ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύναψη δανείου δάνειο 50 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικά λεωφορεία στα Τίρανα

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη σύναψη δανείου δάνειο 50 εκατ. ευρώ για ηλεκτρικά λεωφορεία στα Τίρανα

Το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 77 ψήφους υπέρ και 9 κατά, τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 50 εκατ. ευρώ με την γερμανική τράπεζα KfW για το έργο «Πράσινες μεταφορές στα Τίρανα», το οποίο αποσκοπεί στην αντικατάσταση τριών λεωφορειακών γραμμών στα Τίρανα με ηλεκτρικά λεωφορεία έως το 2029. Το εν λόγω δάνειο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός συστήματος ταχείας μεταφοράς με λεωφορεία (BRT) υψηλής χωρητικότητας κατά μήκος τριών σημαντικών διαδρόμων αστικών μεταφορών στα Τίρανα (Tirana e Re, δακτύλιο και Kombinat-Kinostudio).

Η παραπάνω πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων μεταφορών και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στην πόλη. Επισημαίνεται ότι το έργο τυγχάνει έντονης υποστήριξης από βετεράνους σοσιαλιστές, όπως ο Taulant Balla, ο Fatmir Xhafaj, ο Pandeli Majko, η Etilda Gjonaj και άλλοι, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη προώθησης αυτού του έργου κοινής ωφέλειας, υποστηρίζοντας ότι εκτός από την αύξηση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων μεταφορών, η πρωτοβουλία θα προωθήσει βιώσιμες μεθόδους μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Blendi Klosi κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παρεμπόδιση των δημόσιων έργων λόγω πολιτικής προκατάληψης, ο κ. Taulant Balla τόνισε τα δυνητικά οφέλη του προαναφερόμενου έργου, αποδίδοντας στην αντιπολίτευση έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου και αντίθεση στη βελτίωση των πόλεων, ενώ ο κ. Fatmir Xhafaj εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Δήμο Τιράνων, επαινώντας την ανάπτυξη της πόλης υπό τη σημερινή ηγεσία.

Αντίθετα, μέλη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Συγκεκριμένα, η κα Jorida Tabaku ζήτησε σαφήνεια σχετικά με δαπάνες του παρελθόντος και αμφισβήτησε την ακεραιότητα της διοίκησης του δήμου, επισημαίνοντας τις έρευνες που πραγματοποιούνται σχετικά με τις διαδικασίες διαγωνισμών, ενώ ο κ. Bledion Nallbati τόνισε την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και διαφθορά.

Επισημαίνεται, ότι κατά τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε 10 ώρες, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χρησιμοποίησαν το βήμα για να εκφράσουν ευρύτερη κριτική σχετικά με τον χειρισμό των δημόσιων πόρων από την κυβέρνηση και τον αντίκτυπο που έχει στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των Τιράνων.

Παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν βέβαια, οι υποστηρικτές του έργου υποστήριξαν ότι αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του συστήματος δημόσιων μεταφορών της πρωτεύουσας και την ευθυγράμμισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα αστικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...