​Η ΕΕ έχει ένα μόνο σενάριο την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια

​Η ΕΕ έχει ένα μόνο σενάριο την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια

Την εκτίμηση πως είναι κρίσιμη η στενή συνεργασία ΕΕ – ΗΠΑ προκειμένου να συνεχιστεί ο αξιόπιστος διάλογος και να πειστούν οι πολίτες και οι κυβερνήσεις των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, πως το μέλλον, η ευημερία και η σταθερότητα της περιοχής, περνάει μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ανέφερε ο Miroslav Lajčák, Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον Ιωάννη Αρμακόλα, Senior Research Fellow, ELIAMEP & Europe's Futures Fellow, Institute for Human Sciences, Vienna.

Ο κ. Lajčák, ανέφερε πως η EE έδωσε μια υπόσχεση στις χώρες των Δυτικών Βαλκάνιων πριν από 18 χρόνια, για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο η Κροατία έχει ενταχθεί, ενώ οι υπόλοιπες χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας πως έχουν σταματήσει προς το παρόν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Όπως είπε η αξιοπιστία της ΕΕ στους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλονιστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκουν χώρο «τρίτα μέρη» που προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους δυσκολεύοντας το διάλογο.

Με αφορμή τις φήμες για ένα σλοβενικό non paper, το οποίο, μεταξύ άλλων- προβλέπει τη διάλυση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ένωση του Κοσόβου και της Αλβανίας, ο κ. Lajčák χαρακτήρισε το non paper επικίνδυνο και ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποστηρίζει σε καμία περίπτωση την αλλαγή συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφερόμενος στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, είπε πως υπάρχει δέσμευση από τους ηγέτες Σερβίας και Κοσόβου ότι μέσα στον Ιούνιο θα λάβει χώρα,η πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες. Ο διάλογος είναι απαραίτητος αλλά εκτιμώ είπε ο κ. Lajčák πως θα ανοίξει το δρόμο προς μια βιώσιμη λύση.

Τόνισε πώς όσο πιο ρεαλιστικό και αξιόπιστο είναι το μήνυμα της ένταξης των χώρων στην ΕΕ, τόσο θα μειωθούν οι εντάσεις και οι χώρες θα βρουν τη χρυσή τομή.

Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία πως η νέα διακυβέρνηση των ΗΠΑ θα εξομαλύνει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη των χωρών στην ΕΕ.

Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από τηνΕλλάδα και το εξωτερικό.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register

paron.gr

Ποιους όρους θέτουμε για την ευρωπαϊκή πορεία της...
Ελληνική Λύση: Απαράδεκτη "σπουδή" της Κυβέρνησης ...

Σχετικές Δημοσιεύσεις

Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε μια υπηρεσία που παρέχεται από τρίτο μέρος εκτός του https://dropolinews.gr/

23 Ιουλίου 2021
Ύστερα από πολύ μόχθο και μεγάλη ικανοποίηση, με κύρια όπλα την Παιδεία και το Λόγο, οι Αρχαίοι Έλλη...
20 Ιουλίου 2021
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σκέφτεται να θέσει ως υποψήφιο για πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα τον ομογενή Γιώ...
05 Ιουλίου 2021
Σενάρια ἀποχωρήσεως Βαρθολομαίου μετά τήν συμπλήρωση 30 ἐτῶν στόν θρόνο – Ὄνειρό του ἡ ἐπαναλειτουργ...
03 Ιουλίου 2021
Με ραγδαία ταχύτητα εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην κοινότ...
26 Ιουλίου 2021
Οι Ηπειρώτες στα δύστυχα χρόνια της δουλείας ταξίδευαν στην Βαλκανική Χερσόνησο, στη Βλαχιά, στην Κω...
18 Ιουλίου 2021
BBC: Στρατιωτική βάση στά Κατεχόμενα ἀνακοινώνει ὁ Ἐρντογάν στίς 20 Ἰουλίου Γράφει ὁ Βύρων Γ. Πολύδω...
17 Ιουλίου 2021
Προβληματισμό ως και ερωτηματικά προκαλεί η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία των Τιράνων με την Αγκυρα...
16 Ιουλίου 2021
Ήταν οι προσπάθειες και ο αγώνας που έδωσε η οργάνωση της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ», αλλά ήταν και η κινητοποί...