ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

​«Ο ναός της Αγίας Σοφίας «θύμα» της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας»

​«Ο ναός της Αγίας Σοφίας «θύμα» της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας»


«Οφείλουμε να αντισταθούμε σε λογικές που υποτιμούν ή αγνοούν τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές του σεβασμού προς τα μνημεία, την πνευματική τους αποστολή, την ιστορική τους προέλευση. Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αναχρονιστικές νοοτροπίες που προβάλλουν την ισχύ ως την απόλυτη αξία που επικαθορίζει όλες τις επιμέρους αξίες. Αν αυτό συμβεί, τότε η ανθρωπότητα οπισθοδρομεί», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφία ανά τον κόσμο», που πραγματοποιήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, στη Σόφια.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η διευθύντρια του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ivan Duichev», καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγίος Κλήμης», Βάσια Βελίνοβα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγιος Κλήμης», Γκεόργκι Βίτσεφ και το μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, βουλευτής της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης, Ράντομιρ Τσολάκοφ.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία του επισήμανε ότι «η Βουλγαρία είναι μια χώρα με ισχυρή ορθόδοξη παράδοση πολλών αιώνων. Στο διάβα των αιώνων, από τις απαρχές και την συμμετοχή του στον πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι χριστιανικές ρίζες στερεώθηκαν βαθιά στο έδαφος και έδωσαν σπουδαίους καρπούς από τον βουλγαρικό λαό και την Εκκλησία του», ενώ πρόσθεσε ότι «η Βουλγαρία και το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχουν αναδειχθεί σε ενεργούς παράγοντες στις πολυεπίπεδες δράσεις της ΔΣΟ».

Παράλληλα, μιλώντας για την Αγία Σοφία, ο Μ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι «ένα οικοδόμημα, κτισμένο, όπως και η βασιλική της Σόφιας, επί της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο αμέσως αναδείχθηκε σε σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, κέντρο της τότε Οικουμένης, φάρος ελπίδας για τους χριστιανούς. Αλλά ταυτόχρονα, κι ένα έργο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, ένα θαύμα για την εποχή του, που ύμνησε τη δόξα του Θεού αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Αυτός ο Ναός, δυστυχώς, με την άλωση της Πόλεως, μετετράπη σε τζαμί, όπως και η Αγία Σοφία της Σόφιας, σύμφωνα με τις πρωτόγονες κατακτητικές αντιλήψεις των εισβολέων. Κάπως έτσι, ο Ναός έφθασε μέχρι τον 20ό αιώνα, όταν η πολιτική του τότε ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ωφέλησε την Αγιά Σοφιά, με την μετατροπή της σε μουσείο. Αυτό σήμαινε ότι μειωνόταν ο όγκος των επισκεπτών της και επίσης ότι έγιναν σοβαρές εργασίες συντήρησης του Ναού, που απεκάλυψαν και τα υπέροχα ψηφιδωτά, που είχαν παλαιότερα καλυφθεί με κονίαμα. Δυστυχώς, η νυν τουρκική ηγεσία αναζήτησε πράξεις συμβολισμού της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας. Θύμα αυτής της πολιτικής έγιναν διάφοροι ναοί, με αποκορύφωμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, το μνημείο βρίσκεται υπό την απειλή της διαρκούς φθοράς από την καθημερινή ανεξέλεγκτη προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων».

Καταλήγοντας ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι «ανάλογες πράξεις μπορεί να βρουν μιμητές, οδηγώντας έτσι σε έναν κόσμο χωρίς θεμελιώδεις αξίες, και άρα έναν άναρχο και επικίνδυνο. Κι αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι κανείς δεν το επιθυμεί. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτέρως επιδεινούμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην επιβλητική Βασιλική της Αγίας Σοφίας της Σόφιας εκτέθηκαν και οι φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ με θέμα ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο.

ΑΠΕ – ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...