ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Συστάσεις για την Απογραφή Πληθυσμού

ΔΕΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ: Συστάσεις για την Απογραφή Πληθυσμού

 Συστάσεις για την Απογραφή Πληθυσμού, Νοικοκυριών κι Επιχειρήσεων στην Αλβανία – Cens 2023, για τη συμμετοχή των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.


Ενώ ως ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ έχουμε εκφράσει σε προηγούμενο τις επιφυλάξεις μας που αφορούν στην διαδικασία Απογραφής, που άρχεται τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου και επίσης βρισκόμαστε υπό τακτική παρακολούθηση των τεκταινόμενων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των μελών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας,συνεργάτες εμπειρογνώμονες των δομών μας έχουν καταλήξει σε κάποια σημεία, που ειδικά θα πρέπει να προσέξουν οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες που υποχρεωτικά οφείλουν να μετέχουν της διαδικασίας.


Επισημαίνουμε γενικά ότι:

Η Απογραφή θα διαρκέσει έως τα τέλη του Οκτωβρίου 2023. Μέσα σ' αυτήν την περίοδο την κατοικία οι απογραφείς οφείλουν να επισκεφθούν τρεις φορές και να αφήσουν επί το πλείστον σχετικά στοιχεία επικοινωνίας στην περίπτωση που δεν βρουν κάποιον σ' αυτή. 

Στο Γραφείο Απογραφής που θα λειτουργεί στον αρμόδιο Δήμο μπορούν και πρέπει να αποταθούν πολίτες που δεν μπόρεσαν να μετέχουν κατά τις επισκέψεις των απογραφέων.    

Η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά που σημαίνει ότι το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται σε τάμπλετ και μέσω πλατφόρμας που διαχειρίζεται η GIZ – ο οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας του Γερμανικού ΥΠΕΞ του οποίου έχει ανατεθεί η διεκπεραίωση απ' την  Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας – INSTAT.

Δύναται ο πολίτης να απαιτήσει την ταυτοποίηση των Απογραφέων ενώ συνίσταται ώστε να σημειώσει τα σχετικά και την ημέρα και ώρα που γίνεται η σχετική συνέντευξη συμπλήρωσης του Ερωτηματολογίου Απογραφής.

Κατά τη συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου έχει νομικό δικαίωμα και υποχρέωση ο απογραφόμενος να δηλώσει όλα τα μέλη του νοικοκυριού.


Ειδικά εστιάζουμε:

Ενώ έχουμε επισημάνει πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν τον περιορισμό των δικαιωμάτων μας ως πολίτες με Ελληνική εθνική ταυτότητα, που ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία κι επί το πλείστον τα όσα απορρέουν ως κοινοτικό κεκτημένο και τις πολιτικές μας διεκδικήσεις, υπογραμμίζουμε ότι:

Αποτελεί πράξη ομολογίας με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, στα πλαίσια μάλιστα νομικής κατοχυρωμένης εχεμύθειας, να απαντήσουμε σεβόμενοι τον εαυτό μας και με καθαρή συνείδηση στις ερωτήσεις που αφορούν στην εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα.

Καλούμαστε αφενός να τα απαντήσουμε ορθά κι αφετέρου έχουμε το δικαίωμα να ελέγξουμε πριν την συγκατάθεση μας για τη διεκπεραίωση κι ολοκλήρωση της συνέντευξης ότι ο απογραφές έχει συμπληρώσει σωστά τα σχετικά πεδία σύμφωνα με τις απαντήσεις μας.

Ας προσέξουμε ειδικά ότι θα πρέπει στο ερώτημα 166 για την Εθνικότητα κι ενώ ο Απογραφέας δεν θα εκφωνήσει τις εκδοχές πρέπει οι ίδιοι να απαντήσουμε «Έλληνας ή Ελληνίδα» κατά περίπτωση. Αναλόγως στο ερώτημα 168 που αφορά στο Θρήσκευμα. Ενώ για να δηλώσουμε ότι ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία προϋπόθεση είναι να έχουμε απαντήσει καταφατικά ότι ανήκουμε/ασκούμε συγκεκριμένα θρησκεία. Στο ερώτημα 169 κι ενώ ο Απογραφέας δεν θα αναφέρει συγκεκριμένο θρήσκευμα είναι υποχρέωση μας να απαντήσουμε ότι είμαστε «Χριστιανοί Ορθόδοξοι». Παρομοίως και στο ερώτημα 171 που σχετίζεται με την γλώσσα, όπου η διατύπωση είναι ποια συνήθως ομιλείται στο σπίτι σας. Για να απαντήσουμε καταφατικά ότι μιλούμε μια διαφορετική απ' την Αλβανική προκειμένου στην επόμενη διευκρινιστική 172 να προσδιορίσουμε την Ελληνική. 

Οι ερωτήσεις 173, 174 κι 175 είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα προηγούμενα: Εθνικότητα Ελληνική, Θρήσκευμα Χριστιανού Ορθόδοξου και Μητρική Γλώσσα η Ελληνική, έχουν κατά τη δική μας βούληση καταγραφεί και καταχωρηθεί στο ερωτηματολόγιο. Να επιμείνουμε ώστε υπεύθυνα να εγκρίνουμε την καταχώρηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου. Ενώ απευθύνουμε στους πολίτες μέλη της Κοινότητας μας για επιμονή και τολμηρή ομολογία των ως άνω, απευθύνουμε έκκληση και στους Απογραφείς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αυτοσυνειδησία και συνέπεια στο Νόμο.


Ενώ τα στελέχη και οι δομές της Οργάνωσης μας θα επιβλέπουν μεθοδικά και αδιάλειπτα τη διαδικασία Απογραφής, παρακαλούμε τους πολίτες μέλη της ΕΕΜ όπως σε διαρκή επικοινωνία καταγγείλουν οποιαδήποτε παράβαση διαπιστώσουν γενικά και ειδικά σε ότι αφορά τα σημεία άμεσου ενδιαφέροντος.

Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Άγιοι Σαράντα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2023

Μέγεθος γραμματοσειράς: +
kourtis
20 Σεπτεμβρίου 2023
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo) θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στ...
10 Σεπτεμβρίου 2023
Επέστρεψαν σήμερα από το Μαρακές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σώοι οι 108 επιβάτες της ειδι...
03 Αυγούστου 2023
Μετά από συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προστέθηκε ειδική ενότητα σ...
25 Ιουλίου 2023
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει γνωστό ότι οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να παράσχουν άδεια προκειμ...
01 Σεπτεμβρίου 2023
Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Χιμάρα, για την άμεση απελευθέρωση του προφυλακισμένου δημάρχου Φρέν...
24 Αυγούστου 2023
Ανέκαθεν η Αριστερά τους Βορειοηπειρώτες και το Βορειοηπειρωτικό πρόβλημα τα αντιμετώπιζε με μια στά...
22 Αυγούστου 2023
Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί...
22 Αυγούστου 2023
Τέλος και για φέτος στα καλοκαιρινά πανηγύρια στον τόπο μας! Το ιδιαίτερό τους είναι ότι δεν γίνοντα...