Ανακοίνωση με την οποία καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το δικαίωμα της ελευθερίας στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Σήμερα, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε πως όλα τα Ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης θα πρέπει να εθνικοποιηθούν ή να κλείσουν, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ίδρυμα που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αναφέρει στην ανακοίνωση το υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση 

«Η Σχολή της Χάλκης λειτουργούσε για 127 χρόνια και το κλείσιμό της στέρησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια σχολή εκπαίδευσης Ορθόδοξων κληρικών στην Τουρκία, σπίτι του για 1.690 χρόνια. Από το κλείσιμο της Χάλκης, εκείνοι που επιθυμούσαν να γίνουν Ορθόδοξοι κληρικοί αναγκάστηκαν να πηγαίνουν στο εξωτερικό για την εκπαίδευσή τους».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να καλούν την κυβέρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Επιπλέον, καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες να εκπαιδεύσουν ξανά τους κληρικούς τους εντός της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.