Επανασύσταση του Σ.Α.Ε. προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ – Μνεία Δένδια για την καταγωγή του και την Ε.Ε.Μ

Υπερψηφίστηκε την Παρασκευή κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, για τον νέο Οργανισμό του.

Κατά την ομιλία του υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην βουλή διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά τις ελληνικές μειονότητες ενώ έκανε μνεία στην σχέση του με την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας αφού 1700 οι πρόγονοί μου ίσως ήταν εκεί και μου έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου ότι με το Στρατηγό Σπυρομήλιο είχαμε και μια συγγενική σχέση, μακρά συγγενική σχέση.

Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του:

Δεν καλύπτει, διότι ο απόδημος ελληνισμός δεν είναι οι ελληνικές μειονότητες. Θα μου επιτρέψετε δε, αναφερθήκατε στην Αλβανία με την οποία έχω και μια σχέση, όπως ξέρετε, το 1700 οι πρόγονοί μου ίσως ήταν εκεί και μου έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου ότι με το Στρατηγό Σπυρομήλιο είχαμε και μια συγγενική σχέση, μακρά συγγενική σχέση.

Άρα θα μου επιτρέψετε να έχω την ίδια γι' αυτό με εσάς ευαισθησία. Όμως οι ελληνικές μειονότητες όπως η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία καλύπτεται από τη Διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια γι' αυτή τη χώρα.Είναι διαφορετικό φαινόμενο.

Ίσα – ίσα θα ήταν – αν μου επιτρέπετε να σας πω – λάθος να μετατρέψω την ελληνική μειονότητα η οποία έχει τα δικαιώματα της μειονότητας, να τη μεταφέρουμε – γιατί όλοι μαζί το κάνουμε, όλοι μαζί ψηφίζουμε – κάτω από τον απόδημο ελληνισμό κ. Πρόεδρε.

Εάν θέλετε το συζητάμεκαι κατ' ιδίαν στην απόλυτη διάθεσή σας.

Όμως πράγματι ευχαριστώ που το θέσατε, γιατί εάν υπήρξε τέτοιο θέμα παρεξήγησης, θα έπρεπε να διευκρινιστεί.


Επανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού

Στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται η επανασύσταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής: