ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Στη Βόρειο Ήπειρο ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ για τους εορτασμούς της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Στη Βόρειο Ήπειρο ο επικεφαλής της παράταξης ΑΣΑ για τους εορτασμούς της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821

Μήνυμα εθνικής περηφάνιας και ενότητας έστειλε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία την Αττική» και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για ζητήματα Βορειοηπειρωτών, Ανδρέας Κούρτης, από την Λιβαδειά της Βορείου Ηπείρου όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Μικροί Βορειοηπειρώτες μαθητές παρέλασαν με περηφάνεια, τραγούδησαν, χόρεψαν και απήγγειλαν ποιήματα για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. Ο κ. Κούρτης, παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις, παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών προξενικών αρχών στην Αλβανία, εκπρόσωπων του ελληνικού πολιτικού χώρου και πλήθους μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο κ. Κούρτης με την ολοκλήρωση των επετειακών εκδηλώσεων, αναφερόμενος στα διαχρονικά μηνύματα του Αγώνα και της θυσίας των προγόνων μας το 1821, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μεγάλη διπλή γιορτή του Έθνους μας, εκπέμπει μηνύματα πίστης και ελπίδας, αφού είναι ημέρα Εθνεγερσίας για την Πατρίδα μας αλλά και ημέρα πανανθρώπινης σωτηρίας με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε όλοι τον αγώνα και τη θυσία των ηρώων του 1821. Με σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» οι υπόδουλοι Έλληνες ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα και πολέμησαν για να αποτινάξουν 400 χρόνια σκλαβιάς από τον τουρκικό ζυγό. Ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, έχουμε καθήκον να φανούμε αντάξιοι όλων εκείνων που επαναστάτησαν και πολέμησαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Η συμβολή της Ηπείρου στην ελληνική επανάσταση του 1821 ήταν καίρια. Ο Αρσάκης, οι αδελφοί Ριζάρη, ο Τοσίτσας, ο Σίνας, οι αδελφοί Ζωσιμάδες, οι αδελφοί Ζάππα, ο Ζωγράφος, ήταν μερικά από τα πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο στο κίνημα αναγέννησης της εθνικής ταυτότητας. Στον Μεγάλο του Γένους Ξεσηκωμό του 1821, συµµετείχαν πολεμιστές από το Αργυρόκαστρο, τη Χιμάρα, το Χόρµοβο, το Σελλειό, τη Γράψη και άλλες ηρωικές περιοχές, όπου με θάρρος προσπάθησαν να αφυπνίσουν όλους τους Ηπειρώτες ώστε να συμμετάσχουν στον Αγώνα. Ενάρετοι και εµπειροπόλεµοι πατριώτες ύψωσαν την σημαία της Ελευθερίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 είναι ακόμα ζωντανή στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας ως κοινή ιστορία. Είμαστε όλοι εδώ σήμερα στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου για να εμπνεύσουμε το φως τους στις επόμενες γενεές μαζί με την αγάπη για τις πατρογονικές μας εστίες.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη, τις παραδόσεις, τις ρίζες, τα έθιμα και τον πολιτισμό, που κρατάνε ζωντανή τη Βόρειο Ήπειρο.

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!

Ζήτω η Ελληνική επανάσταση!

Χρόνια Πολλά σε όλους!»


«Ανεξάρτητη Συμμαχία την Αττική»


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
03 Ιουνίου 2023
Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τ...
03 Ιουνίου 2023
To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υ...
29 Μάι 2023
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο τ...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...