ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ρώμης - Τιράνων για το μεταναστευτικό σέβεται όλους τους κοινοτικούς κανόνες

Ιταλός ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ρώμης - Τιράνων για το μεταναστευτικό σέβεται όλους τους κοινοτικούς κανόνες

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν προχθές, Δευτέρα, στη Ρώμη η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός ομόλογός της Έντι Ράμα, δήλωσε σήμερα ότι «η συμφωνία με τα Τίρανα σέβεται όλους τους κοινοτικούς κανόνες, σε αντίθεση με συμφωνίες που υπέγραψαν άλλες χώρες».

Ο Ταγιάνι υπογράμμισε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία στοχεύει στην ύψιστη δυνατή ασφάλεια και στο να μπορούν όσοι δεν σέβονται τους κανόνες και δεν έχουν δικαίωμα να εισέλθουν στην Ιταλία, να συνοδεύονται και πάλι στις χώρες καταγωγής τους».

Παράλληλα, με ειδικότερη αναφορά στα δύο κλειστά κέντρα για παράτυπους μετανάστες που αναμένεται να δημιουργηθούν στην βόρεια Αλβανία μέχρι την άνοιξη του 2024, ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας πρόσθεσε:

«Θα μπορούν να πάνε στα λιμάνια αυτά μόνον ιταλικά στρατιωτικά πλοία και όχι εκείνα των ΜΚΟ, ενώ στα κέντρα αυτά θα μπορούν να μεταφέρονται μόνον άτομα που δεν είναι ανήλικα ή γυναίκες που κυοφορούν. Πρόκειται για συμφωνία η οποία γράφτηκε με πλήρη σεβασμό στους κοινοτικούς κανόνες και θεωρώ ότι πρόκειται για θετική απόφαση».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο η συγκεκριμένη συμφωνία θα έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών (το οποίο θα βαρύνει αποκλειστικά την Ιταλία), για το πρώτο έτος υπολογίζεται στα 16,5 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί στις αλβανικές αρχές μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η Ιταλία θα καταθέσει άμεσα, ως εγγύηση προς το αλβανικό κράτος, 100 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρεται, τέλος, στο πρωτόκολλο συνεργασίας, η Ιταλία θα καλύψει και όλα τα έξοδα που αφορούν την αμοιβή των Αλβανών αστυνομικών οι οποίοι θα αναλάβουν την εξωτερική φύλαξη των δυο κλειστών δομών, αλλά και τυχόν δαπάνες για τις δομές που θα αφορούν προσωπικό το οποίο εργάζεται σε άλλους τομείς του αλβανικού δημοσίου.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

28 Φεβρουαρίου 2024
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Λαμπρές με όλη την σημασία της λέξεως ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις των Ηπειρωτικών Συλλ...
27 Φεβρουαρίου 2024
«Γ. Κώτσηρας: Ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο η Ομογένεια» Το διαρκές, έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης...
23 Φεβρουαρίου 2024
Ειδοποίηση για περιστατικά εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων στην Τουρκία εξέδωσε το Γενικό Προξενεί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγου...
28 Φεβρουαρίου 2024
Μια παράξενη ιστορία σημειώθηκε στη Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό ...
19 Φεβρουαρίου 2024
Εδώ ο κόσµος καίγεται –καταλήψεις, αγροτικά, ομόφυλα ζευγάρια– κι εσύ ασχολείσαι με τον Μπελέρη», εί...
19 Φεβρουαρίου 2024
Στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ε...
17 Φεβρουαρίου 2024
Απ' όλες τις επαφές μου στα κοινωνικά δίκτυα με ντόπιους και μειονοτικούς Έλληνες -- και με τους ομο...