ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών αύριο στα Σκόπια

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών αύριο στα Σκόπια

Αμφίρροπες αναγγέλλονται οι προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξάγονται αύριο Τετάρτη (24η Απριλίου) στη Βόρεια Μακεδονία.

Συμμετέχουν επτά υποψήφιοι:

* Ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι·

* Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE·

* Ο Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, δήμαρχος στο Κουμάνοβο, αρχηγός του νεοσύστατου κόμματος «Ξέρω»·

* Η Μπιλιάνα Βάνκοφσκα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, υποψήφια του εθνικιστικού, φιλορωσικού κόμματος «Αριστερά»·

* Ο Στέφτσο Γιακίμοφσκι, δήμαρχος στον Κάρπος (μεγάλος δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος των Σκοπίων), αρχηγός του μικρού κόμματος GROM. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν την είσοδο στην επικράτεια τους στον Στέφτσο Γιακίμοφσκι, επικαλούμενες εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς·

* Ο Μπουγιάρ Οσμάνι, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, υποψήφιος του μεγαλύτερου, συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι· και

* Ο Άρμπεν Ταραβάρι, δήμαρχος στο Γκόστιβαρ, υποψήφιος συνασπισμού τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, με επωνυμία «Αξίζει».

Για να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε από τον πρώτο γύρο απαιτείται να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που κατά τις δημοσκοπήσεις σχεδόν αποκλείεται.

Το αποτέλεσμα συνεπώς αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο, την 8η Μαΐου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου γύρου.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών συμπίπτει με τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.

Θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως η υποψήφια του VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα θα κόψει πρώτη το νήμα του αυριανού πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, με δεύτερο τον υποψήφιο του SDSM Πεντάροφσκι. Οι δυο τους, κατά εκτιμήσεις, θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με την 70χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να επικρατήσει και να αναδειχθεί νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ωστόσο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η στάση των Αλβανών ψηφοφόρων, με άλλα λόγια του 25% του εκλογικού σώματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο 60χρονος Στέβο Πεντάροφσκι έχει απήχηση στους Αλβανούς ψηφοφόρους και μπορεί να ελπίζει στην επανεκλογή του μόνον εάν ψηφιστεί μαζικά από αυτούς στον δεύτερο γύρο.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει περιορισμένες εξουσίες, εκτελεί κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Πεντάροφσκι ολοκληρώνεται τη 12η Μαΐου.

Ο κ. Πεντάροφσκι εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τον Μάιο του 2019, όταν ήταν κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Είχε επικρατήσει στις εκλογές εκείνες της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών αναμένεται πως θα έχει αντανάκλαση και στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου, ενόψει των οποίων κατά δημοσκοπήσεις το VMRO-DPMNE προηγείται, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ωστόσο να μοιάζει να οδεύει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Μάι 2024
Σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πατριαρχική Μεγάλη του ...
18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...