ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Παγκόσμια Τράπεζα: Η αλβανική οικονομία αναμένεται να έχει θετικές επιδόσεις κατά το τρέχον έτος

Παγκόσμια Τράπεζα: Η αλβανική οικονομία αναμένεται να έχει θετικές επιδόσεις κατά το τρέχον έτος

Σύμφωνα με την οικονομική Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα Δυτικά Βαλκάνια, για το φθινόπωρο 2023, η αλβανική οικονομία αναμένεται να έχει θετικές επιδόσεις κατά το τρέχον έτος, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στα ΔΒ, μετά το Μαυροβούνιο. Συνολικά η οικονομική ανάπτυξη στις 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5% κατά το 2023 και θα φτάσει το 3% εντός των επόμενων τριών ετών.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας επηρεάζεται άμεσα από τον τουρισμό και τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2022, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο (ήδη 2,7% για το 1ο τρίμηνο 2023). Η αγορά εργασίας έχει σημειώσει βελτίωση, με αύξηση της απασχόλησης (2,7% για το 2ο τρίμηνο 2023) και επιβράδυνση της αύξησης των πραγματικών μισθών. Ο πληθωρισμός κατά το 2023 έχει σταθερά πτωτική τάση (4% τον Αύγουστο 2023), αλλά οι πιέσεις από την εγχώρια ζήτηση παραμένουν υψηλές.

Επιπρόσθετα, η δημοσιονομική κατάσταση της κυβέρνησης βελτιώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφοντας υψηλό πλεόνασμα λόγω της αύξησης εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να βαίνει μειούμενο μετά την έντονη αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών (κατά 38%), εκ των οποίων ο τουρισμός σημείωσε ανάπτυξη 52% και τα εμβάσματα κατά 16%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την αλβανική οικονομία, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μετριαστεί στο 3,6% το 2023, στο πλαίσιο των στενών διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και της περιορισμένης οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Το πρωτογενές ισοζύγιο προβλέπεται να φτάσει στο 0,1% του ΑΕΠ το 2023. Τέλος, περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αποτελούν βασικό κίνδυνο για την ανάπτυξη, καθώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα, να επιβραδύνουν τη μείωση της φτώχειας και ενδεχομένως να περιορίσουν το δημοσιονομικό χώρο.

Οι εγχώριοι κίνδυνοι προέρχονται από φυσικές καταστροφές, την αδιαφάνεια στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και τις κρατικές επιχειρήσεις, επιπλέον των δημοσιονομικών κινδύνων που προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα της χώρας καθώς στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην υδροηλεκτρική ενέργεια και άρα επηρεάζεται από τις κλιματικές συνθήκες.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...