ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Αλβανία: Ο στρατηγός Bajram Begaj και επισήμως Προέδρος της χώρας

begas

Ο στρατηγός Bajram Begaj, έλαβε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των βουλευτών στη Συνέλευση και εκλέχτηκε επισήμως στην θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Από την ψηφοφορία στο αλβανικό κοινοβούλιο έλαβε 78 ψήφους υπέρ και 4 ψήφους κατά, ενώ υπήρχε και μια αποχή. Χρειάστηκε μόλις 71 ψήφους για να αντικαταστήσει τον Ιλίρ Μέτα. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 83 βουλευτές, εκ των οποίων οι 74 ήταν της πλειοψηφίας. Από την αντιπολίτευση ψήφισαν οι Mesila Doda, Shpetim Idrizi, Nusret Avdullai, Monika Kryemadhi, Petrit Vasili, Erisa Xhixho, ενώ στην ψηφοφορία συμμετείχαν και τρεις βουλευτές του PSD.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης του αλβανικού κοινοβουλίου καταψήφισαν την υποψηφιότητα και δήλωσαν ότι οι Σοσιαλιστές παραβιάζουν το Σύνταγμα, καθώς ένας εν ενεργεία στρατιωτικός δεν μπορούσε να είναι υποψήφιος για πρόεδρος.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα, μαζί με την ομάδα των Δημοκρατικών βουλευτών, μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία την εκλογή του προέδρου, υποστηρίζοντας ότι ένας εν ενεργεία στρατιωτικός δεν μπορεί να ασκεί άλλα καθήκοντα σύμφωνα με το άρθρο 167 του Συντάγματος.

Ο Bajram Begaj, μέχρι σήμερα το πρωί κατείχε τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας, αλλά με διάταγμα του απερχόμενου Προέδρου Ilir Meta, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για διορισμό του σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Έντι Ράμα: H Αλβανία θα έχει πλέον έναν κανονικό πρόεδρο.

«Δώσαμε στην Αλβανία έναν κανονικό πρόεδρο, μια αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα από άποψη ακεραιότητας, ανθρωπιάς και σίγουρα αφοσίωσης στη χώρα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι εδώ για την Αλβανία και όχι για τον εαυτό του. Αυτό που είναι σημαντικό για το σήμερα και το μέλλον είναι ότι η Αλβανία, μετά από μια δραματική περίοδο στο γραφείο του αρχηγού κράτους, θα έχει έναν κανονικό πρόεδρο για μια κανονική χώρα», δήλωσε ο Ράμα.


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
04 Απριλίου 2024
Εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε ο Σ...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...
25 Μαρτίου 2024
Προσπερνώ αν η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ικανοποιεί τις εκλογικές ανάγκες της Νέας Δημοκρατίας...