ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μαζική φυγή Αλβανών υγειονομικών από τη χώρα χωρίς η κυβέρνηση να θορυβείται

Μαζική φυγή Αλβανών υγειονομικών από τη χώρα χωρίς η κυβέρνηση να θορυβείται

Μια πρόσφατη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έφυγαν στη Γερμανία το 2020, ενώ ο πρωθυπουργός Edi Rama απέρριψε τις ανησυχίες για την απώλεια εξειδικευμένων εργαζομένων σε βασικούς τομείς.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έκθεση στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η μαζική έξοδος εξειδικευμένων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νέων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους ψυχοθεραπευτές, τους οδοντιάτρους και οι φαρμακοποιούς, οι οποίοι γενικά έχουν ζήτηση στην Αλβανία.

Η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Το 2019, το 18% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού εργαζόταν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 765 Αλβανοί γιατροί εργάζονταν στη Γερμανία – αύξηση 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιστεύεται ότι περισσότεροι έχουν φύγει από τότε, καθώς ο αριθμός των μεταναστών από την Αλβανία ανήλθε σε 42.000 το 2021.
Η έλλειψη αυτή έγινε έντονα αισθητή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις δυνατότητες των νοσοκομείων να φτάνουν σε οριακό σημείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε επίσης ότι η Αλβανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γιατρών προς ασθενείς παγκοσμίως.

Η υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ότι υπό την εξουσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τέσσερα χρόνια από το 2013, η χώρα δεν μπορούσε να παράγει εξειδικευμένους γιατρούς. Από το 2018, υπάρχουν 309 περισσότεροι γιατροί στο σύστημα και έχουν προσληφθεί πάνω από 600 γιατροί και 2.400 νοσηλευτές, πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένας φοιτητής ιατρικής προκάλεσε τον Edi Rama κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια τελετή αποφοίτησης, ρωτώντας τον αν γνωρίζει ότι οι μόνοι που αποφοιτούν είναι οι μόνοι που μπορούν να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Rama αρνήθηκε ότι αυτό ήταν αλήθεια και είπε στον φοιτητή να «πάρει φάρμακα». Στη συνέχεια είπε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Η Faktoje ρώτησε την τάξη των γιατρών της Αλβανίας πώς άλλαξε ο αριθμός των γιατρών στη χώρα μεταξύ 2014 και 2022. Το ίδρυμα απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία για το 2014 και το 2015, ενώ τα στοιχεία για τα πιο πρόσφατα έτη «είναι υπό επεξεργασίας».

Ζήτησαν επίσης πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν απάντησαν. Υποβλήθηκε καταγγελία στον Επίτροπο Πληροφοριών, αλλά το υπουργείο εξακολουθούσε να μην απαντά. Στη συνέχεια, ο επίτροπος συγκάλεσε συνάντηση μεταξύ της Faktoje και του υπουργείου, και μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, το υπουργείο απάντησε παρέχοντας τον αριθμό των νοσοκομείων της χώρας, όχι όμως τον αριθμό του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του «Μαζί για τη Ζωή» το 2021 περιέγραφε λεπτομερώς την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη χώρα. «Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας της Αλβανίας, η κύρια ανησυχία είναι η έλλειψη γιατρών, συμπεριλαμβανομένων των γενικών γιατρών/οικογενειακών γιατρών και των ειδικών γιατρών. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κενό περίπου 330 γενικών γιατρών και 250 ειδικών γιατρών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στο αλβανικό σύστημα επισημάνθηκε επίσης σε έκθεση του ΟΑΣΕ το 2021. «Η Αλβανία έχει 12 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους, που αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό στην Ευρώπη… Πολλές πηγές αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, λόγω της μετανάστευσης γενικών γιατρών και ειδικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, κατά την επόμενη δεκαετία, τα κρούσματα μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία. Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις διαγνώσεις και στη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

euractiv.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

18 Μάι 2024
Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή εκπαιδευτικό και ερευνητικό χάρτη έχει ενισχυθεί σημαντικά κατά την τ...
30 Απριλίου 2024
Κοντά στους ευσεβείς πιστούς της Ενορίας - Κοινότητος Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown του Σύδ...
20 Απριλίου 2024
Επιμορφωτικό σεμινάριο με τη μορφή βιωματικού εργαστηρίου και με θέμα την παράδοση και τον παραδοσια...
19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
17 Μάι 2024
Τον Απρίλιο του 1939, επί βασιλείας Αχμέτ Ζώγου, η αλβανική Βουλή αποφάσισε ότι όποια χώρα βρίσκεται...
08 Μάι 2024
Σε μια χρονική στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν διανύουν την καλύτερη τους περίοδο ο Ε. Ράμ...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...