ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Μαζική φυγή Αλβανών υγειονομικών από τη χώρα χωρίς η κυβέρνηση να θορυβείται

Μαζική φυγή Αλβανών υγειονομικών από τη χώρα χωρίς η κυβέρνηση να θορυβείται

Μια πρόσφατη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έφυγαν στη Γερμανία το 2020, ενώ ο πρωθυπουργός Edi Rama απέρριψε τις ανησυχίες για την απώλεια εξειδικευμένων εργαζομένων σε βασικούς τομείς.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έκθεση στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η μαζική έξοδος εξειδικευμένων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νέων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους ψυχοθεραπευτές, τους οδοντιάτρους και οι φαρμακοποιούς, οι οποίοι γενικά έχουν ζήτηση στην Αλβανία.

Η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Το 2019, το 18% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού εργαζόταν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 765 Αλβανοί γιατροί εργάζονταν στη Γερμανία – αύξηση 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιστεύεται ότι περισσότεροι έχουν φύγει από τότε, καθώς ο αριθμός των μεταναστών από την Αλβανία ανήλθε σε 42.000 το 2021.
Η έλλειψη αυτή έγινε έντονα αισθητή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις δυνατότητες των νοσοκομείων να φτάνουν σε οριακό σημείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε επίσης ότι η Αλβανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γιατρών προς ασθενείς παγκοσμίως.

Η υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu επέρριψε την ευθύνη γι' αυτό στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ότι υπό την εξουσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τέσσερα χρόνια από το 2013, η χώρα δεν μπορούσε να παράγει εξειδικευμένους γιατρούς. Από το 2018, υπάρχουν 309 περισσότεροι γιατροί στο σύστημα και έχουν προσληφθεί πάνω από 600 γιατροί και 2.400 νοσηλευτές, πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένας φοιτητής ιατρικής προκάλεσε τον Edi Rama κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια τελετή αποφοίτησης, ρωτώντας τον αν γνωρίζει ότι οι μόνοι που αποφοιτούν είναι οι μόνοι που μπορούν να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Rama αρνήθηκε ότι αυτό ήταν αλήθεια και είπε στον φοιτητή να «πάρει φάρμακα». Στη συνέχεια είπε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Η Faktoje ρώτησε την τάξη των γιατρών της Αλβανίας πώς άλλαξε ο αριθμός των γιατρών στη χώρα μεταξύ 2014 και 2022. Το ίδρυμα απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία για το 2014 και το 2015, ενώ τα στοιχεία για τα πιο πρόσφατα έτη «είναι υπό επεξεργασίας».

Ζήτησαν επίσης πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν απάντησαν. Υποβλήθηκε καταγγελία στον Επίτροπο Πληροφοριών, αλλά το υπουργείο εξακολουθούσε να μην απαντά. Στη συνέχεια, ο επίτροπος συγκάλεσε συνάντηση μεταξύ της Faktoje και του υπουργείου, και μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, το υπουργείο απάντησε παρέχοντας τον αριθμό των νοσοκομείων της χώρας, όχι όμως τον αριθμό του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του «Μαζί για τη Ζωή» το 2021 περιέγραφε λεπτομερώς την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη χώρα. «Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας της Αλβανίας, η κύρια ανησυχία είναι η έλλειψη γιατρών, συμπεριλαμβανομένων των γενικών γιατρών/οικογενειακών γιατρών και των ειδικών γιατρών. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κενό περίπου 330 γενικών γιατρών και 250 ειδικών γιατρών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στο αλβανικό σύστημα επισημάνθηκε επίσης σε έκθεση του ΟΑΣΕ το 2021. «Η Αλβανία έχει 12 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους, που αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό στην Ευρώπη… Πολλές πηγές αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, λόγω της μετανάστευσης γενικών γιατρών και ειδικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, κατά την επόμενη δεκαετία, τα κρούσματα μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία. Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις διαγνώσεις και στη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

euractiv.gr

Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

22 Μάι 2023
Μεγαλύτερη διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλότερα ποσοστά σε ΚΚΕ και ΜέΡα25 και χαμηλότερα για ...
20 Μάι 2023
Ιστορική μέρα η σημερινή για την ομογένεια καθώς για πρώτη φορά Έλληνες του εξωτερικού συμμετέχουν ω...
19 Μάι 2023
Την Παρασκευή, 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Αρχιεπισκοπικό Να...
11 Μάι 2023
Το Σάββατο 20 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του εξωτερικού για να ασκή...
03 Ιουνίου 2023
Την 30ετή ιστορία της Οργάνωσης της Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» φρόντισε να καταγράψει ένα από τ...
03 Ιουνίου 2023
To τρίγωνο των Βαλκανίων και η «φωλιά του δράκου»Τα βίαια επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο ήρθαν να μας υ...
29 Μάι 2023
Μετά τη συνάντησή της, τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, με τον Ελληνα υπουργό Νίκο Δένδια, στο περιθώριο τ...
26 Μάι 2023
Εύχομαι να διαψευσθώ. Με τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανία...