DropoliNews

Ειδήσεις που αφορούν την Βόρειο Ήπειρο, τους εν Ελλάδι Βορειοηπειρώτες , καθώς γεγονότα που συμβαίνουν στην Αλβανία και τα Βαλκάνια

Το υδρευτικό πρόβλημα της Κερκύρας και οι πηγές του ποταμού Μπίστριτσα

bistrica

Το νερό από την Αλβανία, είναι ένας λαϊκός θρύλος που ψιθυρίζεται από γενιά σε γενιά, προκειμένου να διασκεδάσει τις ευθύνες για το άλυτο κερκυραϊκό, υδρευτικό πρόβλημα. Από το γαλάζιο μάτι διέρχονται τα νερά του ποταμού Μπίστριτσα, που διατρέχει τη δυτική Βαλκανική και την Αλβανία και που λίγο πιο βόρεια είναι εγκατεστημένα δυο υδροηλεκτρικά εργοστάσια, στα οποία τα τελευταία χρόνια ανεμίζει η τουρκική ημισέληνος.

Κανείς δήμος της Νότιας Αλβανίας, μηδέ των Αγ. Σαράντα εξαιρουμένων, υδρεύεται από αυτές τις πηγές. Ο θρύλος μάλιστα συνδέει τις κατά καιρούς δοξασίες για την παραχώρηση των νερών με την ύδρευση των αλβανικών παραλιακών περιοχών ως αντισταθμιστικό όφελος.

Κάτι τέτοιο ακουγόταν σε συνδυασμό με το κερκυραϊκό ενδιαφέρον αλλά πολύ περισσότερο με την εκδήλωση του ιταλικού. Όταν δηλ. ο πρωθυπουργός Φάτος Νάνο υποσχέθηκε στον Ιταλό ομόλογό του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι την παραχώρηση των νερών (Σ.σ. πριν εγκατασταθούν οι Τούρκοι στην περιοχή). Τότε η αντισταθμιστική ύδρευση έφτανε ως υπόσχεση μέχρι τη Χιμάρα και ίσως τον Αυλώνα, στη διαδρομή του αγωγού προς την εγγύτερη ακτή στην Ιταλία. Την «συμφωνία» ακύρωσε το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών.

Το πως ένα Ινστιτούτο μπορεί να ακυρώσει μια τόσο πομπώδη διακρατική συνεργασία είναι ανάλογο ερώτημα με το πως το συνταγματικό δικαστήριο ακύρωσε την ελληνο-αλβανική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα. Οι γνωρίζοντες τα αλβανικά, δημόσια ήθη εξηγούν ότι κάπως έτσι επισημοποιείται το λέμε-ξελέμε στη γείτονα ως μέθοδο άσκησης πολιτικής, εσωτερικής και εξωτερικής.

Η Αθήνα υποτίθεται πως έχει μελετήσει το υδρευτικό πρόβλημα της Κέρκυρας και πως θα ήταν έτοιμη να κατασκευάσει ό, τι απαιτείται ώστε να το επιλύσει. Οι συσκέψεις και οι αισιόδοξες ανακοινώσεις είναι αναρίθμητες, ανάλογες της εγγενούς, γηγενούς αδυναμίας να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν ένα τέτοιας στρατηγικής σημασίας έργο. Στο πεδίο αυτής της αβελτηρίας (σ.σ. διότι οι σημερινοί διοικούντες είναι οι πάντοτε διοικούντες) ξεπροβάλει ως ο από μηχανής θεός η επίκληση μιας καινούριας εκδοχής του νερού από την Αλβανία. Πριν στερέψει το νερό φαίνεται, θα στερέψουν εντελώς όλα τα άλλοθι!


enimerosi.com


Μέγεθος γραμματοσειράς: +

Σχετικές Δημοσιεύσεις

19 Απριλίου 2024
Τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των διπλωματικών και προξενικών Αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό για ...
13 Απριλίου 2024
Η δυνατή βροχή δεν πτόησε το Αγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και τους παρευρισκόμενους στις...
08 Απριλίου 2024
Σείστηκε η Βοστώνη από την παρέλαση των τριών γενεών της Νέας Αγγλίας στην σημαιοστολισμένη Οδό Boyl...
05 Απριλίου 2024
Με λαμπρότητα επέστρεψε στον Λευκό Οίκο η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Π...
19 Απριλίου 2024
Πέρασαν 30 χρόνια από την 18η Απριλίου 1994, εκείνη την πιο «μαύρη νύχτα» στα χρονικά της μεταπολίτε...
04 Απριλίου 2024
 Με τις βαλίτσες στο χέρι χιλιάδες απογοητευμένοι Χειμαρριώτες – «Η Ελλάδα μάς εγκαταλείπει» Η ...
31 Μαρτίου 2024
Αναρωτιόμαστε πολλές φορές, όταν βρισκόμαστε εκτός των τειχών, μακριά από την πατρίδα σε μέρη που ερ...
25 Μαρτίου 2024
Αιώνες ολόκληρους οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου στέναζαν κάτω από την τυραννική και βάρβαρη κυρι...