ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Κάλεσμα της «ΑΣΑ» για δυναμικό παρών των Βορειοηπειρωτών στην πορεία για το συνταξιοδοτικό

Κάλεσμα της «ΑΣΑ» για δυναμικό παρών των Βορειοηπειρωτών στην πορεία για το συνταξιοδοτικό

Η Ανεξάρτητη Συμμαχία Αττικής σε ανακοίνωσή της, απεύθυνε κάλεσμα στους Βορειοηπειρώτες να δώσουν δυναμικό παρών στην πορεία διαμαρτυρίας, στις 21 Οκτωβρίου για το συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Όπως γνωρίζετε έχουμε αναλάβει τον συντονισμό της μεγάλης πορείας που διοργανώνεται στις 21 Οκτωβρίου για το συνταξιοδοτικό των Βορειοηπειρωτών υπό την αιγίδα της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Αττικής (ΑΣΑ) και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Περιφέρεια Αττικής, κ. Ανδρέα Κούρτη.

Την μόνη πολιτική δύναμη εν Ελλάδι που διεκδικεί την επί ίσοις όροις διαβίωσή μας στην Ελλάδα και εκφράζει την ελπίδα μας χάρη στην δυναμική και νικηφόρα παρουσία της στα κοινά του τόπου. Η ΑΣΑ πέτυχε στην Περιφέρεια Αττικής την οποία επηρεάζει άμεσα ενώ έμμεσα άλλους τοπικούς φορείς με σκοπό την υλοποίηση των έργων που έχουν εξαγγελθεί και αποτελούν μέρος του κοινωνικού σχεδιασμού.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί και ενωμένοι για να εκφράσουμε την μακροχρόνια αδικία και τα ψέματα των ελληνικών κυβερνήσεων, κυρίως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που μας «χόρτασε» υποσχέσεις, τόσο προεκλογικά όσο και σήμερα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας. Άλλωστε, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σηκώνουν τα χέρια ψηλά και υποστηρίζουν ότι «είναι θέμα του πρωθυπουργού».

Τα σωματεία μας όπως είναι η Ομόνοια, η Επιτροπή Συνταξιούχων, η Επιτροπή Υπερηλίκων και όλοι οι φορείς με οργανωμένη συσπείρωση του βορειοηπειρωτικού χώρου, καλούμαστε να παρευρεθούμε στην πορεία διαμαρτυρίας, η οποία είναι μία μόνο από όσες θα ακολουθήσουν ωσότου η ελληνική Βουλή αποφασίσει να προβεί σε αλλαγές στο νόμο των συντάξεων και των επιδομάτων. Τα κύρια ζητήματα που μας οδηγούν σε πορεία διαμαρτυρίας είναι γνωστά στην ελληνική κυβέρνηση που δεσμεύτηκε να τα επιλύσει αλλά πλέον… σφυρίζει αδιάφορα.

- Κύριε Μητσοτάκη, νιώθουμε προδομένοι από την κυβέρνησή σας και από εσάς τον ίδιο. Γιατί μας αδικείται; Γιατί δεν εφαρμόζετε τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και γιατί δεν υλοποιείται τις υποσχέσεις σας; Να σας αναφέρω τα προβλήματά μας κύριε πρωθυπουργέ τα οποία, σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό, το επίδομα αναπήρων και των υπερηλίκων.

Πρώτον, σύμφωνα με το νόμο, για πλήρη σύνταξη απαιτούνται η συμπλήρωση του απαιτούμενου έτους για συνταξιοδότηση και ο αριθμός των ενσήμων. Επίσης, απαιτείται και η διαμονή 40 ετών στη χώρα, μία προϋπόθεση που εμείς δεν μπορούμε να έχουμε, αφού τα σύνορα άνοιξαν το 1991 επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, δηλαδή του πατέρα σας. Εδώ, προστίθεται και το γεγονός ότι δεν μας αναγνωρίζονται τα έτη εργασίας από το 1991 έως το 1998. Τότε που οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μας χορηγούσαν τα απαραίτητα έγγραφα για τη διαμονή μας , αρέσκονταν όμως στο να κάνουν απελάσεις.

Ακόμη, η δέσμευση για Εθνική Σύνταξη σε όλους, δεν ισχύει και για τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, αφού παρά τα ένσημά μας ούτε 100 ευρώ δεν μας αναλογούν με την ισχύουσα νομοθεσία.

Δεύτερον, παρόλο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τροπολογία στη Βουλή για το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών, η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να την εφαρμόσει.

Τρίτον, οι Βορειοηπειρώτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% , δεν αντιμετωπίζονται ισάξια με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Αντιθέτως, λαμβάνουν από περιορισμένο προνοιακό επίδομα έως και καθόλου ενώ την ίδια ώρα έρχονται αντιμέτωποι εκτός από τα καθημερινά τους προβλήματα και με την αναλγησία του ελληνικού κράτους. Εάν είναι και συνταξιούχοι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Παρά τα παράπονα και τις καταγγελίες που έχει καταγράψει σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, όσον αφοράτο δικαίωμα των πολιτών αυτών στην ίση μεταχείριση, η κυβερνητική αδιαφορία είναι εμφανής.

Κύριε πρωθυπουργέ, είπατε πως η μεγάλη αδικία προς τους Βορειοηπειρώτες θα λυθεί. Το είπατε στη Βουλή, παρουσία όλων. Πότε σκοπεύετε να την διορθώσετε αυτή την αδικία;

Η ιστορία μάς δίδαξε πως πρέπει να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας. Δεν φανταζόμασταν όμως πως θα πρέπει να παλέψουμε για δικαιώματα που μας ανήκουν τα οποία μας τα στερεί παρανόμως, το ελληνικό κράτος…

Γι' αυτό καλούμε σε αυτό τον αγώνα και σε όσους θα ακολουθήσουν, όλους τους Βορειοηπειρώτες και τους ζητάμε να δώσουν το παρών, στις 21 Οκτωβρίου στις 5:00 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και την ίδια ημέρα και ώρα, να βρεθεί σύσσωμος ο βορειοηπειρωτικός κόσμος και να διαδηλώσει στους δήμους και τις περιφέρειες όπου ανήκει πανελλαδικά.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...