ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Η Άγκυρα προτρέπει την Ουάσινγκτον να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ελλάδα

Η Άγκυρα προτρέπει την Ουάσινγκτον να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις της με την Τουρκία και την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φροντίσουν να διατηρήσουν ισορροπία στις σχέσεις τους με την Τουρκία και την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ είχαν «μια ισορροπημένη πολιτική (στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας). Ένας σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για πιθανή πώληση F-35 στην Αθήνα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η ισορροπία έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, όπως και αυτή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

Αφού προσέθεσε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά», είπε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δύναμή μας, τί κάνουμε, ποιά βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας. Αυτό έχει σημασία για εμάς».

Ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Στις προσπάθειές της να προμηθευτεί νέα μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Άγκυρα κατέληξε σε «μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη. Αναμένουμε αυτό να περάσει (στο Κογκρέσο) χωρίς προβλήματα», σημείωσε.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από καμία χώρα υπό προϋποθέσεις».

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προμηθευτεί F-16 είναι «σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Παρασκευή ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με μια χωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα.


ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

31 Μαρτίου 2023
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
18 Μαρτίου 2023
Κλίμα αισιοδοξίας στις τάξεις της Επιτροπής Παρέλασης έφεραν οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας, ...
16 Μαρτίου 2023
Tον Ελληνορθόδοξο Iερό Ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στο Μόντρεαλ, επισκέφθηκε ο υπουργός Εξ...
25 Μαρτίου 2023
Σήμερα η Εθνική μας Εορτή. Η μέρα της παλιγγενεσίας. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Όλοι οι Έλληνες γιορτάζο...
21 Μαρτίου 2023
Ήταν Κυριακή 2 Αυγούστου 1992 όταν στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας ...
12 Μαρτίου 2023
Μετά την δημοφιλή εκπομπή Happy traveler του Ευτύχη Μπλέτσα, που παρέλασε και πρόβαλε ένα μεγάλο μέρ...
26 Φεβρουαρίου 2023
Η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτέλεσε το κεντρικό ίσως ζήτημα γύρω από το οποίο περιστράφηκαν...