ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου στην Σερβία

37602-image00019-1-1-1920x1440

Η τριήμερη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Σερβία ολοκληρώθηκε σήμερα με την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στον «Πύργο Νεμπόισα», τον χώρο όπου το 1798 φυλακίστηκε και θανατώθηκε ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοι του. Το 2009 στον Πύργο αυτό έγιναν έργα αποκατάστασης με χρηματοδότηση της ελληνικής Πολιτείας και από το 2010 λειτουργεί ως μνημειακός, εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στον Έλληνα επαναστάτη και τους αγώνες των βαλκανικών λαών για απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στο Βελιγράδι είχε επαφές με την σερβική, πολιτειακή και πολιτική, ηγεσία ενώ συναντήθηκε και με επιχειρηματίες από την Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στη Σερβία.

Κατά τη συνάντηση με τον ομόλογο της, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστήριξε την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και γενικότερα των Δυτικών Βαλκανίων. Επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσει στρατηγικό στόχο η ένταξη των χωρών της περιοχής στην ΕΕ για να αντιμετωπιστούν «προκλήσεις που προσπαθούν να επιβάλουν δυνάμεις που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι τάσεις του αναχρονιστικού αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, από όπου και αν προέρχονται, είναι πλήρως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα» διεμήνυσε η κυρία Σακελλαροπούλου. Κάλεσε την Σερβία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ένταξη στην ΕΕ καθώς και να εναρμονιστεί με την κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ένωσης.

Για το ζήτημα του Κοσόβου διαβεβαίωσε ότι παραμένει αμετάβλητη η θέση της Ελλάδας και υποστήριξε τον διάλογο ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαιρέτησε τη συμφωνία που επετεύχθη, πρόσφατα στην Οχρίδα και ενεθάρρυνε τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα στο ακέραιο ώστε να επιτευχθεί μία βιώσιμη λύση και να εδραιωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της Ν/Α Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στην Σερβία η κυρία Σακελλαροπούλου βρέθηκε και η ενεργειακή κρίση. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου για τα Δυτ. Βαλκάνια. Αναφέρθηκε στη σημασία απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες απ' όπου θα διέρχονται οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

26 Μαρτίου 2024
Την αμέριστη υποστήριξη προς τον κυπριακό ελληνισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής σε συνάντηση με α...
25 Μαρτίου 2024
Στη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων δ...
24 Μαρτίου 2024
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Ελληνίδες και Έλληνες του εξωτερικού,Η 25η Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης τη...
10 Μαρτίου 2024
Η νέα Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αικατερίνη Νασίκα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Πρ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...
25 Μαρτίου 2024
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μία Πανελλήνια εξέγερση με εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα. Συμ...
13 Μαρτίου 2024
Την προδιαγεγραμμένη απόφαση για καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, ώστε πρακτικά να ανατραπεί το αποτέλεσ...