ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ παρά τον επαναπατρισμό τζιχαντιστών

3013813

Επικαλούμενη πληροφορίες από τον ιστότοπο Janes και από τη μελέτη «Καταπολέμηση της τρομοκρατίας» του Adrian Shtuni, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Dominique Bilde είχε επισημάνει στην Κομισιόν, από τις 11 Δεκεμβρίου 2020, ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή περιοχή με «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων μαχητών που επέστρεψαν» από τη Συρία και το Ιράκ.

Ανέφερε, μάλιστα, συγκεκριμένα ότι:

– «Από τον Ιούλιο του 2020, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Μακεδονία έχουν επαναπατρίσει συνολικά 19 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από τη Συρία. Είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επαναπατρίσει δημοσίως και εθελοντικά ενήλικες άνδρες πολίτες που είναι συνδεδεμένοι με το Ισλαμικό Κράτος και είχαν τεθεί υπό κράτηση από κουρδικές δυνάμεις».

-Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ευρωπαϊκή περιοχή με «τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ξένων μαχητών που επέστρεψαν» από τη Συρία και το Ιράκ . Ένας από τους τρομοκράτες στην επίθεση στη Βιέννη στις 2 Νοεμβρίου 2020 ήταν ένας Αλβανός από τη Βόρεια Μακεδονία που είχε προσπαθήσει να ταξιδέψει στη Συρία.

Ερωτούσε δε την Κομισιόν, δεδομένου ότι τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με εξαίρεση το Κοσσυφοπέδιο, αποτελούν μέρος του χώρου ελευθέρωσης των θεωρήσεων πώς σκοπεύει να προστατεύσει τους πολίτες των κρατών μελών από τις συνέπειες του επαναπατρισμού τζιχαντιστών.

Με σημερινή του απάντηση, ωστόσο, ο αρμόδιος Επίτροπος Várhelyi δεν μπαίνει καν στον κόπο να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος αλλά περιορίζεται να αναφέρει ότι η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού .

Ακολουθεί ολόκληρη η σημερινή απάντηση του Επιτρόπου:

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.2.2021)

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα Δυτικά Βαλκάνια να ευθυγραμμιστούν με το κεκτημένο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού.

Η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε αυτούς τους βασικούς τομείς αναφέρεται στο τακτικό πακέτο διεύρυνσης.

Το Κοινό Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων του 2018 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι το πλαίσιο εργασίας για κοινούς στόχους ασφάλειας που περιλαμβάνει τη δίωξη, την αποκατάσταση και την επανένταξη ξένων τρομοκρατών μαχητών (FTF) και των οικογενειών τους.

Η ΕΕ -μαζί με τα κράτη μέλη της ΕΕ- υποστηρίζει ειδικά έργα στα Δυτικά Βαλκάνια για τη βελτίωση των ικανοτήτων τους για τη διαχείριση των επιστρεφόμενων FTF και των μελών της οικογένειάς τους και η Επιτροπή υποστηρίζει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του δικτύου ευαισθητοποίησης σχετικά με τη ριζοσπαστικοποίηση.

Τον Μάρτιο του 2020, το Συμβούλιο έλαβε μια ιστορική απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΕ και για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως υπενθυμίζεται κατά τη Διάσκεψη Κορυφής του Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020. Η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ παραμένει σαφής και αδιαμφισβήτητη.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης / zougla.gr


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

23 Νοεμβρίου 2023
Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of Lo...
21 Νοεμβρίου 2023
Στις Βρυξέλλες διοργανώνεται το 1ο Διεθνές Συνέδριο για το Θέατρο του Ελληνισμού της Διασποράς την Π...
16 Νοεμβρίου 2023
Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησαν, σήμερα, Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023,...
15 Νοεμβρίου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών ημερίδα για την παρουσίαση του έργου «Μ...
06 Δεκεμβρίου 2023
Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχουμε δίκιο. Ανησυχούμε για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλε...
02 Δεκεμβρίου 2023
Αν και πέρασαν εφτά μήνες που είναι κλεισμένος στις αλβανικές φυλακές του Δυρραχίου, ο Διονύσιος Φρέ...
23 Νοεμβρίου 2023
Στις 22 Νοεμβρίου η ιστορική μνήμη φέρνει στον νου μας την Κορυτσά και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπε...
19 Νοεμβρίου 2023
Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας η ελληνική Βόρεια Ήπειρος παραχωρήθηκε στο νεοσύστατο κράτος της Αλβ...