Τα διαχρονικά «έργα ανάπτυξης» στην Βόρειο Ήπειρο….που δεν έγιναν ποτέ!

Γράφει ο Φώτης Φράγκος

Με έκπληξη διαπιστώσαμε χθες κατά την ομιλία του κ. Βαρβιτσιώτη στην βουλή για την ψήφιση της συμφωνίας που αφορούσε την τροποποίηση του Προγράμματος Αναπτυξιακής Βοήθειας στην Αλβανία, ότι από το 2001 έχουν γίνει πολλά αναπτυξιακά έργα στην Βόρειο Ήπειρο για την παραμονή των Βορειοηπειρωτών στα πάτρια εδάφη.

Η Ελλάδα παρουσίασε τότε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και για το σκοπό αυτό διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ στις χώρες της Βαλκανικής. Πολλά από τα χρήματα αυτά, ιδιαίτερα στην Αλβανία, «τοποθετήθηκαν στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Τα έργα αυτά αφορούσαν έργα υποδομής, δρόμους που συνέδεαν ελληνικά, ως επί το πλείστων χωριά, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων ώστε να μην ερημώσουν, σχολείων και άλλων έργων υποδομής.

Όμως όλα αυτά που προανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης απέχουν πάρα πολύ από την πραγματικότητά, διότι τα έργα που έχουν γίνει στην Βόρειο Ήπειρο οφείλονται σε μεγάλο ποσοστό στις δράσεις των συλλόγων του κάθε χωριού, στις δωρεές των ξενιτεμένων Βορειοηπειρωτών καθώς στις ιδιωτικές δωρεές Ιδρυμάτων. Διαχρονικά τα έργα των ελληνικών κυβερνήσεων ήταν ελάχιστα, ίσως να ήταν και έργα που έμειναν στα χαρτιά λόγω της γραφειοκρατίας…

Δυστυχώς ως Βορειοηπειρώτες χορτάσαμε από έργα και λόγια από τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Στην πράξη ακόμα και σήμερα τόσο στην Ελληνική Επικράτεια όσο και στην Βόρειο Ήπειρο αντιμετωπιζόμαστε σε πολλούς τομείς και θεσμικά ως Έλληνες πολίτες β' διαλογής.