ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Σπέκουλα και εξαπάτηση της Ε.Ε.Μ περίεχε η προεκλογική ομιλία του Ράμα στην Δρόπολη – Άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Τάβου

Σπέκουλα και εξαπάτηση της Ε.Ε.Μ περίεχε η προεκλογική ομιλία του Ράμα στην Δρόπολη – Άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Τάβου

Όχι για πρώτη φορά αλλά εξίσου προκλητικά ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα στα πλαίσια του προγράμματος του προεκλογικών περιοδειών και συναντήσεων, διοργάνωσε την συγκέντρωση με οπαδούς του στη Δερόπολη, στο χώρο γύρω και με φόντο τον ιστορικό Ναό της Παναγίας στην Άνω Επισκοπή.

Είχαν τις προηγούμενες ημέρες προηγηθεί ανάλογες παραβιάσεις διεθνών κειμένων περί Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μνημείων που απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση τους για πολιτικούς, εμπορικούς κ.α. σκοπούς, στο Αρχαιολογικό χώρο της Απολλωνίας καθώς και της Βύλιδος. Χρησιμοποιήθηκαν οι χώροι ανασκαφών αλλά και τα ευρήματα των αρχαίων ελληνικών πόλεων ως σκηνοθετική επένδυση της προεκλογικής φαντασίας του επιτελείου του Ράμα.

Εξ ίσου προκλητικό και σήμερα. Και μάλιστα με μια σαφή σπέκουλα. Το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει είναι ότι η «καλή κυβέρνηση φροντίζει και τις εκκλησίες και τα μοναστήρια» και όπως επί κομουνισμού παρόλο που τα κρατούμε υπό δήμευση τα χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν. Ο πραγματικός ιδιοκτήτης ωστόσο είναι αυτός που τα έκτισε, τα κληρονομεί διαχρονικά η Ορθόδοξη Εκκλησία και πρέπει επιβεβλημένα με βάση διεθνείς συμβάσεις, κείμενα και πρακτικά να εξυπηρετούν το σκοπό της ίδρυσης. Αυτό σε ότι αφορά Ιερούς Ναούς και Μοναστήρια.

Τα γνωρίζει ο κ. Ράμα και όσοι τον περιτριγυρίζουν αλλά κάνει σα να τα αγνοεί. Του τα υπενθυμίζουν κατά καιρούς βέβαια και οι εξειδικευμένες εκθέσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ.

Η ΕΕ μάλιστα είναι ο χρηματοδότης για την αναστήλωση του συγκεκριμένου Ναού όπως και άλλων. Θύμα βέβαια διαφόρων τρόπων που η διοίκηση του Ράμα χρησιμοποιεί για να τους «πείθει» ότι έχει την απαραίτητη προηγούμενη συγκατάθεση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Περί αυτού θέλει μια ειδική αναφορά…

Ωστόσο όπως και σε άλλα σπουδαία έργα στην Αλβανία της τελευταίας οκταετίας αποφεύγει να αναφέρει τον πραγματικό χρηματοδότει, δηλαδή την Επιτροπή της ΕΕ μέσω διαφόρων προγραμμάτων. Εξ άλλου και ο δρόμος πρόσβασης στον ιστορικό περικαλλή Βυζαντινό Ναό της Γέννησης της Θεοτόκου χρηματοδοτήθηκε από τα διασυνοριακά προγράμματα με την Ελλάδα . Όχι απλά σιωπή. Απεναντίας ψέμα: «εμείς το κάναμε».

Άμεση Αντίδραση του μειονοτικού Βουλευτή Βαγγέλη Τάβου

Είναι αυτοί οι λόγοι που προκάλεσαν την πολύ σκληρή αντίδραση του Βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη, Βαγγέλη Τάβο στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κι ενώ συνεχίζονταν η συνάντηση Ράμα με τους οπαδούς και υπαλλήλους του Δήμου Δρόπολης. Τον κατηγορεί για κατάχρηση του χώρου λατρείας για πολιτική δραστηριότητα, για προσβολή του ιερού χώρου λατρείας, για ψεύδη εφόσον δεν αποκαλύπτει ότι χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια της ΕΕ και επίσης για σπέκουλα. Ότι δηλαδή έργο προηγούμενης δημοτικής αρχής και με χρήματα από ξένο κορβανά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για εκλογικά οφέλη.

Και ακόμη μια λεπτομέρεια για την επιλογή του συγκεκριμένου σημείου που επιλέχθηκε απ' τους επιτελείς του για τη συνάντηση: βρίσκεται απέναντι ακριβώς απ' τους Βουλιαράτες και έχει πανοραμική έποψη της πλαγιάς όπου εκτελέστηκε ένα παλικάρι της περιοχής από δυνάμεις της κρατικής ασφάλειας.


πηγη:tachydromos.org


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...