζί ο Ζοράν Ζάεφ, μη σεβόμενος την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως απέδειξε και με το tweet του που αποκάλεσε την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του "Μακεδονία".
Η κυβέρνηση της Σόφιας διαχωρίζει την πολιτική οντότητα της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Ζητά από τα Σκόπια να επιβεβαιώσουν στα Ηνωμένα Έθνη το συντομότερο δυνατό –βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 3 της Συμφωνίας Γειτονίας– ότι τα σύντομα και μακρά ονόματα της χώρας αναφέρονται μόνο στην πολιτική οντότητα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και όχι στη γεωγραφική περιοχή «Βόρεια Μακεδονία», μέρος της οποίας βρίσκεται εντός της βουλγαρικής επικράτειας.
Επιπλέον, ζητά από τη Βόρεια Μακεδονία να μην έχει μειονοτικές αξίωσεις προς τη Βουλγαρία, και να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχουν ιστορικοί, εθνοτικοί και άλλοι λόγοι για για οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που δεν είναι πολίτες της μέσα στην βουλγαρική επικράτεια – ρήτρα μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βουλγαρίας, όπως ορίζεται στο άρθρο.11 παράγραφος 5 της συμφωνίας του 2017.
Υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων
Αντίθετα, στην Ελλάδα αλωνίζουν ΜΚΟ που μιλάνε για "Βορειομακεδονική μειονότητα" και για "μακεδονική" γλώσσα, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες από την ελληνική πολιτεία. Ένα ακόμα σημείο, μεταξύ άλλων, της ανακοίνωσης του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι πρέπει να γίνει ταυτοποίηση, μαζί με τη Βουλγαρία για αφαίρεση πινακίδων και επιγραφών στη Βόρεια Μακεδονία που προκαλούν αισθήματα μίσους προς τη Βουλγαρία και τους πολίτες της.
Δεν έχει σημασία τελικά, το εάν η Βουλγαρία θα πετύχει αυτά που πρεσβεύει στη διαμάχη με τη Βόρεια Μακεδονία, ή θα υποχωρήσει αν δεχθεί έντονες πιέσεις. Το δίδαγμα είναι ότι έτσι πρέπει να ασκείται η εξωτερική πολιτική για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, με ότι μέσο υπάρχει, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό του βέτο. Η ερώτηση είναι τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Η απάντηση είναι μια τρύπα στο νερό. Γενικά το βέτο της κυβέρνησης της Αθήνας υπάρχει μόνο στα χάρτια. Άλλωστε αποδεινύεται και με την ανεκτικότητα που δείχνει και στις τουρκικές προκλήσεις.
Όμως, να μην έχουμε και παράλογες απαιτήσεις. Εδώ η UEFA έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας που κοσμεί το ακρωνύμιο FFM ("'Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας"). Ξεχάσαμε να αναφέρουμε και την επιστολή του Νίκου Δένδια στον ομόλογό του στο Μπουγιάρ Οσμάνι για συμμορφωθούν η Βόρεια Μακεδονία αναφορικά με την UEFA. To επακόλουθο ήταν το tweet του Ζ'αεφ για την ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, δηλαδή το αποκορύφωμα της κοροϊδίας.
Γιώργος Πρωτόπαπας
πηγη:slpress.gr