Μπορεί την περασμένη Δευτέρα στα Τίρανα το θερμόμετρο να ανέβηκε προς στιγμήν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας με αφορμή το ζήτημα των Τσάμηδων του έθεσε η ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας Όλτα Χάκα στον Νίκο Δένδια, μία μέρα, όμως, αργότερα και λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Αυλώνα της Αλβανίας ο Έντι Ράμα και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσσής Ελισάφ συναντήθηκαν σε τελείως διαφορετικό κλίμα στο πλαίσιο του συνεδρίου «MY CITY is MY HOME». Στόχος του συνεδρίου η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πόλεων της νότιας Αλβανίας με τον δήμο Ιωαννίνων αλλά και περιοχές της Ιταλίας και του Κοσόβου.

Επανακάμπτει η Διπλωματία των πόλεων

Η πόλη της Ηπείρου μετά την πανδημία επαναφέρει δυναμικά την διπλωματία των πόλεων που ο Γιάννης Μπουτάρης «λάνσαρε» για πρώτη φορά το 2011 στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Τουρισμού Σπύρο Πέγκα με στόχο να αναπτυχθεί τουριστικά η πόλη και να γίνει γνωστή στο εξωτερικό, εκμεταλλευόμενη το πλούσιο πολυεθνοτικό και πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Αυτά τα πλεονεκτήματα προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει προς όφελος της ανάπτυξης των Ιωαννίνων, της φτωχής ορεινής Ηπείρου, αλλά και της ενδυνάμωσης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και ο δήμαρχος Μωυσσής Ελισάφ, παίρνοντας στα χέρια του την υπόθεση «τουρισμός».

«Για μια σειρά πόλεων της νότιας Αλβανίας "πρωτεύουσα" δεν είναι τα Τίρανα αλλά τα Ιωάννινα καθώς καθημερινά λόγω εγγύτητας πολλοί Αλβανοί προτιμούν να έρθουν για ψώνια, διασκέδαση, υγειονομική περίθαλψη αλλά και διακοπές σε μας παρά να ταξιδέψουν μέχρι την πρωτεύουσα της Αλβανίας» εξηγεί στο ethnos.gr o κ. Ελισάφ. Την τάση αυτή προσπαθεί να εκμεταλλευθεί αλλά και να ενισχύσει η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας την διπλωματία των πόλεων.

Σύμφωνα με έρευνες, εξάλλου, οι Αλβανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα καθ ΄όλη της διάρκεια του χρόνου. Στο συνέδριο της Αυλώνας ο δήμαρχος Ιωαννίνων παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της πόλης του και ανέπτυξε τις δυνατότητες συνεργασίας με τους γείτονες σε όλους τους τομείς


Στήριξη από τον Έντι Ράμα

Το άνοιγμα των Αλβανών στα Γιάννενα ενθαρρύνει και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ο οποίος συναντήθηκε μετά το τέλος της εκδήλωσης με τον δήμαρχο Ιωαννίνων. «Ο Ράμα στήριξε με την παρουσία του στο συνέδριο την περαιτέρω σύσφιξη και διεύρυνση των σχέσεων των Ιωαννίνων με τις πόλεις της νότιας Αλβανίας. Με τις γειτονικές πόλεις της Αλβανίας υπάρχει μια συνύπαρξη και επικοινωνία η οποία είναι σε πολλαπλά επίπεδα και είναι συνεχής. Και η κουβέντα μας με τον κ. Ράμα περιστράφηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης αυτών των δεσμών τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων, υγειονομικών μονάδων όσο και τουρισμού». 


Αγόρασαν σπίτια στα Γιάννενα - Στα σκαριά αδελφοποίηση με το Αργυρόκαστρο

Η ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να σφραγιστεί και από την αδελφοποίηση μεταξύ των δήμων Αργυροκάστρου και Ιωαννίνων, πρωτοβουλία που προωθούν από κοινού. «Για να φανταστείτε η απόσταση Αργυρόκαστρο-Γιάννενα είναι μία ώρα και ένα τέταρτο. Και Αργυρόκαστρο-Τίρανα είναι 2,5 ώρες. Είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση σε μας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι χιλιάδες τα άτομα της εθνικής μας μειονότητας που έχουν ελληνική υπηκοότητα και πολλοί από αυτούς είναι δημότες Ιωαννίνων και ψηφίζουν και στις εκλογές. Έχουν σπίτια στα Γιάννενα και μετακινούνται τακτικά εδώ» εξηγεί ο κ. Ελισάφ.

Τα Γιάννενα «κλείνουν» το μάτι στους γείτονες για δεύτερη φορά καθώς πριν δύο χρόνια ο προορισμός «Ιωάννινα» παρουσιάστηκε και στα Τίρανα παρουσία και του δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας Εριόν Βελιάι. Ο τελευταίος συνδέεται ιδιαίτερα με τα Γιάννενα, καθώς πέρασε στην περιοχή ένα μέρος της παιδικής του ηλικίας, φιλοξενούμενος από ανθρώπους που στήριξαν την οικογένειά του.


Άνοιγμα σε Κύπρο-Ισραήλ-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία-Τσεχία-Σλοβακία

Το άνοιγμα των Ιωαννίνων σε νέες τουριστικές αγορές ξεκίνησε το 2020 από την Κύπρο, όπου ο δήμαρχος Ελισάφ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του εκτός συνόρων βλέποντας και συζητώντας από κοντά τις δυνατότητες συνεργασίας με τον γενικό γραμματέα τουρισμού και άλλους φορείς της Μεγαλονήσου.

Η πολιτική εξωστρέφειας συνεχίστηκε στο Ισραήλ- όπου ο κ. Ελισάφ παρουσίασε την πρωτεύουσα της Ηπείρου στην αγορά του Τελ Αβίβ-στην Γερμανία αλλά και στην Αλβανία. Επόμενοι προορισμοί-στόχοι είναι η Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων έχει προσκληθεί και θα παρουσιάσει την πόλη στις αγορές της Τσεχίας και της Σλοβακίας.


ethnos.gr