Τη σημασία με την οποία η ελληνική διπλωματία αντιμετωπίζει την ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαιώνει η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο Βελιγράδι στο πλαίσιο της πρώτη τριμερούς συνάντησης Σερβίας-Ελλάδας-Κύπρου, που πραγματοποιείται εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Αθήνα και Κύπρος επιδιώκουν να δείξουν ότι ασκούν μια συνεπή διπλωματία στα Δυτικά Βαλκάνια συνυφασμένη με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι δεν συμμερίζονται την τουρκική διείσδυση στην συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ελληνοσερβικές σχέσεις έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης για τη Σύσταση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης του 2019 που περιλαμβάνει συνεργασία στους τομείς άμυνας, οικονομίας, ασφάλειας, πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και παιδείας. To Νίκο Δένδια υποδέχθηκε ο Σέρβος ομόλογός Νίκολα Σελάκοβιτς αμέσως μετά θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση. Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός διαδοχικά, από τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς και τον πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριο Α'.
Στο επίκεντρο των διμερών επαφών αναμένεται να βρεθεί η στενή συνεργασία Ελλάδας-Σερβίας, σε εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης του Δεκεμβρίου του 2019. Επίσης, η ατζέντα θα περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιφέρεια των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η ορθόδοξη Σερβία αποτελεί το μεγαλύτερο κράτος των Δυτικών Βαλκανίων και η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Κύπρου παραπέμπει σε συνειρμό περί ορθόδοξου τόξου, που δεν έχει εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση της Αθήνας στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας και προωθεί την οικονομική διπλωματία στην περιοχή, με στόχο να διαδραματίσει σταθεροποιητικό ρόλο.
Η ελληνική διπλωματία στα Βαλκάνια
Όμως, το βασικό εμπόδιο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αποτελεί η διαμάχη με το Κόσοβο. ΕΕ και ΗΠΑ πιέζουν Βελιγράδι και Πρίστινα για επανεκκίνηση των συνομιλιών που διακόπηκαν καθώς διεξήχθησαν εκλογές στο Κόσοβο. Το Βελιγράδι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για πείσει χώρες να αποσύρουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπενθυμίζεται, ότι Ελλάδα και Κύπρο δεν το έχουν αναγνωρίσει.
Η πρώτη τριμερή του Βελιγραδίου στέλνει και το μήνυμα ότι η Αθήνα ασκεί μια πολυδιάστατη διπλωματία υιοθετώντας μια στρατηγική εξωστρέφειας για να προβάλλει ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε βασικό δρώντα των περιφερειακών γεωπολιτικών ισορροπιών. Ταυτόχρονα, δείχνει ότι τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (απόρροια των τουρκικών προκλήσεων) δεν περιχαρακώνουν την εξωτερική πολιτική της Αθήνας. Η Ελλάδα έχει επανάφερει στη διπλωματική ατζέντα της και την οικονομική διπλωματία που τη θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Ωστόσο, για να αποδώσει η ελληνική εξωτερική πολιτική στα Δυτικά Βαλκάνια απαιτείται συντονισμός και γνώση των πολιτικών εξελίξεων που συντελούνται στα κράτη της περιοχής. Η αξιολόγηση πληροφοριών κρίνεται απαραίτητη καθώς θα δίνει την ευκαιρία στην ελληνική διπλωματία να προβλέπει τις εξελίξεις και να έχει παρουσία σε σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες και φόρουμ αναφορικά με λήψη αποφάσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις στα κράτη της περιοχής διαμορφώνουν τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς σε συνδυασμό με την επιρροή ξένων δυνάμεων.
Πρωτόπαπας Γιώργος / slpress.gr