Ο Επίτροπος της ΕΕ Olivér Várhelyi ξεκίνησε την επίσκεψή του στα Δυτικά Βαλκάνια στη Σερβία τη Δευτέρα. Θα παραδώσει σε κάθε χώρα τις πρώτες παρτίδες των εμβολίων COVID-19 που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις παρατηρήσεις του στο Βελιγράδι, ο Βαρέλι έκρινε ότι η Σερβία είναι η πιο επιτυχημένη χώρα στην περιοχή με την εκστρατεία εμβολιασμού.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε την περιοχή να διασφαλίσει και να δημιουργήσει την απαραίτητη ανθεκτικότητα ενάντια στην πανδημία. Και γι 'αυτό είμαι τόσο χαρούμενος που μπορέσαμε πραγματικά να ξεκινήσουμε την παράδοση των 651.000 δόσεων στην περιοχή », είπε.

Έτσι, η βοήθεια της ΕΕ με εμβόλια προσθέτει αυτά που δωρίζονται μέσω του μηχανισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), COVAX.

«Μέσω της COVAX και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρέχουμε σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων στα Δυτικά Βαλκάνια», δήλωσε ο Varhelyi.

Ο Επίτροπος της ΕΕ ευχαρίστησε επίσης τη Σερβία για τη βοήθεια των περιφερειακών χωρών με εμβόλια που θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Η Σερβία έδωσε εμβόλια στο Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βόρεια Μακεδονία.

Έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη, χάρη στη χρήση των εμβολίων για το κινεζικό Sinopharm και το ρωσικό Sputnik V. Η Σερβία έχει επίσης χρησιμοποιήσει εμβόλια Pfizer και AstraZeneca.

«Γι 'αυτό τώρα είναι η σειρά μας να δώσουμε πίσω στη Σερβία, κάποια βοήθεια που έχει ήδη δώσει πριν από εμάς στην περιοχή. Και πιστεύω ότι αυτή η υποστήριξη εκτιμήθηκε επίσης όχι μόνο από την περιοχή αλλά και από εμάς και την ήπειρο », δήλωσε ο Várhelyi.

Καλώντας όλους να λάβουν το εμβόλιο, είπε ότι αυτή είναι η μόνη εγγύηση για τον κόσμο να θέσει τέρμα στην πανδημία.

Ο Olivér Várhelyi θα συνεχίσει την επίσκεψή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.